Om de alcohol in je lichaam te verwerken, verhoogt je lichaam je hartslag. Tegelijkertijd verzwakt alcohol de hartspier. Alcohol werkt in op de elektrische geleiding die nodig is om je hart te laten pompen. Zodoende trekt je hartspier minder efficiënt samen en ervaar je hartritmestoornissen en hartkloppingen.
Alcohol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten
Het drinken van alcohol verhoogt de kans op: hoge bloeddruk. boezemfibrilleren en boezemflutter. hartfalen.
Spoed: Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u hartkloppingen heeft en daarbij andere klachten zoals druk in de borst, benauwd zijn, of misselijkheid, zweten of bleek zien.
Alcohol en hartkloppingen
Al na het drinken van één glas slaat het hart sneller. Dit komt omdat de bloedvaten verwijden, de bloeddruk lager wordt. Het hart moet hierdoor harder werken om het bloed rond te pompen. Ook een kater kan ervoor zorgen dat je hartkloppingen krijgt.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad.
Zo'n aanval kan dan bijvoorbeeld een paar uur duren, maar kan ook na een paar minuten weer over zijn. De klachten die voorkomen bij een hartritmestoornis zijn: hartkloppingen en -overslagen. een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen.
Bij extreme spanning die een goede prestatie in de weg staat, kan de arts een medicijn als propranolol voorschrijven. Propranolol zorgt ervoor dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een uur. De werking houdt zes tot acht uur aan.
De hartslag is dan onregelmatig en veel te hoog (zo'n 150 tot 200 slagen per minuut).
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Hartkloppingen kunnen onschuldig zijn of een symptoom zijn van een hartritmestoornis. Een normaal hartritme is regelmatig en telt een aantal slagen van niet minder dan vijftig en niet meer dan honderd per minuut. Wijkt het ritme af, dan is dat in de meeste gevallen geen reden om je zorgen te maken.
Hartoverslagen komen veel voor en meestal is er niks ergs aan de hand. Soms ontstaan hartoverslagen door een hartritmestoornis of een andere hartaandoening. Ze kunnen ook optreden nadat iemand een hartinfarct heeft gehad.
Nee, alcohol is niet gezond, ook rode wijn niet. Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond.
In rust is er weinig afleiding en valt de hartslag meer op. Over het algemeen zijn hartkloppingen onschuldig, maar soms zijn ze het gevolg van een onderliggende aandoening. Ook sommige medicijnen kunnen hartkloppingen als bijwerking hebben. Bijvoorbeeld van medicijnen die de luchtweg verwijden bij astma of COPD.
Veelal is de oorzaak van hartkloppingen en hartritme stoornissenterug te voeren op een autonoom zenuwstelsel wat ontregeld is. Je lichaam geeft een stress signaal, terwijl de situatie zelf veilig is, bijvoorbeeld wanneer je in je bed ligt.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Door stress kun je hartkloppingen krijgen, maar wanneer je dit ervaart kan er angst of paniek ontstaan omdat je je zorgen maakt waardoor je nóg meer stress gaat ervaren. Daarbij kan het gebeuren dat je vooraf al bang bent dat je hartkloppingen gaat krijgen in een stressvolle situatie.
pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen. kortademigheid. misselijkheid en duizeligheid. onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling.
Als de hartkloppingen echter langer dan een paar seconden aanhouden en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden of in het in slaap vallen of doorslapen, dan zou het kunnen dat u een hartritmestoornis hebt.
Schade aan hart door virus
Bekend is al dat zich onder de ernstige zieke COVID-19-patiënten, veel hart- en vaatpatiënten bevinden. Zij kunnen ernstige complicaties zoals hartfalen of een ontstoken hartspier oplopen en zelfs overlijden.