In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
Als we slapen in een te koude slaapkamer, zal ons lichaam zich proberen aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Het probeert dan de lichaamstemperatuur te corrigeren tot het een goede temperatuur aangenomen heeft. Hierdoor slaapt men lichter en wordt men sneller wakker.
Een warme slaapkamer zorgt voor een rusteloze slaap.
Een koudere kamer geeft je veel meer rust. Hoge lichaamstemperaturen en chronische slaapproblemen staan volgens onderzoek met elkaar in verband. In het begin moet je natuurlijk even wennen aan de temperatuur, maar je zult merken dat het het waard is.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Eén zo'n onbewust proces is de doorbloeding van de huid. 'Wanneer je gaat slapen, neemt die flink toe', legt slaapdeskundige Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut uit. 'Daardoor warmt je huid op, met toch al gauw zo'n anderhalf tot twee graden. '
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Koude voeten zijn meestal niet ernstig en vaak luidt het advies dan ook om de voet warm houden en eventueel meer bewegen.
Deze keer: is slapen met de airco of ventilator aan ongezond? Daar is het antwoord makkelijk op: nee, slapen met de airco of ventilator aan is in principe niet ongezond. Maar: dat geldt alleen als je de ventilator regelmatig schoonmaakt en filters van de airco tijdig verwisselt.
Zorg voor de juiste temperatuur in de babykamer
De temperatuur moet tussen de 16°C en 20°C liggen, met 18°C als ideale temperatuur. Veel babyfoons hebben tegenwoordig een ingebouwde thermometer, maar je kan natuurlijk ook gewoon een losse thermometer in de babykamer hangen.
De meeste mensen vinden een temperatuur die tussen de 19 en 22 graden ligt het fijnste in de woonkamer. Hoe warmer je het maakt, hoe duffer je wordt. Niet ideaal voor tijdens het werken, dus. De ideale temperatuur voor in de woonkamer ligt tussen de 20 en 21 graden Celsius.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Zoals al eerder genoemd te hebben, heeft het te maken met een verslechterde bloedsomloop. Wanneer de omgevingstemperatuur daalt, wordt je lichaamstemperatuur ook kouder. Je bloedvaten trekken samen en op deze manier ontglipt er zo weinig mogelijk warmte.
Voordelen van slapen met het raam open
Het zuurstofgehalte in de slaapkamer ligt hoger waardoor de kans dat u wakker wordt met hoofdpijn kleiner is. Slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere weerstand. Door te slapen met het slaapkamerraam open zal u zich fitter voelen.
Met een airco in uw slaapkamer kunt u de temperatuur op het juiste niveau krijgen en houden, zo slaapt u beter en wordt u uitgerust wakker. Wat voor u de perfecte temperatuur is, hoeft voor een ander natuurlijk niet zo te zijn. Gemiddeld ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 17 en 20 graden Celsius.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
Welke TOG-waarden bij welke babykamer temperatuur
Kamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden: 2,5 TOG (romper, slaapzak, laken en dekentje). Temperatuur tussen de 23 en 24 graden: 1,0 TOG (baby in de luier met een lakentje of rompertje).
Omgevingstemperatuur: Een warme ruimte is fijn, maar een baby moet het niet te warm hebben. De aanbevolen temperatuur van de babykamer is 18 graden.
Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte. Daar kun je keelpijn van krijgen, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen.
Conclusie. Ventilatie heeft geen direct effect op verkoudheid. Verkoudheid is een virus dat je kunt overnemen door in contact te komen met een verkouden persoon of lucht in te ademen waarin het virus zit. Ventilatie kan het verkoudheidsvirus dus niet creëren.
Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel.
Volgens onderzoek zorgt het dragen van sokken in bed er namelijk voor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. Dit komt omdat je bloedvezels in je handen en voeten zo worden geopend, waarna je lichaam opwarmt om zo je lichaam voor te bereiden op het slapen.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Mensen die het altijd koud hebben, kunnen ook last hebben van stress. Bij stress wordt het stresshormoon adrenaline door je bloedbaan wordt gepompt, wat ervoor zorgt dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gesteld. De adrenaline zorgt er alleen ook voor dat de bloedvaten in de handen en voeten zich vernauwen.