Scheveningen. Het strand van Scheveningen is van oudsher de bekendste surfspot van Nederland. Ook bij weinig wind zijn er in Scheveningen altijd golven. Net als Scheveningen ligt het strand van Wijk aan Zee niet ver van een havenhoofd.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
De Nederlandse surf
En in de winter is het bikkelen in dikke wetsuits (check de wetsuit gids). Maar, ja! Je kunt in Nederland golfsurfen. En soms is het Nederland gewoon beter te surfen dan in Frankrijk.
In Zeeland kan je surfen op de golven van de zee of laat je met de wind mee varen op de binnenwateren. Wil je graag leren surfen? Dan is windsurfen een goed startpunt als beginner. Hierbij gebruik je een zeil dat aan de surfplank is bevestigd om je door het water te navigeren.
Surfen op Texel is vaak mogelijk omdat Texel vaak golven heeft. De beste condities zijn er wanneer er golven uit het Noordwesten komen en de wind afwezig is of aflanding (offshore). Maar ook als er een forse wind uit het Zuidwesten blaast, komt de golfproductie goed op gang op Texel.
De hoogte hangt vooral af van de sterkte van de wind. Ook de duur van een storm en de omvang en diepte van het water zijn van belang. Een harde wind (windkracht 7) veroorzaakt op de Noordzee golven van vier meter hoog. Bij een zware storm (windkracht 10) kunnen huizenhoge golven ontstaan.
WAAROM ZIJN DE GOLVEN IN NAZARÉ ZO GROOT? Dit is te danken aan de 'Nazaré Canyon', het grootste ravijn onder water in Europa met een lengte van 170 kilometer en een diepte van maar liefst 5000 meter.
Beginnerslessen worden eigenlijk altijd gegeven op foamboards van 8feet (2,4 meter) of langer. Dat zijn als het ware vlotten waar je makkelijk op blijft drijven en die genoeg power hebben zodat je daar heel 'gemakkelijk' op kunt staan (maar er ook net zo hard vanaf kunt vallen, helaas).
Australië Het is op dit moment misschien niet de eerste locatie waar je aan denkt om naartoe te gaan om te surfen, maar Australië is eigenlijk wel het meest populaire land ter wereld om te surfen.
Nazaré (Portugal)
Wist je dat de hoogste golven ooit zijn aangekomen in Nazaré? Het wereldrecord hoogste golf surfen is dan ook hier verbroken! De golven worden hier zo hoog door een combinatie van flinke stormen en een diepe kloof die zich voor de kust van Nazaré bevindt.
De kilometerslange Atlantische kustlijn is wat Portugal een surfersparadijs maakt. In de winter zorgen grote stormen in de Noord-Atlantische Oceaan echter voor extra hoge golven die de Portugese kliffen doen trillen. En nergens vind je golven groter dan de monsterlijke waterbergen die vormen voor de kust van Nazaré.
Bij de stranden Badpaviljoen, Badstraat, Hoogduin, Noordduin kunt u geweldig windsurfen, golfsurfen en kitesurfen.
Scheveningen is een prima plek om het surfen onder de knie te krijgen. De Noordzee is niet extreem ruig, maar dankzij de ligging is Scheveningen één van de plekken in ons land die relatief veel golven op de kust krijgen. Ook zijn deze golven in vergelijking wat hoger dan die op andere surfspots in Nederland.
Het surfen van groene golven (ongebroken golven)
Bij het aanpaddelen van een ongebroken golf moet je met je borst meer druk op het voorste gedeelte van je board geven. Stel je maar voor dat je van een heuvel naar beneden paddelt.
Nazaré is een must visit tijdens je Portugal Trip. De gigantische golven zijn echt geweldig om te zien. Het stadje is wel een beetje toeristisch, maar voor een dagje erg leuk om te bezoeken.
Onder rustige omstandigheden zijn de golven voor de Nederlandse kust maximaal 1 m hoog. Als het stormt rollen ze met grote kracht op de kust; op zee groeien golven soms tot wel 10 m.
On-shore wind: de wind blaast vanuit de oceaan richting het strand. Hierdoor worden de golven platgeslagen en ontstaan er rommelige condities. Wanneer wind uit zee komt, zal het oppervlaktewater naar land worden gestuwd. Om het peil te handhaven, moet dit water ook weer worden afgevoerd.
Weinig wind, hoge golven met boei-waardes van 2m op de wadden en 1,5m elders langs de kust. Alleen het zuiden heeft iets minder hoogte, maar geniet dan weer wel van de meeste windluwte aan het einde van de Noordzee.