Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
Standaardtaal in Nederland is tosti.
De croque monsieur is de meer kosmopolitische, Franse versie van de tosti . Een croque monsieur is ham en kaas tussen twee sneetjes geroosterd brood, vaak met een bechamelsaus erin en erop, bubbelend en goudbruin.
Het verschil tussen een croque-monsieur en een croque madame zit 'm in de topping. Beiden worden gemaakt van wit brood met ham en kaas, maar waar de monsieur geserveerd wordt met béchamelsaus krijgt de madame daarvoor in de plaats een spiegelei.
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
Hoe heet het ook alweer? "Croque" betekent "knapperige hap" en "monsieur" betekent "meneer". Een croque monsieur wordt doorgaans gemaakt met dun gesneden gebakken of gekookte ham en plakjes romige Emmentaler of Gruyère kaas.
De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren in een tosti-ijzer (croque-monsieurmachine), grill, oven, speciaal broodrooster of koekenpan.
Een Monte Cristo-sandwich is een variant op de croque monsieur , maar dan met plakjes kalkoen, ham en Zwitserse kaas.
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
Nee, een Croque Monsieur is niet ongezonder dan een dubbele boterham met hesp en kaas. Het toasten van het brood doet niets af aan de hoeveelheid voedingsstoffen.
Dit is weer afgeleid van het woord 'tostare', wat toast betekent. Toast is weer een Engels woord dat wij hebben overgenomen. Het woord 'tosti' komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat 'geroosterd' betekent.
De Croque Monsieur is de populairste sandwich van Frankrijk en een echte Franse klassieker. En omdat het Frans is, is het natuurlijk niet zo simpel als een plakje ham en kaas tussen twee sneetjes brood leggen.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu). Dat klinkt een stuk luxer, maar het is net zo snel te maken als een tosti. Met de onderstaande tosti- recepten heeft u in een handomdraai een heerlijke, warme kerstlunch voor de hele familie klaar.
In de Verenigde Staten is de Monte Cristo (een broodje met ham en kaas, vaak gedoopt in ei en gebakken) een populair gerecht in restaurants.
De mensen die zeggen dat een tosti in de pan gebakken hoort te worden, adviseren om boter of mayonaise (of beiden) op de buitenkant te smeren. Dat zorgt voor knapperig brood. Bak hem in dit geval op een middelmatige stand. Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant.
Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.
Je kunt een ei bakken met een tosti-ijzer. Dat stond tenminste op internet. Maar ja.
Onze suggesties: Flandrien Jong, Passendale Classic, Brugge Jong en Père Joseph. Vind nog meer Belgische kazen in ons kaasoverzicht. Ook de typische raclettekaas kun je gebruiken. Wil je een croque met geitenkaas maken?
De Monte Cristo sandwich is vernoemd naar de gelijknamige roman, The Count of Monte Cristo . Het boek is diep geworteld in de Franse cultuur en de Monte Cristo sandwich brengt met zijn smaakprofiel hulde aan zijn Franse oorsprong. In de jaren 1900 werd de Croque Monsieur geïntroduceerd in Franse cafés en restaurants.
Zo moet je een croque monsieur bewaren
Een croque monsieur kun je best vers en gloeiend heet serveren terwijl de kaas nog gesmolten is, maar eenmaal afgekoeld kun je hem nog minstens drie dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren.
Grilled cheese sandwich - De Amerikaanse Keuken.
Beleg de sneetjes brood een plakje kaas. Leg op 1 sneetje de plakjes tomaat en bestrooi met bieslook.Leg het andere sneetje brood erop en rooster in een tostiapparaat. Snijd diagonaal doormidden en serveer met ketchup.
Geïnspireerd door de klassieke Franse 'tosti': de croque madame! Met Nederlandse kaas en ham en een gebakken eitje on top! En dat gebakken eitje (en bechamel) is het verschil met een croque monsieur.