De oefenbeker zorgt ervoor dat je kindje gemakkelijk leert drinken. Door de neusuitsparing wordt de juiste drinkhouding gestimuleerd zodat het hoofdje recht blijft, in plaats van achterover buigt. Slikken gaat hierdoor gemakkelijker.
Zorg ervoor dat je een lichte beker gebruikt met twee oren, zodat je baby hem makkelijk vast kan houden. Daarnaast kun je tussendoor oefenen met kleine slokjes. Houd in het begin nog zelf de beker vast en doe er een bodempje drinken in.
Hoe gebruik je de Kruidvat 6+M 360° Anti-lekbeker? Draai de gehele deksel eraf bij het handvat, dus niet bij de knop van het ventiel. Vul de beker met drinken voor je kindje en schroef de deksel er weer op. Daarna kan je kindje aan de rand van de beker drinken.
Wanneer je baby 6 maanden toe is om te leren drinken uit een drinkbeker kun je er voor kiezen om eerst met een oefenbeker te beginnen. Je baby 6 maanden is natuurlijk begonnen met een fles, daarna is de overstap naar een tuitbeker. Dit is vaak de eerste stap van je kindje om zelfstandig te leren drinken.
Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een ander voordeel van de rietjesbeker is dat je kindje deze zo horizontaal mogelijk moet houden om te kunnen drinken. Hierdoor wordt het nekje van je kindje niet belast tijdens het drinken.
De antilek-beker voorkomt geknoei en is ook beter voor de tandjes dan een tuitbeker, waar vaak op gebeten wordt. Kids kunnen langs de hele rand drinken: er zit een soort klep op die zich opent zodra je kindje gaat drinken en automatisch weer sluit zodra hij ermee stopt. Super handig!
Wat is een 360 graden beker? Een 360 graden beker is een beker die zoals de naam al zegt 360 graden rondom te gebruiken is. Het maakt dus niet uit waar je kindje aan de rand gaat drinken. Een goede 360 graden beker laat alleen drinken door wanneer het kind gaat zuigen.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Tal van babymerken hebben oefenbekers in het aanbod, denk maar aan de Difrax oefenbekers, die trouwens ook beschikbaar zijn bij Kruidvat. Andere goede opties zijn de Miracle 360 beker, de Munchkin beker voor kindjes van 6 maanden en de oefenbekers van merken als Dr. Brown en Nûby hierboven.
Vanaf 6 maanden kun je een tuitbeker of gewone drinkbeker geven. De lipbewegingen lijken op die van het afhappen van een lepel, maar zijn veel preciezer, ook zijn er verschillende soorten bekers te koop die we hieronder uitleggen.
Dat hangt vooral af van de vorm en het soort beker. Een tuitbeker is geschikt voor kindjes vanaf 6 maanden. Kies je eerder voor een rietjesbeker, dan kan dat voor een peutertje wat meer oefening vragen. Vanaf de leeftijd van één jaar is een rietjesbeker wel ideaal voor een kind.
Er zijn verschillende soorten drinkbekers te koop voor baby's vanaf zes tot negen maanden oud. Van een gewone, open (oefen)beker tot anti-lek oefenbekers met een deksel, tuitbekers of drinkbekers met een rietje. Over het algemeen wordt aangeraden om je baby meteen te leren drinken uit een open beker.
Kleine kinderen vinden de eerste kennismaking met een rietje vaak niet makkelijk, het helpt om eerst eens samen te oefenen met een rietje in een glas. Zo leert je kleintje bubbels te maken door te blazen en merkt hij op hoe hard hij aan het rietje moet zuigen zodat het water naar boven komt.
In het verleden werden tuitbekers afgeraden, omdat dit een sterk nadelige invloed zou hebben op de vorming van de kaak en gebit en de motoriek van de tong. Tandbederf kan zeker ontstaan bij kinderen, die langdurig een tuitbeker of fles in hun mond hebben.
Maar de basis is simpel: water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk.
Een neusbeker heeft een uitsnijding die er voor zorgt dat het hoofd en de nek minder moet bewogen worden. Hierdoor is het slikken gemakkelijker en de kans op morsen minder. Deze beker is door zijn vorm en ruw oppervlak zeer gemakkelijk vast te houden. Bovendien is een handige beker om jonge kinderen te leren drinken.
Waarom geen water? Baby's hebben, tot ze 6 maanden zijn, naast borstvoeding geen ander drinken nodig. Geef je je kind wel water, dan is de kans groot dat het daardoor minder moedermelk drinkt. Jouw melk zit vol met voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Adviezen bij teveel voeding
Geef je baby dezelfde borst als hij binnen 1-2 uur opnieuw wil drinken. Geef je baby eventueel de borst terwijl je op je rug ligt. Zo wordt de toeschietreflex afgeremd en kan je kind rustiger drinken.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Als je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes vast voedsel (goed geprakt). Voorbeeld flesvoeding: je baby weegt 6,5 kg. Hij heeft ongeveer 6,5 x 150 ml = 975 ml flesvoeding per dag nodig.
Kruidenthee (zonder venkel en anijs) of rooibosthee is de beste en meest veilige keuze voor je baby. Kinderen mogen mee theedrinken. Maar ook hier geldt: let op met suikers en cafeïne. Kinderen vanaf 1 jaar mogen 750 ml tot 1 liter vocht per dag drinken, inclusief melk.
Een rietjesbeker is niet meer dan een oefenbeker/drinkbeker voor je kindje met een rietje. Dit rietje zit vast aan de fles, zodat je hem niet steeds kwijt bent en dat is een fijn voordeel. De meeste rietjesbekers zijn antilekbekers, wat ook gelijk één van de redenen is dat ouders voor zo'n oefenbeker kiezen.