Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
U heeft een 2-aderige grondkabel nodig als u deze gaat gebruiken voor een standaard aansluiting van schakelaars of wandcontactdozen. Als u een uitgebreidere aansluiting gaat maken gebruikt u minimaal een 3-aderige grondkabel.
Steek de kabel door de waterdichte afsluitring van het buitenstopcontact. Strip de draden en sluit ze aan op het stopcontact. Sluit de geel/groene draad aan op het midden van het stopcontact op het teken, sluit de bruine draad aan op de 'L' en sluit de blauwe draad aan op de 'N'.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
Diameter aders: 3 x 1 mm² Maximaal vermogen: 2300 watt. Kabellengte: 25 meter.
Ben je op zoek naar een installatiekabel die je aan kunt sluiten op krachtstroom, dan is de YMVK stroomkabel 5-aderig geschikt. Deze YMVK 5-aderig is verkrijgbaar per meter, 100 meter en 500 meter.
De diepte is minimaal 50cm , maar alleen als er geen extra maatregelen zijn getroffen tegen mechanische beschadiging. Dus met extra maatregelen (onbreekbare beschermbuis) mag het ook ondieper.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
Bij krachtstroom worden geen twee, maar wel vier draden gebruikt. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. En er is één nuldraad, de nulaansluiting. In de praktijk betekent dit ook dat er tot wel drie keer zoveel vermogen kan worden geleverd vergeleken met een normaal stopcontact.
Aders vervoeren bloed naar het hart. Dit bloed bevat vooral koolzuurgas en afvalstoffen en weinig zuurstof. De longaders zijn een uitzondering. Zij vervoeren zuurstofrijk bloed naar het hart.
Spataders zijn verwijde aders. Het kan geen kwaad en de meeste mensen hebben er weinig last van. Als je het niet mooi vindt, kun je ze laten behandelen. Om te voorkomen dat het erger wordt, is het goed om niet te lang te zitten of te staan, veel te bewegen, af te vallen of met je benen omhoog te zitten.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Het verschil tussen de YMVK en XMVK kabels ligt op het gebied van drie aspecten: isolatiedikte, kwaliteit en toepassing. De isolatiedikte van de XMVK kabel is altijd 0,6mm en die van een YMVK kabel minstens 0,7mm. Een YMVK kabel is dus dikker, wat betekent dat deze kabel beter is geïsoleerd.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Een inductiekookplaat kunt u op drie manieren aansluiten. De bruine draad wordt aangeduid als P1 (fase 1) en de zwarte draad als P2 (fase 2). De grijze draad wordt als P3 (fase 3) aangegeven, maar het is mogelijk dat deze draad zwart van kleur is i.p.v. grijs.
1.5mm2 is voldoende voor 16A over korte afstanden. Voor langere afstanden gebruik je 2.5mm2 om spanningsverlies te voorkomen. Merk op dat eindversterkers grote stroompieken kunnen veroorzaken (>16A) terwijl de gemiddelde stroom veel lager is.
Bij twijfel: een te dikke kabel is altijd beter dan een te dunne kabel. Een dunne kabel geeft spanningsverlies waardoor de omvormer/12 volt apparatuur eerder afslaat, vermogensverlies, wordt warm etc.
Voor een goede beveiliging tegen onrechtstreekse aanraking (dus personenbeveiliging) bij een kabel die beveiligd is door een 16A automaat curve C mèt diff, is de maximale lengte van een 2,5mm² kabel 63m, voor een 4mm² kabel is dit 100m.