Zorg voor voldoende rustmomenten op een dag
Om overprikkeling te voorkomen helpt preventief rust nemen ook. Dus weet je dat je kind naar een plek of activiteit gaat met veel prikkels? Rust dan van te voren even. En zorg voor voldoende afwisseling tussen drukke en ontspannende activiteiten.
In de overprikkeling is het lichaam in stress en is tot rust komen nodig. Ga nog niet praten of om uitleg vragen, corrigeer niet maar laat 't kind tot rust komen. Gebruik adem- of ontspanningsoefeningen.
Signalen van overprikkeling:
Je kind reageert sterk op prikkels waarop andere kinderen nauwelijks reageren. Je kind huilt snel en raakt makkelijk overstuur. Je kind slaapt moeilijk in en/of wordt 's nachts makkelijk wakker. Je kind is overdag vermoeid.
Stress-, burn-out- en spanningsklachten bij kinderen en jongeren (pubers) kunnen zich op de volgende manieren uiten: Lichamelijke problemen: buik- of hoofdpijn, misselijk (soms met overgeven), slaapproblemen, vermoeidheid, onrustig voelen, hartkloppingen, sneller vatbaar zijn voor verkoudheid.
Een massage van de handen bijvoorbeeld kan heel ontspannend en rustgevend werken. Start met het masseren van de handpalm en laat de hand van je kind in jouw hand rusten. Voer een lichte druk uit met je duimen op de handpalm en maak cirkels van binnen naar buiten toe. Draai de hand om en masseer ook de handrug.
Door overprikkeling kun je last krijgen van stress met als gevolg dat je hartslag omhoog gaat en je lichaam gespannen staat. Om dit te verminderen kunnen ademhalingsoefeningen hulp bieden. Probeer je volledige aandacht te richten op je ademhaling; adem rustig in door je neus, en uit door je mond.
Hoogsensitieve kinderen zijn geneigd om veel te reflecteren, hebben vaak een goed geheugen en een ruime woordenschat. Ook kenmerkend zijn hun diepzinnige vragen en hun sterke afkeer van oefenen en herhalen (Aron, 2002). Hooggevoelige leerlingen kunnen overweldigd raken doordat ze alle prikkels uit de omgeving oppikken.
Ga wandelen
Wandelen helpt met ontprikkelen. Je kan zo rustig aan je gedachten op een rijtje zetten, terwijl de natuur je toelacht. Buiten zijn helpt echt en daarom is het handig om even een rondje te gaan lopen mocht je overprikkeld zijn of hier dicht tegenaan zitten.
Voor sommige mensen houden de gevolgen van overprikkeling uren tot dagen aan. Ook is er groep mensen die dagen tot weken ernstige klachten blijft houden, met uitschieters van zelf jaren.
Magnesium ondersteunt (on)rechtstreeks het energieniveau, de gemoedstoestand, het concentratievermogen en het geheugen. Het bevordert spierontspanning, kalmeert een overprikkeld zenuwstelsel en vermindert spanningshoofdpijn.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8).
Zie je er als ouder steeds vaker tegenop om tijd met je kinderen door te brengen en heb je het gevoel er helemaal doorheen te zitten in het ouderschap? Dan kan dat zomaar een parentale burn-out zijn, ofwel een ouderschapsburn-out.
Kenmerken onzeker kind
' Vindt nieuwe situaties spannend. Denkt veel na, piekert. Heeft een afwachtende houding, neemt geen initiatief.
Zorg voor veel structuur
Dus bepaal wanneer je eet, wanneer het tijd is om te rusten, hoelang het mag spelen enzovoort. Houd die structuur niet alleen door de week aan, maar ook tijdens het weekend en in de vakanties. Dat geeft een hooggevoelig kind vaak een fijn en veilig gevoel.
Langdurig overprikkeld
Een teveel daarvan kan leiden tot klachten zoals slaapproblemen, depressie, burn-out, angststoornissen, hartklachten en maag- en darmklachten. Langdurige overprikkeling kan klachten waar je last van hebt verergeren waardoor je steeds minder goed functioneert in het dagelijks leven.
Een kind met hooggevoelige of hoogsensitieve kenmerken heeft meer moeite met het verwerken van prikkels. Daardoor heeft hij of zij meer tijd nodig om alles wat via zijn zintuigen binnenkomt (horen, zien, proeven, voelen) te verwerken. Hetzelfde geldt voor een hoogsensitief persoon.
Kijk door de bril van hooggevoeligheid naar je kind en heb oog voor zijn/haar kwaliteiten en begrip voor hoe je kind de dingen en wereld om zich heen ervaart. Probeer overprikkeling zoveel mogelijk te voorkomen. Alle hoogsensitieve kinderen zijn gebaat bij de “ouderwetse” 3R's: 'Rust, Reinheid en Regelmaat'.
Wat is het verband tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid? Volgens een onderzoek van professor Elke van Hoof is 87% van de hoogbegaafde volwassenen ook hoogsensitief. Andersom is dat niet zo, 10% van de hoogsensitieve mensen is ook hoogbegaafd.
Kenmerken van hoogsensitief zijn
Als je hoogsensitief bent, verwerk je informatie op een andere manier dan mensen die dat niet zijn. Je merkt veel prikkels op, die sterk binnenkomen en die je diepgaand verwerkt. Je bent hierdoor gevoelig voor fysieke sensaties, zoals licht, geluid, smaak en geur.