Kort samengevat: Aanzeggen is enkel bevestigen of het dienstverband wel of niet eindigt na de overeengekomen einddatum en bij verlenging onder welke voorwaarden de werkgever dan wilt verlengen; Opzeggen is het dienstverband (indien voldaan is aan wettelijke vereisten) tussentijds beëindigen.
Aanzegtermijn niet aangegeven: vergoeding
Dan is hij de werknemer een vergoeding van 1 maandsalaris verschuldigd. Houdt de werkgever zich wel aan de aanzegplicht, maar geeft hij het te laat aan? Dan is hij een evenredige vergoeding verschuldigd.
De aanzegging houdt in dat een werkgever ten minste één maand voordat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt, aan de werknemer kenbaar maakt of de arbeidsovereenkomst al dan niet wordt voortgezet. Dit is enkel vereist bij bepaalde tijdscontracten met een duur van minimaal zes maanden.
De aanzegplicht houdt in dat de werkgever de verplichting heeft om de werknemer uiterlijk een maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet.
Uit het schriftelijke bericht moet duidelijk af te leiden zijn dat het hier om een aanzegging gaat. Er moet dus in ieder geval staan wat de werkgever van plan is met het contract, verlengen of niet. En als de werkgever wil verlengen moet in de mededeling ook staan onder welke voorwaarden hij dit wil doen.
Aanzeggen is het aan de werknemer laten weten of een tijdelijk contract verlengd wordt of niet. De aanzegging moet op tijd gedaan worden en moet schriftelijk. Als niet aan die vereisten is voldaan, is de werkgever een boete verschuldigd van maximaal een maandsalaris.
De basis van de vergoeding is het bruto maandsalaris. Bepalend is hoeveel u aan provisie en stukloon heeft ontvangen in de 12 maanden voor het einde van het contract. Of naar rato als de arbeidsovereenkomst korter heeft geduurd. Het gemiddelde hiervan per maand is het bruto maandsalaris.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Een aanzegtermijn is de periode waarop u uw werknemer schriftelijk laat weten of u het tijdelijk contract wel of niet verlengt. Dat moet uiterlijk een maand voordat het contract afloopt. Als u het contract verlengt moet u aangeven onder welke voorwaarden.
[ditr] iemand iets enigzins plechtig laten weten.
Het gaat dus om een mededeling over het daadwerkelijke moment van het eindigen van de arbeidsovereenkomst, en wel een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen het initiatief hierin nemen.
Met een aanzeggingsbrief laat je de werknemer weten of je het contract voor bepaalde tijd wel of niet te gaan verlengen.
U maakt aanspraak op de aanzegvergoeding door aan uw werkgever een brief toe te sturen waarin u meedeelt dat de werkgever aan u een vergoeding moet betalen omdat hij niet of niet tijdig heeft aangezegd. Omdat er een korte vervaltermijn geldt adviseren wij u ook om een korte termijn voor de betaling aan te houden.
Aanzeggen: hoe en wat? De werkgever is verplicht om tijdig (minimaal een maand voor de einddatum) en schriftelijk aan te zeggen. In de praktijk betekent dit dat je werkgever ook per e-mail mag aanzeggen of zelfs in je arbeidscontract een aanzegbepaling mag opnemen.
Werkgevers zijn verplicht om werknemers tijdig te laten weten of hun tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja onder welke voorwaarden. Doen ze dat niet dan kan de werknemer aanspraak maken op de aanzegvergoeding. Die aanzegvergoeding is gelijk aan één maandloon.
Aanzegboete bij overtreden aanzegtermijn
Als je de aanzegtermijn niet nakomt, dan ben je aan de werknemer dus een vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding staat ook wel bekend als de aanzegboete. Tot twee maanden na de einddatum van het tijdelijke contract kan de werknemer een beroep doen op deze vergoeding.
Een tijdelijk contract eindigt automatisch, oftewel 'van rechtswege'. Je kunt het niet tussentijds opzeggen. Er is dus geen opzegtermijn. Behalve als je werkgever en jij daar afspraken over hebben gemaakt in je contract.
Een tijdelijke arbeidsovereenkomst is een contract voor een bepaalde tijd met een duidelijk aangegeven einddatum. Wordt uw tijdelijke contract niet verlengd, dan geldt er geen opzegtermijn. Uw werkgever moet u een maand voordat het contract eindigt wel duidelijk laten weten of het contract verlengd wordt of niet.
Als er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd ( tijdelijk arbeidscontract) dan heeft werkgever de verplichting om werknemer tijdig te informeren of het contract wordt voortgezet na het bereiken van de oorspronkelijk beoogde einddatum, of dat het contract niet wordt voortgezet.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Als je dus zelf ontslag neemt, dan heb je recht op een uitkering als het om een geldige reden was. Heb je geen wettige reden voor je vertrek, dan kan er een sanctie volgen. Oordeelt de RVA dat je vrijwillig werkloos bent zonder geldige reden, dan kan je één van onderstaande sancties oplopen: een verwittiging.
Kort samengevat: Aanzeggen is enkel bevestigen of het dienstverband wel of niet eindigt na de overeengekomen einddatum en bij verlenging onder welke voorwaarden de werkgever dan wilt verlengen; Opzeggen is het dienstverband (indien voldaan is aan wettelijke vereisten) tussentijds beëindigen.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Laat hem dan voordat de overeenkomst eindigt weten of deze verlengd wordt of niet. Informeert u uw werknemer niet en komt hij na de einddatum toch werken? Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd.