Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
Stap 1: Week je witte T-shirt in koud of lauw water en maak de okselvlekken goed nat. Stap 2: Meng het baking soda/zuiveringszout of Vanish Oxi Action in een aparte kom met water, in de verhouding 3 op 1. Stap 3: Breng met een tandenborstel de pasta op de okselvlek aan en schrob dit flink in de stof.
Meng een soeplepel witte azijn met een halve koffietas water. Laat de vlekken op je shirt een half uur in die oplossing weken vooraleer je het verder wast zoals gebruikelijk. Bij erg hardnekkige zweetvlekken kan het helpen om het shirt of overhemd met de oplossing te schuren.
Gele vlekken uit witte kleding halen
De meest natuurlijke oplossing is: de zon! Was je favoriete witte mode-item eerst even, en leg 'm daarna te drogen in de zon. De zon heeft namelijk een blekende werking en zal de (gele) vlekken in je kleding dus minder maken. Ook citroensap en water met azijn zijn wondermiddeltjes.
Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Meng 1 deel water en 1 deel witte azijn en spuit dit met een plantenspuiter op de gele zweetvlekken of drenk de vlekken er mee in. Laat een paar uur intrekken en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Deze methode werkt ook om grijze zweetvlekken uit zwarte kleding te krijgen.
Gele vlekken kunnen in kleding ontstaan wanneer zweetplekken zicht vermengen met een anti-transpirant of deodorant. Het aluminium in de anti-transparant of deodorant gaan een chemische reactie aan met de zouten in het zweet.
Draag kleding van natuurlijke stoffen als katoen, linnen en wol. Deze zorgen ervoor dat je zweet gemakkelijker verdampt. Zorg dat je anti-transpirant of deodorant droog is voordat je je aankleedt of gebruik een sneldrogend product zoals een spray. Gebruik niet te veel anti-transpirant, dit kan gele vlekken veroorzaken.
* Gaat het om een vergeelde of grauwe vlek dan kun je een scheut waterstofperoxide over de vlek plonzen, het even in laten trekken en dan wassen volgens wasvoorschrift. Je leest het goed: een vaatwastablet om je wasgoed wit te maken, met name voor witte kleding die ineens een beetje grauw is geworden.
Neem een emmer heet water en voeg daar een kopje baking soda aan toe. Roer het even door en stop je witte textiel er in. Zorg dat het helemaal onder water staat en laat dit lekker een nachtje intrekken. Na dat nachtje haal je je textiel uit de emmer, je knijpt het een beetje uit en kiept het in de wasmachine.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Witte deodorant vlekken verwijdert u uit (zwarte) kleding met een sopje van koud water en witte natuurazijn (verhouding 4:1). Laat het kledingstuk hier 45 tot 60 minuten in weken en borstel de vlekken vervolgens voorzichtig weg met een oude tandenborstel. Was het kledingstuk tot slot in de wasmachine.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Als de was echt onplezierig ruikt, kun je ongeveer 90g zuiveringszout samen met je kleren in de trommel van de wasmachine doen. Gebruik je wasmiddel op dezelfde manier als gewoonlijk. Als het goed is, ruiken je kleren een stuk frisser als ze uit de machine komen.
Om gele boorden weer wit te krijgen heeft u een ontvetter nodig, of een bleekmiddel. U kunt het overhemd ontvetter laten weken, de ontvetter rechtstreeks op de vlek aanbrengen, of het middel aan uw was toevoegen. Goede ontvetters zijn soda, schoonmaakazijn, Biotex en groene zeep. Karnemelk en shampoo werken ook.
Baking soda
U kunt soda ook toevoegen aan de witte was. De kleding krijgt zo weer een frisse kleur. De baking soda kan, samen met het wasmiddel, gewoon in het bakje van de wasmachine of in de trommel.
De NIVEA Invisible for Black & White-producten kunnen interessant zijn voor iedereen die witte strepen op kleding wil vermijden. Ook voorkomt deze deodorant vlekken in het textiel, zoals de welbekende gele vlekken in witte kleding.
Met een sopje van groene zeep kun je ook de binnenkant van de trommel even goed afnemen, zodat je aangekoekt vuil alvast losweekt. Haal het zeepbakje uit de wasmachine en zorg dat je alle aangekoekte zeepresten schoonmaakt. Je kunt dit goed met groene zeep of afwasmiddel doen, omdat dit ontvettend werkt.
Laat u niet afschrikken door de sterke geur van azijn! Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Witte azijn is alleen een natuurazijn en geen chemisch azijn, zoals schoonmaakazijn. Daardoor is witte azijn ook net iets minder sterk, maar daarom kun je het juist gebruiken voor lichtere schoonmaakklusjes. Naast de goede werking van witte azijn is het ook heel betaalbaar.
Je deodorant laat witte vlekken achter wanneer je een shirt aantrekt voordat de deo is opgedroogd. Je kan deze er vaak makkelijk af halen door op de stof te kloppen met je handen. Gele vlekken ontstaan daarentegen door een chemische reactie wanneer talg, zweet, water en de bestanddelen van de deodorant samenkomen.
Hoe? Zorg ervoor dat je enkel wit wasgoed in de trommel doet, voeg in het wasmiddelbakje een half kopje baking soda aan het gebruikelijker wasmiddel toe en laat de wasmachine de rest van het klusje klaren.