foil → uitwerken, verijdelen, afweren, frustreren.
In feite is zo'n hydrofoil niks anders dan een ellenlange vin voor onder je plank, die ervoor zorgt dat je plank op lage snelheden uit het water omhoog wordt getild. In feite surf je volledig op je foil en sta je zo'n 70 centimeter hoger op je surfplank.
Niet omdat het super moeilijk is om het te leren, maar vooral omdat je met gewoon surfen en suppen leert hoe het board moet voelen en je het beter onder controle hebt voordat je op een foiling surfboard stapt.
E-Foilen is surfen boven het water op een elektrisch aangedreven surfboard. De aandrijving van de plank is bevestigd onderaan de draagvleugel (FOIL). Een elektrisch aangedreven motortje stuwt je vooruit en tilt je na wat oefenen uit het water.
Let op de snelheid
Wanneer je met een e-foil gaat varen, let dan goed op de snelheid die je maximaal kunt halen. Sommige e-foils halen snelheden tot wel 30 km/uur en vallen dan in de categorie 'snelle motorboot'.
Windfoilen is niet moeilijk. Een beetje windsurfer zal al vrij snel kunnen varen, hoewel je in het begin als een rodeorijder op en neer zal gaan. Om het gemakkelijker te maken adviseren wij te starten met een kortere mast tussen 50 en 75 centimeter.
Vanaf slechts windkracht 3 (8 knopen) is Wingsurfen al leuk om te doen! Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen.
Naish Kite Foil Complete 960/85 Standard
€ 1.329,00 incl.
De eFoil boards zijn sinds eind vorig jaar op de markt volgens Jasper en daarmee is Kiteboardschool.nl de eerste in Nederland, in Europa zelfs, die lessen in eFoil aanbieden. De boards komen uit Puerto Rico en kosten zo'n 14.000 euro per stuk.
Op zoek naar een nieuwe hobby voor deze zomer? Plunder je spaarrekening dan maar, want een basis elektrisch surfboard kost je al snel zo'n € 6000. Heb je nog wel even tijd om te oefenen voordat het echt lekker weer wordt.
De stelregel is hoe meer beginner je bent, hoe groter de frontwing (voorvleugel) van je foil moet zijn. Door zijn grootte krijg je snel de opwaartse lift die je zoekt en heb je snel resultaat. Het advies is een foil met een frontwing te kiezen van 1650 – 2500.
De meest gekozen maat is rond de 5m2. Wij adviseren eerder om voor grotere wings op je foil te gaan, dan voor een grotere wing! Enkel als je 90 kg of meer weegt dan is het wel aan te bevelen om een grotere wing aan te schaffen (rond de 6 tot 7 m2).
Windfoilen is een nieuwe vorm van windsurfen, waarbij de windsurfplank zo'n 50 centimeter boven het water zweeft. De windsurfplank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, onder de plank. "We willen nu allemaal zweven over het water", aldus Van Rijsselberghe.
Wat is Foil surfboard
Een foil surfboard is een surfplank met een hydrofoil (draagvleugelboot), die zich onder de plank in het water uitstrekt. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het board boven het wateroppervlak zweeft en je met verschillende snelheden kunt surfen.
Hydrofoils zijn surfboards die je door middel van een draagvleugel onder het board laten opstijgen uit het water. Het principe van de vleugels onder water, werkt hetzelfde als een vliegtuig. Je vliegt als het ware over het water. Dit gevoel is niet anders te omschrijven dan magisch.
De Fliteboard loopt op een compacte maar krachtige elektrische motor met een in Duitsland gemaakte versnellingsbak. De motor is praktisch geluidloos en heeft geen uitstoot. Met een hendel trek je de batterij uit het bord, waarna je hem kunt opladen via het stopcontact. In 2,5 uur is de batterij volledig vol.
Met efoilen surf je op het water zonder golven of wind nodig te hebben, met behulp van een elektromotor. En dat is niet het enige wat een efoil uniek maakt. Door de hydrofoil onder het board kan je tot wel 70 centimeter boven het water zweven, een uniek gevoel!
Een wingfoil spot met vlak water is heel fijn om een goede wingfoiler te kunnen worden. Achter een blokkendam, strekdam of andere beschutting voor het water is het meest ideaal maar natuurlijk niet overal voorhanden. Zorg ervoor dat de wind je altijd terug naar de kant voert.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende. Het wordt aangeraden om te surfen/kitesurfen tot maximaal windkracht zes.
Wingfoilen is een nieuwe vorm van surfen, waarbij je door een soort vlieger (de wing) voortgedreven wordt op een surfplank, waarbij je ongeveer 50 cm boven het water zweeft i.p.v. over het water. De plank gaat zweven door een vleugelconstructie, de hydrofoil genaamd, die onder de plank is bevestigd.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.