We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit. Dat klinkt behoorlijk lang, maar typisch aan de twintiger-relatie, is dat-ie niet per sé aan een stuk door wordt geconsumeerd.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Tieners worden vaak voor het eerst verliefd op leeftijdsgenootjes en krijgen voor het eerst verkering. Belangrijk om te weten, is dat verliefdheid en verkering hebben, op deze leeftijd gevoelsmatig net zo 'heftig' kunnen zijn als voor volwassenen.
We mogen ervan uitgaan dat de meeste slashparents zich het comfortabelste voelen wanneer jonge koppeltjes bij elkaar 'slapen' rond de leeftijd van 16 jaar. Daarnaast bekijken jullie het graag kind per kind en per graad van 'serieusiteit' in de relatie.
Grotere kans op scheiding bij groot leeftijdsverschil
Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat in een relatie met een leeftijdsverschil van 0 tot 5 jaar ongeveer 25% uit elkaar gaat. Bij een leeftijdsverschil van 5 tot 10 jaar is 30% uit elkaar en bij een leeftijdsverschil van 10 jaar of meer was 34,9% uit elkaar.
Bijna acht op de tien hervonden eerste liefdes waren nog samen. Ook het scheidingspercentage lag erg laag: slechts 1,5 procent van de mensen die vele jaren na dato getrouwd waren met hun oude vlam, was daarna weer gescheiden.
In 2021 gingen 2 686 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar. Vanaf eind jaren zestig nam het aantal echtscheidingen sterk toe. In 1965 gingen 6 duizend gehuwde stellen uit elkaar, twintig jaar later waren dat er 34 duizend.
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Voor een eerste kus moet je (gelukkig) veel minder lang wachten: gemiddeld twee dates of één week. Samen slapen gebeurt dan weer na vier dates, of twee weken. "Alle relaties zijn natuurlijk anders, maar bij mij kloppen deze cijfers wel", bevestigt Liya.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Vrouwen leren gemiddeld op hun 25e hun Ware liefde kennen. Bij mannen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar. Gelukkig wijst het onderzoek een gemiddelde leeftijd uit, dus als je al ouder bent, kun je echt nog wel jouw droomman of -vrouw tegen het lijf lopen.
Onder andere blijkt uit een aantal onderzoeken dat mannen verliefd zijn als ze ongeveer 97 dagen in een relatie zitten, terwijl vrouwen er ongeveer 149 dagen over doen, aldus een studie uit 2011 gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology.
De gemiddelde tijd dat jullie blijven scharrelen, is meestal iets van 2-3 maanden.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is ook gestegen. Bij mannen nam deze tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde.
Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Dat je eerste liefde moeilijk is om ooit te vergeten, betekent gelukkig niet dat dit de enige ware liefde is die je in je leven zal hebben. Kortom: je eerste liefde is een leerzame ervaring die je alleen maar helpt in de toekomst.
Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen. Op vlak van seks heeft de wet wel wat te zeggen.
De regel houdt in dat je niemand mag uitvragen die jonger is dan "je eigen leeftijd gedeeld door twee, plus zeven jaar". Om het met een voorbeeld te zeggen: als een man 28 jaar is, dan is de sociaal aanvaardbaar leeftijd van zijn date ten minste 21 jaar.
Vorig jaar kende 4 procent van de huwelijken een leeftijdsverschil van 15 jaar of meer; een stijging van 1 procent. In de meeste gevallen is de man ouder (3,8 procent), in 0,27 procent is dit de vrouw. Dat veel mensen spastisch reageren op het grote leeftijdsverschil komt volgens Bollen door onwennigheid en jaloezie.