Bastet (oorspronkelijk: Bast, ook Pakhet, Ubasti en Bubastet) was in de Egyptische mythologie een vruchtbaarheidsgodin, voorgesteld als een kat. In haar oudste vorm kon ze ook zijn weergegeven met een leeuwinnenhoofd en een ankh. Het is de godin van vreugde, dans, muziek, feest, leven en warmte.
In de godenwereld werd de kat echter vooral in verband gebracht met Bastet, een dochter van Ra. Zij werd afgebeeld als een kat of als een vrouw met de kop van een kat en was de godin van muziek, dans en vruchtbaarheid.
De oppergod in de Egyptische religie is de zonnegod Ra of Amon. Hij had de wereld geschapen en ook de mensen. Hij maakte de dieren en planten, net als de maanden en seizoenen.
De Farao was zo trots op zijn katten dat hij ze heilig verklaarde. De katten werden als goden aanbeden en het was voor iedereen verboden om een kat kwaad te doen. Op elke muur in de huizen en paleizen werden schilderingen van katten gemaakt. De Egyptenaren geloofden dat hun rijkdom en voorspoed door de katten kwam.
Het hert
Nou: in de Bijbel dachten ze dat ook! Het hert straalt vooral het verlangen naar geluk uit en is het ideale beeld van 'reinheid'. Daarnaast wordt het hert in de Bijbel soms gebruikt als verwijzing naar God of Jezus.
Goddelijke katten
Wanneer een kat overleed balsemden de Egyptenaren de beesten en deden ze hen in houten grafkisten. Ook werden katten geassocieerd met andere Egyptische goden zoals Sekhmet, de god van de oorlog, en met Ra, de zonnegod. Katten hadden een beschermde status.
Volgens een Egyptisch scheppingsverhaal was Isis de dochter van Geb en Nut, de god van de aarde en de godin van de hemel. Isis of Aset was de zuster van haar echtgenoot Osiris (Egyptisch Oesir) en van Nephthys en Seth.
Sechmet (de Machtige), ook Sekhmet, Sakhmet, Moet-Sechmet of Hathor-Sechmet, is een godin uit de Egyptische mythologie, ook wel het Oog van Ra genoemd. Ze is de vrouw van Ptah, en door sommigen werd ze gezien als de moeder van Nefertem. Sechmet had een leeuwenkop en was de godin van de vergelding, ziekte en leeuwinnen.
Anubis (Grieks: Ἄνουβις; Egyptisch: ı͗npw) is een god in de Egyptische mythologie. Hij werd afgebeeld als een jakhals of als een mens met het hoofd van een jakhals. Een jakhals is een aaseter, en waarschijnlijk zou de associatie met dit dier eerder geweest zijn om de doden te beschermen tegen vernietiging.
Ook het woord poes is gangbaar, soms meer specifiek in het geval van een vrouwelijke kat. Een mannelijke kat heet een kater, en een jong katje een kitten.
De harmonieuze relatie tussen katten en mensen gaat terug tot het jaar 3000 voor Christus in het oude Egypte. Archeologische studies hebben bewijzen gevonden dat de Afrikaanse wilde kat (Felis sylvestris lybica) de eerste voorouder is van de huiskat.
De koe staat stipt op één als we het hebben over heilige dieren. Dit heilige dier wordt onder andere vereerd om hun melk.
Een beer die honger heeft, is bijzonder gevaarlijk: 'Een brullende leeuw en een hongerige beer: dat is een zondaar die heerst over een behoeftig volk' (Spr. 28:15). De dichter van het bijbelboek Klaagliederen noemt eveneens leeuw en beer tezamen.
Heilige koe
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Natuurlijk had deze beschaving nog veel meer heilige dieren, waaronder de koe (godin Hator), de leeuw, de schorpioen (godin Serket), de slang, de stier (god Apis) en het nijlpaard (godin Taweret).
Een van de belangrijke heilige dieren was de Apis-stier, die gewijd was aan de stadsgod Ptah van Memphis en later aan Osiris, hoofd van het Egyptische pantheon. Er was altijd maar n Apis, die zich onderscheidde door een bijzondere tekening in de vacht.
De heilige dieren zijn onder te verdelen in twee groepen. Enerzijds waren er een aantal diersoorten die verering genoten voor hun associatie met de god, in het bijzonder katten (als heilige dieren van Bastet), honden (~ Anubis), ibissen en bavianen (~ Thoth), valken (~ Horus) en krokodillen (~ Sobek).
Met Isis , zijn vrouw, zal zijn populariteit groeien in de Egyptische religieuze geschiedenis. In de Late Periode dan tijdens de Grieks - Romeinse periode , profiteerde de god van een of meer kapellen in de belangrijkste tempels van het land.
Erebos (Ἔρεβος / Erebus) is de god van de duisternis in de Griekse mythologie. De god maakt onderdeel uit van de zogeheten oergoden. Volgens Hesiodus' stamboom van de Griekse goden behoorde hij tot de vijf eerste kinderen van Chaos.
Seth werd gezien als de god van de woestijn, chaos, onvruchtbaarheid, van stof en kale grond en als een vijand van de mens. Hij wordt afgebeeld als een mens met een dierenkop. Welk dier daarvoor model gestaan heeft is niet bekend, hoewel er wel geopperd is dat het een springspitsmuis of een aardvarken zou kunnen zijn.