Gebruik voor het schuren van zowel houten, kunststof als metalen plinten schuurpapier met korrel 240. Schuur het oppervlak lichtjes op, bij zwaar beschadigd hout of ongeschaafd hout kan je korrel 180 gebruiken. Na het schuren kun je de plinten stofvrij maken met een doek en een stoffer.
Onbehandelde plinten schuur je met een fijne korrel (P150-180) en behandelde plinten schuur je met zeer fijn schuurpapier (P220-280). Bij die laatste hoeft alleen de verflaag opgeruwd te worden.
Gebruik voor het aanbrengen van de houtlak een acrylkwast of roller. Verf eerste met de houtnerf (de houtstructuur) mee en verf daarna tegen de houtnerf in.
Als u ook de muren wilt verven, verf dan eerst de plinten en daarna de muren. Dit omdat muurverf makkelijker van een goed gedroogde, gelakte plint te verwijderen is dan andersom.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
Na het stofvrij maken van de plinten, kun je ze aflakken. Omdat plinten veel te verduren krijgen, is het slim om plinten van twee laklagen te voorzien. Afhankelijk van de lak die je gebruikt, kun je de eerste laklaag vaak al na enkele uren overschilderen.
Schilder je zowel muren als kozijnen aan de buitenkant van je huis? Start dan eerst met het schilderen of lakken van kozijnen en ga daarna pas aan de slag met de buitenmuren van je huis. Overigens geldt dit ook voor het houtwerk binnenshuis.
Plinten kitten doe met High Tack kit met een speciale spuitmond. Breng de kit aan op de plint en monteer deze tegen de muur. Afkitten van de naden kan met standaard siliconekit (niet overschilderbaar) of acrylaatkit (wel overschilderbaar).
Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen.
Je kunt de houten plinten verven door gebruik te maken van houtverf of universele verf. Eventueel in combinatie met grondverf, als er nog geen sprake is van een (goede) bestaande verflaag of kaal hout.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Schilderen doen veel mensen het liefste in de avond uren of wanneer ze bij kunstlicht binnen zitten. Dat is echter geen goed idee; je ziet op dat moment niet goed wat de werking van een kleur verf op een muur is. Je ziet ook niet of verf vlekkerig opdroogt of dat er lelijke strepen op een muur achterblijven.
Werk in de juiste volgorde
De juiste volgorde bij al het schilderwerk is éérst ontvetten, dan pas schuren en daarna schilderen. Veel mensen doen de eerste twee stappen andersom. Dat is jammer, want als je eerst schuurt en daarna schoonmaakt, pakt de verf minder goed.
Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier.
Het gebruik van muurverf geeft vaak niet het gewenste resultaat. Deze verf hecht namelijk niet goed op hout, kunststof of metaal. Muurverf zou wel gebruikt kunnen worden wanneer de plint van beton is. Voor andere ondergronden geeft het gebruik van lakverf het mooiste resultaat.
Hou de MDF-plaat steeds stofvrij en wacht 6 uur vooraleer je met de volgende grondlaag start. Werk de MDF-plaat af met één à twee lagen watergedragen lak, zoals Hybride PU Mat of Hybride PU Satin. Schuur goed op tussen twee lagen verf en vergeet niet te ontstoffen.
Watergedragen lak breng je aan met een kortharige lakrol (5-8 mm). Voor solventgedragen lakken gebruik je een zeer kortharige rol (3 mm). Een schuimrol kan je enkel gebruiken voor watergedragen lakken. Je neemt best een rol met fijn schuim, zonder al te grote poriën.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan. Bijvoorbeeld met een kwast. Tip: Oscar vindt het makkelijker om de kitrand in te sprayen met een spuit. De overtollige kit haalt Oscar weg met een multitool.
Colorsealant kleurkit is leverbaar in 20 verschillende kleuren, en uitermate geschikt voor het afkitten van laminaat en hout rondom kozijnen en/ of tegen plinten. Colorsealant is een elastische kit, die beperkte bewegingen moeiteloos opvangt. Uitzettingen en krimp tot 12,5 procent kunnen met gemak worden opgevangen.