Namasté komt uit het Sanskriet waar Nam buigen betekent. Namasté betekent letterlijk 'ik buig voor jou'. Meestal wordt de betekenis anders verwoord, omdat ' Ik buig voor jou' overkomt alsof er sprake is van onderdanigheid. Terwijl Namasté juist het tegenovergestelde betekent.
De Namaste begroeting gaat als volgt: het hoofd licht gebogen en de handen gestrekt tegen elkaar aan plaatsen, ter hoogte van het hart. Hindoes spreken het woord “Namaste” ook uit tijdens dit begroetingsgebaar. Het is dus zowel een gesproken groet, als een gebaren groet.
In het tantrisch boeddhisme vertegenwoordigt de linkerhand de maan en de rechterhand de zon. De linkerhand is de gevende hand, de rechterhand de ontvangende. De Namasté Mudra wordt ook wel het respectgebaar genoemd en wordt gebruikt in de yoga.
De Yang-hand is de rechterhand. Deze is actief en hiermee geef je energie aan de buitenwereld in tegenstelling tot de linkerhand. Daarnaast is het ook de hand van de fysieke actie en hij staat voor het verlangen om het leven te beheersen.
Als je dit handgebaar gebruikt is dat een teken dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld: je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en zullen je helpen door contact op te nemen met de politie of Veilig Thuis Drenthe.
Voor hindoes is de koe heilig. Zo'n 80% van de Indiase bevolking bestaat uit Hindoes, het grootste gedeelte daarvan eet geen rundvlees. De melk van de dieren is daarentegen wel een geschenk van de goden en een belangrijke nutriëntenbron voor Hindoes.
Namasté is een woord uit het Sanskriet (taal uit oud India) en het wordt vaak gebruikt als groet of begroeting. Het woord is samengesteld uit 'nam', wat 'ik buig' of 'ik aanbid' betekent, en 'te', wat 'jij' betekent. Dus als je het letterlijk vertaalt betekent 'Namasté' 'Ik buig voor jou' of 'Ik aanbid jou'.
In India begroet men elkaar met een namasté, waarbij de handpalmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd.
In India bijvoorbeeld wiebelen ze hun hoofd als ze 'ja' bedoelen. En in veel Arabische landen bewegen ze hun hoofd naar achter om nee te zeggen. Sommige gebaren betekenen over bijna de hele wereld hetzelfde. Maar er zijn gebaren die niet overal begrepen worden.
In onze cultuur wordt staren als onbeleefd gezien. In India kijk je gewoon als je wil kijken. Daar is niets geks aan. Kijk dan ook niet raar op als een Indiër je opeens aanraakt tijdens een bezoek aan Jaipur.
Mannen en vrouwen in India gaan anders met elkaar om dan Nederlanders gewend zijn. Opvallend is dat je in India zelden een man en vrouw gearmd over straat ziet lopen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw wordt in het openbaar zoveel mogelijk beperkt. Genegenheid tonen in het openbaar is dan ook erg ongepast.
Ruim 80% van de Indiërs zijn aanhangers van het hindoeïsme. Maar India kent ook veel aanhangers van het boeddhisme, jainisme, sikhisme en islam. Naast religies is het ook de bakermat van verschillende sektes zoals Hare Krishna en Bhagwan.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Ze eten geen vlees (vegetariër). En zeker geen koeienvlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme. De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten. Hij wast zich twee keer per dag om zijn geest en lichaam zuiver en schoon te houden.
Veel hindoes eten helemaal geen vlees. Zij geloven in reïncarnatie en een dier zou dus de ziel van een overleden familielid kunnen hebben. Voor de hindoe is de koe een heilig wezen en daarom zijn rund- en kalfsvlees sowieso verboden.
In India moet een man 21 jaar of ouder zijn om te kunnen trouwen.Een vrouw moet 18 jaar of ouder zijn om te kunnen trouwen. Of u in India met iemand van hetzelfde geslacht kunt trouwen, verschilt per staat. U kunt niet trouwen op de Nederlandse ambassade.
De beste kleding om naar India mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel.
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy).
Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase.
In India eet men met de handen. Het is absoluut niet gelijk met welk hand je eet. Eten doe je met je rechter hand. De linkerhand is onrein en gebruik je bij het toiletbezoek.
Na'am (ja) en la (nee) zijn de basiswoorden, die, vergezeld door een glimlach, elke reiziger door hun dagelijkse injteracties heen helpen.