Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje.Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Kleintjes niet te lang in de kou! De allerjongsten onder ons kunnen nog niet tegen een lange tijd kou, hoe goed ze ook ingepakt zijn. Ga daarom niet zonder reden al te lang buiten lopen. Probeer af en toe even een pitstop te maken op een warmere plaats.
Heeft je baby een lichaamstemperatuur van minder dan 36,0°C (diep genoeg gemeten in het poepgaatje)? Dan is er sprake van ondertemperatuur. Controleer of de thermometer werkt en meet meteen nog eens.
Wat is de ideale slaaptemperatuur voor een baby'tje? De ideale temperatuur om in te slapen is rond de 18°C. Tussen 16°C en 20°C is dus prima voor je kindje. Over het algemeen geldt dat wanneer je kindje koud aanvoelt in zijn nekje, je een extra laagje aantrekt of een dekentje over hem legt.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Bij pasgeboren baby's is het bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeid waardoor de bloeddoorstroming nog niet helemaal op punt staat. Het bloed wordt eerst naar alle organen gepompt en dan pas naar de rest van het lichaam. Daarom kan het dus zijn dat de handjes wat kouder aanvoelen.
Ook te koud slapen is niet goed voor je kind. Om het juiste slaapklimaat te creëren, moet je het beddengoed afstemmen op de temperatuur van je baby en op die van de kamer. Na de eerste weken is een kamertemperatuur van 16-18 °C voldoende.
Zolang de baby met zijn hoofd boven het beddengoed ligt kan hij voldoende warmte via zijn hoofd kwijt en vindt er goede ventilatie plaats.”
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.
Heeft je kind een lichaamstemperatuur van minder dan 36,0°C (gemeten in het poepgaatje)? Dan is er sprake van ondertemperatuur. Als je kind geen zieke indruk maakt, hoef je je geen zorgen te maken.
De temperatuur van je baby zit tussen de 36 en 36,5 °C. Dit is nog geen reden om de huisarts of verloskundige in te schakelen. Kleed je baby warmer aan en meet even later nog een keer.
Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36.5 en 37.5°C. Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen.
Is het hartje zomer en komt de temperatuur in je huis niet onder de 25 graden, dan is een mutsje minder hard nodig dan wanneer je baby in de winter wordt geboren. Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.
Houd een maximum aan van 4.0 TOG om je baby veilig en comfortabel te laten slapen bij een kamertemperatuur van 16-18 °C. Behalve de omgevingstemperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Dit is heel normaal en kan komen doordat de baby de ene na de andere verkoudheid heeft. Niezen is een natuurlijke reflex om stoffen en vervuiling uit je luchtwegen en neus te verwijderen. Niezen komt veel voor bij baby's en is meestal niets om je zorgen over te maken.
Hoe groter de baby wordt, des te meer kunnen de handjes u iets vertellen. Armbewegingen zijn ook heel belangrijk. Heftig op en neer gaande armen bijvoorbeeld geven een bepaalde opwinding weer. Prettige opwinding is een aanwijzing dat de baby een spelletje wil beginnen.
Extra kleren en een kruik zullen de kou isoleren. Je moet er eerst voor zorgen dat zij warmer wordt, bijvoorbeeld door haar in een warme kamer te brengen en een warme voeding te geven. Daarna zullen extra kleren en dekentjes de noodzakelijke warmte vasthouden.
Zorg vooral dat het constant even warm blijft in de kamer. Een plotse temperatuurschommeling is nefast voor het fragiele immuunsysteem van je baby. Lagetemperatuurradiatoren zijn daarom een uitstekend idee in de babykamer. Ze zijn niet alleen energiezuinig, maar zorgen ook voor een gelijkmatige warmteverdeling.