In je persoonlijke profiel beschrijf je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doe je door stil te staan bij je karaktereigenschappen, drijfveren en waarden (wie ben ik?), je talenten, competenties en vaardigheden (wat kan ik?) en je interesses, passies en loopbaanwensen (wat wil ik?).
Voorbeeld 'vertel over jezelf'
Ik ben begonnen als (eerste functie) en sinds … jaar werk ik als (huidige functietitel) bij (bedrijf). In de loop der jaren heb ik mezelf goed weten te ontwikkelen op/gemerkt dat het mijn kwaliteit is om (noem hier 1 of 2 zaken waar je goed in bent op je werk, inhoudelijk en persoonlijk).
Je leeftijd, woonplaats, gezinssituatie.
Hoewel het niet veel zegt over jou als persoon, is het wel gebruikelijk om je leeftijd en/of je woonplaats te noemen. Je kan ook iets zeggen over je gezinssituatie, bijvoorbeeld of je getrouwd bent of dat je kinderen hebt.
Enthousiast, vriendelijk, emotioneel, sociaal en betrokken.
Maar eerst brengt hij je ernaartoe. Wat antwoord je als iemand vraagt: Wie ben jij? Waarschijnlijk zeg je in eerste instantie je naam. Zo stel je je voor en je probeert een goed beeld neer te zetten bij die naam.
Hoe stel je jezelf voor met een pakkende introductie
Jij bent niet alleen je baan. Vraag jezelf af wie je bent volgens je vrienden en familie en waar jij zelf voor staat. Zo zeg je niet “Ik ben [functie] bij [bedrijf]” maar bijvoorbeeld “mijn naam is [naam] en ik help mensen/heb een passie voor/sta voor].
Een voorbeeld: “Mijn naam is (vul in: jouw naam), ik ben gebeten door (vul in: jouw specialiteit) en ik hoop deze skill volop in te kunnen zetten bij (vul in: bedrijf waarbij je solliciteert).” Zo verkoop je jezelf beter en verloopt je sollicitatiegesprek gemakkelijker!
Zij verstaan onder persoonlijkheid 'de stabiele, georganiseerde verzameling psychologische eigenschappen en mechanismen in de mens die zijn of haar interacties met en aanpassingen aan de psychische, sociale en fysieke omgeving beïnvloeden.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
Wat is een zwak punt? Nou bijvoorbeeld iets wat je niet zo goed kunt, waar je geen verstand van hebt, waar je niet vaardig in bent of waar je geen inzicht in hebt.
Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken.
Het ontdekken van je identiteit (of ware aard) is niet zo eenvoudig. Je identiteit vormt zich door een heel scala aan dingen: karaktertrekken en aanleg, boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden.
Op de vraag aan welke eigenschappen de ideale collega moet voldoen is de top 5 als volgt: betrouwbaar, behulpzaam, talentvol, vrolijk en aardig. Eigenschappen die veel minder vaak worden genoemd zijn: slim, zelfverzekerd en bescheiden. In de huidige samenwerking met collega's kunnen nog wel wat dingen verbeterd worden.
Laat in ieder geval zien dat je interesse hebt in een langere carrière bij het bedrijf. Noem iets wat in het verlengde ligt van de functie waarop je solliciteert. Zeg bijvoorbeeld dat je in die functie bepaalde vaardigheden verder hoopt te ontwikkelen, waardoor je door kunt groeien naar een (iets) hogere functie.
Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv. Het is een profielschets en een inleiding tot je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt. Je plaatst deze korte samenvatting op je cv nà de persoonlijke gegevens en vóór je werkervaring.