Voor welke woningen en gebouwen is een energielabel verplicht? Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering verplicht. Een energielabel is niet verplicht voor onder andere kerken, moskeeën en beschermde monumenten.
Tussenstand op 1 oktober 2023
Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C het minimaal verplichte niveau.
Voldoe je niet aan de energielabel C verplichting, dan riskeer je een boete. Na meerdere waaschuwingen kan de gemeente je pand zelfs sluiten.
Met energielabel C heeft je huis een redelijk laag energieverbruik door diverse energiebesparende maatregelen. Je huis is dan maar net iets minder energiezuinig dan huizen die energielabel B hebben gekregen.
A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan.
Met een zuinige koelkast of vriezer doe je het milieu dan ook een groot plezier. Let bij aankoop op het energielabel: een nieuwe koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt zo'n 130 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 250 kWh. Bijna 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 120 kWh per jaar.
Energielabel D is het middelste label – het valt precies tussen de andere energielabels in. Woningen met energie label D hebben gemiddeld verbruik. Dit betekent dat je huis op de goede weg zit, maar dat er nog ruimte voor verbetering is.
Bij een energieverbruik tussen 190,01 en 250 kWh/m2 per jaar krijgt je huis energielabel C.
F naar C: isolatie
Met alleen vloerisolatie kan u de sprong maken van energielabel F naar energielabel E. Het belang van vloerisolatie is al enige tijd bekend. Er kan tot wel 15% van de warmte verloren gaan via de vloer als de woning niet over de juiste vloerisolatie beschikt.
Energielabel C is na de labels A en B het laatste 'groene' energielabel. Een woning met energielabel C is redelijk geïsoleerd. Wanneer je woning energielabel C heeft, beschikt de woning vaak over (minimaal) dubbelglas, maar is de muur, vloer en dakisolatie vaak nog niet optimaal.
Energielabel C is lichtgroen en heeft een redelijk laag energieverbruik. Het is het derde label van de zeven labels die de overheid uitgeeft. Het groenste label A krijg je als je huis erg energiezuinig is.
Bij verkoop of oplevering van een woning zonder geldig energielabel kan de ILT een bestuurlijke boete opleggen. De hoogte van de boete voor particuliere verkopers van een woning zonder geldig energielabel is €450.
Als een huis minder verbruikt dan 160,00 kWh/m2 op jaarbasis dan krijgt de woning een label A toegekend. De energielabel eisen van een woning worden berekend volgens een standaard meetmethode. Daarbij zijn zaken als oppervlakte, type woning, bouwjaar en aanwezige energiebesparende maatregelen van belang.
Een huis met energielabel B is vaak goed geïsoleerd, zowel de buitenmuren als de vloer en het dak. Er is vaak een zuinige cv-ketel aanwezig net zoals HR++ glas. Het fossiele energieverbruik voor energielabel B ligt tussen de 160,01 en 190 kWh/m2 per jaar.
De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een geldig energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen.
Energielabel A is het meest zuinige label. Het betekent dat je woning erg duurzaam is en een zeer laag energiegebruik kent. Een A-woning heeft uitstekende isolatie, HR+++ glas, een moderne HR-ketel of (hybride) warmtepomp en eventueel een zonneboiler of zonnepanelen.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
Een woning met energielabel F is zeer energieverspillend. Alleen energielabel G is nog ongunstiger. Samen met E worden de labels F en G 'rood' genoemd. In een huis met energielabel F hebt u hoge kosten aan het energieverbruik.
Hoewel zonnepanelen je energielabel kunnen verhogen, wil dat niet zeggen dat je per definitie een energiezuinige woning hebt. Een woning zonder goede isolatie met enkel glas zal ook mét zonnepanelen waarschijnlijk geen energielabel A of hoger krijgen.
Als een huis minder verbruikt dan 160,00 kWh/m2 op jaarbasis dan krijgt de woning een label A toegekend. De energielabel eisen van een woning worden berekend volgens een standaard meetmethode. Daarbij zijn zaken als oppervlakte, type woning, bouwjaar en aanwezige energiebesparende maatregelen van belang.
Een huis met energielabel B is voorzien van tenminste dubbel glas, vloer- dak- en spouwmuurisolatie.
Wanneer je woning energielabel D heeft, betekent dit dat de energiekosten van de woning relatief hoog zijn vergeleken met een woning met het meeste zuinige label, energielabel A. In Nederland is het energielabel D gemiddeld voor woonhuizen.
Energielabel G is het ongunstigste energielabel dat een huis kan hebben. Een huis met energielabel G is energieverspillend, wat leidt tot hoge kosten. Bij verkoop levert een woning met energielabel G veel minder op dan een vergelijkbaar huis met bijvoorbeeld energielabel D.
In een huis met energielabel E verbruik je namelijk relatief veel energie. Dat is dus slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je stoot namelijk meer CO2 uit dan nodig. Misschien komt het door slechte isolatie, waardoor je meer moet stoken om het comfortabel warm in huis te krijgen.
Energielabel B
In een huis met label B zijn al een hoop energiebesparende maatregelen genomen, maar er is nog ruimte voor verbetering. Een huis met energielabel B is vaak goed geïsoleerd, zowel de buitenmuren als de vloer en het dak. Er is vaak een zuinige cv-ketel aanwezig net zoals HR++ glas.