Soms denken mensen dat het hetzelfde is, maar niets is minder waar. Wat is nu echt het verschil tussen cacao en chocolade? Cacao verwijst naar het pure, onbewerkte ingrediënt dat wordt verkregen uit cacaobonen. Chocolade daarentegen is het eindproduct dat wordt gemaakt van cacao, suiker, melk en andere toevoegingen.
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie. Chocolade bevat ook stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo'n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is.
Chocoladepoeder wordt vaak verward met cacaopoeder, maar gelukkig zijn wij er om dat allemaal voor u op te helderen! Chocoladepoeder komt oorspronkelijk van cacao en wordt verwerkt met andere ingrediënten; in tegenstelling hiermee wordt cacaopoeder beschouwd als de puurste en meest natuurlijke vorm van chocolade, waaraan geen andere ingrediënten zijn toegevoegd .
Cacaopoeder heeft tussen de 11% en 22% vet (omdat het bijna onmogelijk is om alle cacaoboter eruit te persen) en gemalen chocolade heeft meer als 35% vet , dus ze gedragen zich anders bij verhitting. Verhit cacaopoeder en er gebeurt vrijwel niets.
De meeste chocolademelkpoeders zijn een vorm van melkpoeder gemengd met een chocoladesmaak . Cacaopoeder komt van cacaobonen en wanneer het gemengd wordt met additieven ontstaat er cacao of chocolade.
NESQUIK® is een chocolademelkversterker die kinderen en families op een leuke manier voorziet van melk in een onweerstaanbaar lekkere, extra voedzame drank. Ingrediënten: Suiker, Vetarme cacaopoeder , Vitaminen & Mineralen, Zout, Natuur-identieke vanillesmaak, Kaneelpoeder.
Elke cacaoboom produceert gemiddeld 1 tot 2 kg cacaobonen per jaar. Na het plukken worden de bonen gefermenteerd en vervolgens gedroogd. Deze gedroogde cacaobonen zijn geschikt voor het maken van chocolade. Afhankelijk van de chocolade die je wilt maken, gebruik je cacaopoeder of cacaoboter.
Als je cacaopoeder wilt gebruiken als vervanger van pure chocolade, gebruik dan 55 gram cacaopoeder en 45 gram boter of een ander vet voor elke 100 gram pure chocolade die nodig is . Het zal niet precies hetzelfde smaken, maar je krijgt nog steeds een rijke chocoladesmaak.
Cacaopoeder vervangen door carobepoeder
Wil je cacaopoeder in recepten vervangen door carobepoeder? Gebruik dan wat meer (1,5 tot 2 keer meer) carobe dan cacao. De hoeveelheid suiker kan je dan met hetzelfde gewicht verminderen. Bijvoorbeeld: 50g cacaopoeder kan je dus vervangen door 75g carobpoeder.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade . Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Chocolade wordt gemaakt met cacaobestanddelen (met uitzondering van witte chocolade ), cacaoboter, suiker en vanille, vaak (maar niet altijd) met melk. Cacaopoeder is de cacaobestanddelen in poedervorm.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.
Cacaopeulen worden van de bomen geoogst en worden via een meerstappenproces omgezet in cacao — en uiteindelijk chocolade . Oogsten. Cacaopeulen zijn gele, ovaalvormige peulen die een wit vruchtvlees en zaden bevatten. De peulen worden opengebroken en de zaden worden eruit geschept, met het vruchtvlees er nog aan vast, voor de volgende stap.
Cacaopoeder wordt gebruikt om er chocolade en chocolademelk van te maken.Verder wordt het ook veel gebruikt als afwerking op warme en koude dranken of nagerechten met chocolade. In witte chocolade zit geen cacaopoeder, maar cacaoboter.
Ja, warme chocolademelkpoeder bevat vaak toegevoegde suiker en soms melkpoeder.Terwijl cacaopoeder gewoon gemalen cacao is.
Carob , vaak de "eerste generatie vervanger van cacao" genoemd, heeft historisch gezien erkenning gekregen als een levensvatbaar cacao-alternatief in de chocolade-industrie. Carob, afkomstig van de peulen van de johannesbroodboom, heeft een rijke geschiedenis als een natuurlijke zoetstof en verdikkingsmiddel.
Chocolade Chips
In plaats van een diepe cacaosmaak, geven chocoladechips een vleugje smaak en zoetheid. Kies uit melk-, pure en witte chocoladechips, afhankelijk van hoe chocoladeachtig u uw cakes wilt hebben. Voor deze sub is één ounce gesmolten chocoladechips gelijk aan één eetlepel cacaopoeder .
Het bevat namelijk meer voedingsstoffen, zoals kalium en ijzer. Ook is het gezonder dan chocolade, omdat er geen cacaoboter en suiker aan is toegevoegd.
Om chocolade te maken met cacaopoeder, meng je 2 kopjes cacaopoeder en ¾ kopje zachte boter tot het een pasta wordt. Vul een bain-marie met 1 kopje water en plaats de chocolade bovenop de boiler, verwarm tot het suddert op laag vuur.
Vervang pure chocolade door cacaopoeder
Om een goede vervanger voor pure chocolade te maken, voegt u voor elke 30 gram pure chocolade die u vervangt, één eetlepel cacaopoeder, één eetlepel suiker en twee theelepels boter toe aan uw recept.
Cacao verwijst naar het pure, onbewerkte ingrediënt dat wordt verkregen uit cacaobonen. Chocolade daarentegen is het eindproduct dat wordt gemaakt van cacao, suiker, melk en andere toevoegingen. Cacao heeft een intense smaak, terwijl chocolade vaak zoeter en romiger is.
Rauwe cacao kopen als beste keuze
Het beste voor je gezondheid is de rauwe cacao poeder. Deze is onbewerkt en bevat dus alle voedingsstoffen en goede eigenschappen in zijn puurste vorm.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.