Roddel of achterklap is een uiting van een negatief, speculatief, suggestief, onthullend dan wel tendentieus bericht over iets of iemand - zonder dat degene(n) waar het over gaat dit zelf naar buiten hebben gebracht. Roddelen betreft dikwijls het ruchtbaar maken van desinformatie of iets negatiefs over iets of iemand.
“De definitie van roddelen is praten over iemand die op dat moment niet aanwezig is. Dat kan om negatieve gesprekken gaan, maar ook over positieve zaken. Negatief roddelen blijkt vaker voor te komen tussen mensen met een vertrouwensband.”
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
Lasteren en kwaadspreken betekent uiteindelijk voor iemand: eerroof.
Ga de confrontatie aan met diegene die over jou roddelt.
Als je 100% zeker bent wie de roddels over jou verspreidt, dan spreek je die persoon er best meteen over aan. Vertel hem of haar dat je het niet apprecieert wat hij of zij over jou zegt. Doe dit op een kalme manier en ga zeker niet in emotie.
Tegeltje met Spreuk (Tegeltjeswijsheid): Als mensen je afzeiken, of achter je rug om praten, vergeet dan niet, dat ze tijd investeren van hun zielige leven, om over jou na te kunnen denken!!
Als je veel bij de roddelaars in de buurt moet zijn, hou ze dan op afstand. Als je veel met ze te maken hebt, hoef je nog geen dikke vrienden met ze te zijn. Wees hartelijk, maar kom niet te dicht bij de roddelaars. Vertel ze niets persoonlijks over jezelf, want dat kunnen ze weer tegen je gebruiken.
Confronteer de persoon, maar wees niet agressief. Bijvoorbeeld: levert iemand publiekelijk kritiek op je, word dan niet verlegen en ga je niet verontschuldigen. Stop met wat je aan het doen bent, ga naar deze persoon toe en vertel hem/haar zachtjes dat het beter is als ze dit soort dingen onder vier ogen bespreekt.
Behalve dat het een hele gemakkelijke manier is om steun en veiligheid te zoeken, heeft roddelen veel negatieve effecten. Zo bevordert het miscommunicatie, vertraging of onduidelijkheid en vermindert het positieve betrokkenheid. Ook kan het vertrouwen schaden en de persoon die roddelt, kan negatief overkomen.
Denk aan roddelen, iemand buitensluiten, bespotten of iemand het werk heel moeilijk maken. Dit zijn allemaal voorbeelden van pestgedrag.
Doe aangifte bij de politie
Maak dan een melding bij de politie. Dit helpt u bij het verzamelen van bewijs. U kunt dan later bewijzen dat u al langer last heeft van smaad of laster.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Introduceer de term 'positief roddelen', wat zoveel betekent als opzettelijk goedspreken over iemand terwijl deze erbij zit. Eigenlijk deel je dus een hele lading complimenten uit, waarmee je je appreciatie toont en uitspreekt in het bijzijn van de leerling.
In de meeste gevallen ontstaat het namelijk omdat mensen niet weten waar ze aan toe zijn. Het zit in de menselijke aard om te willen weten wat er speelt. Krijgt men hier geen hoogte van, dan worden oorzaken of redenen zelf bedacht. Veel roddels ontstaan dus vanuit een behoefte aan controle.
roddelen [roddelde|geroddeld] {werkwoord}
clack [clacked|clacked] {ww.} schmooze {ww.} slander {ww.} tattle [tattled|tattled] {ww.}
Besef dat je baas een mens is en dus net als jij gebreken heeft. Observeer hem een paar dagen. Noteer wat hij goed doet en wat hij slecht doet. En probeer te bedenken hoe het kan dat sommige dingen fout gaan.
Wat kun je het best doen? Gewoon onmiddellijk met de zender contact opnemen en vragen of er iets scheelt en of je iets moet weten. Laat wel eerst de emotie passeren. Want reageren in emotie is olie op het vuur gooien.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Het probleem met het niet uiten van emoties – het zogeheten binnenvetten – is dat ze daar sterker van worden. Mensen die hun gevoelens onderdrukken zijn dan ook vatbaarder voor depressie en angst en bovendien kunnen ze er allerlei vervelende andere gevoelens bij krijgen.
Verbondenheid en onveilig gevoel
Kletsen over een ander geeft je een gevoel van verbonden- en samenhorigheid. Klets je niet mee dan hoor je er niet bij maar aan de andere kant bezorgt het jou ook een onveilig gevoel. Zoals jij over anderen praat, kunnen ze ook over jou praten.
Aangifte van bedreiging of intimidatie doe je als iemand je bedreigt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding. Je kunt op verschillende manieren bedreigd worden. Bijvoorbeeld op werk, op straat of via social media.
Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.