De sterkte van het aardmagnetisch veld ligt tussen 30 microtesla (bij de evenaar) en 60 microtesla (bij de polen). In Nederland is de sterkte ongeveer 50 microtesla. Dit noemt men ook wel het achtergrondniveau. Deze waarde ligt ruim onder de blootstellingslimiet voor statische magnetische velden.
Ter vergelijking: het magneetveld van die leuke koelkastmagneetjes bedraagt 0,005 tesla.
10.000 Gauss. staat gelijk aan 1 Tesla.
Kleine magneetjes hebben maar heel weinig tesla. Een deurmagneetje is ongeveer 0,5 T sterk. Dit is een permanente magneet: het materiaal is altijd magnetisch. Het aardmagnetisch veld is tienduizend keer minder sterk: 0,00005 T.
NIJMEGEN - Bij het High Field Magnetic Laboratory (HFML) van de Radboud Universiteit Nijmegen is donderdag een nieuwe supermagneet in gebruik genomen. De nieuwe magneet heeft een kracht van 37,5 Tesla en is de sterkste ter wereld van zijn type.
Niet alle soorten magneten zijn even geschikt om buiten te gebruiken. Normale neodymium magneten zijn erg gevoelig voor roest, waardoor we ze niet voor toepassingen buiten aanraden. Uitstekend geschikt zijn echter waterdichte neodymium magneten en ferriet magneten.
Je kunt magneten maken door ferrometalen als ijzer en nikkel aan magnetische velden bloot te stellen. Wanneer deze metalen tot een bepaalde temperatuur verhit worden worden ze permanent gemagnetiseerd.
Minder dure metalen zoals ijzer en nikkel worden aangetrokken door een magneet. Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet.
Onder bijzondere omstandigheden kan een permanente magneet zijn magnetische eigenschap wel snel verliezen, onder andere door sterke verhitting, stoten en demagnetisering met behulp van andere magneten. Onder normale omstandigheden vindt het verlies van magnetisme echter zeer langzaam plaats.
Onder normale omstandigheden behouden onze magneten hun kracht dus vrijwel onbeperkt. Er zijn echter enkele invloeden van buitenaf die het magnetisme van onze permanente magneten kunnen beïnvloeden. Magneten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor hitte.
De trekkracht is hoeveel kracht je op een magneet moet uitoefenen om hem van iets weg te trekken, zoals een stalen oppervlak of een andere magneet. Je kunt deze kracht uitdrukken in Newton, maar ook in kilo's.
Met magneetveldmeters kunt u zelf magneten testen en meten. Bij twijfel over de sterkte of oriëntatie van een magneet bieden magneetveldmeters uitkomst, bijvoorbeeld voor het behoud van uw certificering, tijdens het assembleren of om te testen.
F=C. (B1. B2)/(r^2). B1 en B2 zijn de sterktes van de magneten en C is een een constante.
Eén magneet is sterk genoeg om maar liefst 27 A4-tjes op te kunnen hangen aan staal. Met een magnetiseringsgraad van N50 vallen deze onder de allersterkste magneten.
ferromagneten: ijzer, nikkel en kobalt zijn uit zichzelf magnetisch of magnetisch te maken. Deze metalen blijven aan een magneet plakken. En je kunt er zelf een magneetje van maken door met een magneet telkens in dezelfde richting over te strijken. Dit noem je magnetiseren.
Een ferromagnetisch metaal als ijzer kent magnetische domeinen: gebiedjes waarin de atomaire magneten dezelfde kant op staan. Normaal gesproken zijn ook zij willekeurig verdeeld. Wanneer ijzer echter aan een extern magnetisch veld blootgesteld wordt, draaien ze mee met het veld en wordt het metaal magnetisch.
Een permanente magneet bestaat uit magnetisch of gemagnetiseerd materiaal, dat op grond van dit magnetisme voorwerpen van ferromagnetisch materiaal aantrekt en andere magneten aantrekt of afstoot. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door eenmagnetisch veld dat door de permanente magneet wordt opgewekt.
De naald van een kompas wijst altijd naar het noorden van de aarde. Zoals hierboven staat aangegeven is de noordpool van de aarde een magnetische zuidpool. Noord en zuid trekken elkaar aan, dus wanneer u een magneet zo voor een kompas houdt dat de punt van de naald de magneet volgt, dan weet u dat dat de noordpool is.
Magneten zijn altijd van ijzer, maar wel van bijzonder ijzer. Het is gemagnetiseerd. Je zou het stuk onder de microscoop moeten bekijken om te zien wat er bijzonder aan is. Een gewoon stuk ijzer is niet één blok, maar bestaat uit heel veel kleine stukjes ijzer.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Lood is niet magnetisch. Blijft de magneet wel aan je leiding hangen, dan is de leiding zeker niet van lood, maar van staal of gegalvaniseerd materiaal. Lood is relatief zacht en dus makkelijk vervormbaar. Geef een tik tegen de leiding met een metalen voorwerp.
De bekendste bron van een statisch magnetisch veld is de aarde. De sterkte van het aardmagnetisch veld ligt tussen 30 microtesla (bij de evenaar) en 60 microtesla (bij de polen). In Nederland is de sterkte ongeveer 50 microtesla. Dit noemt men ook wel het achtergrondniveau.
Je vindt magneten in heel wat toestellen om je heen: in elke dynamo of alternator (van je fiets, in de auto, maar ook van de windmolen of de elektriciteitscentrale…). Vrijwel elke luidspreker bevat een magneet en ook een groot deel van de microfoons.
Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.