Sperma doneren heeft ook geen invloed op je vruchtbaarheid. Je kunt dus zonder problemen later zelf kinderen krijgen. Spermadonor zijn, is soms zelfs een voordeel: je sperma wordt gecontroleerd. Eventuele problemen worden op die manier vroegtijdig ontdekt.
Een bekende donor doneert zijn sperma niet 'anoniem' in een ziekenhuis. Hierdoor is er geen controle op hoeveel kinderen er verwekt zijn met sperma van deze donor. Bij een bekende donor is er daarom eigenlijk geen maximum op het aantal kinderen dat hij mag verwekken.
Sinds de komst van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (2002) is bij ons fertiliteitslaboratorium de anonimiteit van nieuwe spermadonoren opgeheven. Dat wil zeggen dat het niet meer mogelijk is om anoniem sperma te doneren.
U kunt zelfinseminatie tijdens het vrijen toepassen. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is vergelijkbaar met de zwangerschapskans via gemeenschap en is ongeveer 15% per maand.
Alleenstaande vrouwen met een kinderwens, lesbische koppels of heteroseksuele koppels waarbij de man onvruchtbaar is, kunnen kiezen voor kunstmatige inseminatie met donorsperma. Bij donorinseminatie maak je altijd gebruik van ingevroren sperma uit de spermabank.
Je sperma wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op hoeveelheid aanwezige zaadcellen en de beweeglijkheid ervan. Wanneer het sperma van goede kwaliteit is, volgt er een gesprek met een arts. Tijdens dit gesprek wordt er nagegaan of je lichamelijk helemaal gezond bent en of er erfelijke aandoeningen in de familie voorkomen.
Het verhaal gaat dat een Marokkaanse sultan 1200 kinderen verwekte. Kan dat waar zijn? Sultan Moulay Ismail van Marokko is volgens Guinness World Records de wereldrecordhouder kinderen krijgen. Hij zou minstens 1171 kinderen hebben gehad, met dank aan zijn vier echtgenotes en een harem van 500 vrouwen.
Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Zijn uw kinderen jonger dan 18 jaar dan komen ze er niet in te staan. U beslist als ouder of voogd over de keuze van het doneren van organen en weefsel.
Iemand die niet goed kan begrijpen wat doneren van organen is, mag de keuze niet invullen in het register. Een voorbeeld hiervan is iemand met dementie. Dit noemen we wilsonbekwaam. Een wettelijke vertegenwoordiger van iemand die wilsonbekwaam is kan namens deze persoon een keuze invullen.
In Nederland kunnen kinderen ook orgaandonor zijn. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen zich laten registreren in het Donorregister en kinderen onder de 12 jaar kunnen donor zijn als de ouders daarvoor toestemming geven.
Het verschil tussen 'ja, ik wil donor worden' en 'geen bezwaar tegen orgaandonatie' is dat 'ja' door u zelf is ingevuld in het register. En 'geen bezwaar' door de overheid voor u wordt ingevuld. Dat doet de overheid als u na het ontvangen van twee brieven niets invult in het register.
Je kunt in principe elke week een keer doneren. Na verloop van tijd kan de bloedcontrole worden herhaald om te controleren of je gezondheidstoestand nog steeds in orde is. Het sperma van een donor mag wettelijk slechts bij zes verschillende vrouwen gebruikt worden om een of meerdere kinderen te verwekken.
Op 20 januari 1998 werd hij de jongste vader ooit (er is sindsdien geen vader geweest die deze benoeming heeft opgeeist). Het kindje werd verwekt toen Sean 11 jaar oud was.
Omkari Panwar werd in 2008 op 70-jarige leeftijd de oudste moeder ter wereld. Samen met haar toen 77-jarige echtgenoot Charan Singh Panwar kreeg de Indiase vrouw een tweeling. Een zoon en een dochter werden geboren.
In de kleine ruimte staat een rode loungebank en een kast vol handdoeken, tegen de muur staat een rek vol Playboys en hangt een tv-scherm. Op het scherm kan de spermadonor kiezen uit erotische films in verschillende geslachtsverhoudingen: icoontjes laten twee mannen zien, een man en een vrouw of twee vrouwen.
Wel mag je als donor een onkostenvergoeding ontvangen voor medische kosten, reiskosten en bijvoorbeeld opvangkosten van de kinderen. Er is een uitzondering op deze regel: als je doneert bij één van de Nederlandse eicelbanken, krijg je wel een vergoeding. Deze bedraagt momenteel €680.
In Nederland is een groot tekort aan zaaddonoren, waardoor er overal een (lange) wachttijd is voor KID-behandelingen. In het UMCG is de wachttijd ongeveer 3,5 jaar. Vanwege deze wachttijd zoeken patiënten steeds vaker een donor in hun omgeving. Behandelingen met zaad van een eigen donor worden ook door ons uitgevoerd.
Een meisje van 9 jaar uit Mexico is moeder geworden van een dochter. Ze was 8 toen ze zwanger raakte. Bizar, maar het is niet de eerste extreem jonge moeder. Moeder en dochter maken het goed.
De beste leeftijd om een baby te krijgen
Dit zijn er zo'n 1 tot 2 miljoen, volgens The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Deze hoeveelheid eitjes daalt naar mate je ouder wordt, maar zodra een meisje in de pubertijd komt en voor het eerst ongesteld wordt, kan ze zwanger worden.
Lina Medina (Ticrapo, Peru, mogelijk 27 september 1933) is vermoedelijk 's werelds jongste moeder met een eerste bevalling op een leeftijd van 5 jaar, 7 maanden en 21 dagen.
In Nederland zijn behandelingen met gedoneerd sperma, eicellen en embryo's toegestaan en hebben heteroseksuele paren, lesbische paren en alleenstaanden toegang tot deze behandelingen. Donoren ontvangen voor hun donatie geen betaling, alleen een onkostenvergoeding.
Als u niets invult, komt er bij uw naam te staan 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Uw organen en weefsels kunnen na uw overlijden naar een patiënt gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit met uw familie.
De algemene termijn waarbinnen u beroep moet aantekenen tegen een beslissing op bezwaar is dus 6 weken. Deze 6 weken gaan lopen op de dag na de dagtekening van de beslissing op bezwaar. Soms wordt in de beslissing op bezwaar een afwijkende verzenddatum genoemd.
Een bezwaar indienen kost niets. U bent ook niet verplicht een advocaat te nemen. U mág natuurlijk wel een advocaat inschakelen. Ook kunt u een getuige of deskundige een verklaring af laten leggen.
Iemand die hersendood is, kan nooit meer herstellen. In Nederland is er een verplicht Hersendoodprotocol dat artsen in alle ziekenhuizen zorgvuldig en nauwkeurig doorlopen om de hersendood vast te stellen. Pas als dat protocol helemaal is doorlopen, kan hersendood worden vastgesteld.