Van een medische indicatie is sprake als met de lenzen een grotere verbetering van het gezichtsvermogen (visus) kan worden bereikt dan met brillenglazen.
Een 'gewone' bril wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je de kosten zelf, of je sluit er een aanvullende verzekering voor af. Alleen bij medische noodzaak kom je in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering voor een bril of lenzen.
Wanneer krijg ik een medische indicatie? U krijgt een medische indicatie wanneer uw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan is een medische indicatie bij zwangerschap of de bevalling.
Als je een aanvullende zorgverzekering hebt met een vergoeding voor een bril of lenzen, dan heb je jaarlijks, of één keer per twee of drie jaar recht op een tegemoetkoming. Onder de brilvergoeding vallen ook de kosten van de computerbril en zonnebril op sterkte.
Worden brillen en lenzen door de basisverzekering vergoed? Nee, meestal niet. Alleen bij medische noodzaak kom je in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Het gaat dan om speciale lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen.
De prijs van een complete bril ligt meestal tussen de 60 en 400 euro.
'Medische noodzaak' op een recept betekent dat een arts het op medische gronden noodzakelijk vindt om een bepaald merk van een middel voor te schrijven. Dit ook in gevallen waarin dat merk niet het aangewezen merk is, bijvoorbeeld omdat een ander merk goedkoper is.
Een medische verklaring is een document dat wordt opgesteld door een onafhankelijke arts. In de medische verklaring staat of er in het geval van uw familielid wordt voldaan aan de criteria voor een rechterlijke machtiging of een voorwaardelijke machtiging.
Verwijzing van arts is nodig
Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.
Helaas valt een brillenvergoeding niet onder de basisverzekering, dus je dient een aparte verzekering voor brillen hiervoor af te sluiten. Alleen in het geval van medische noodzaak kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Advies: kies voor Ditzo.
Brilschade veroorzaakt door een kind
Is je bril beschadigd door een kind jonger dan veertien jaar? Dan zijn de ouders in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de kosten. Dit valt onder hun aansprakelijkheidsverzekering.
Onze opticiens hanteren volgende vuistregels op basis van leeftijd : - Jonger dan 18 jaar: 1x per half jaar. - Tussen 18 en 39 jaar: 1x per jaar. - Tussen 40 en 64 jaar : minstens 1x per twee jaar.
Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Brillen en contactlenzen voor alle leeftijden
Een gewone bril en gewone contactlenzen vergoeden wij uit sommige aanvullende verzekeringen. U kunt vergoeding krijgen voor een bril, zonnebril, of (nacht-)lenzen op sterkte.
De prisma's in de brillenglazen zorgen er voor dat de beelden, voordat ze het oog binnen komen, op elkaar komen. Omdat de twee beelden als één beeld in de hersenen komen hoeft het lichaam geen inspanning meer te verlenen om het dubbelzien op te lossen.
Helaas kunt u bij uw eigen huisarts niet terecht voor een medische verklaring. Dit is conform de richtlijnen van de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen. Deze adviseert huisartsen geen medische verklaringen af te leggen over eigen patiënten.
Je huisarts kan je wel helpen aan een afschrift van je medisch dossier. Hierin staan de belangrijkste feiten over je gezondheidstoestand vermeld. Je mag zelf bepalen of jij al deze informatie ook wil doorgeven aan de instantie die om een medische verklaring vraagt.
Wat is de reden hiervoor? Uw behandelend arts moet zich kunnen concentreren op uw behandeling. Een goede vertrouwensrelatie met u is daarvoor belangrijk. Die vertrouwensrelatie kan gevaar lopen wanneer uw behandelend arts een oordeel geeft dat voor u ongunstig is.
Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Tenzij je door ziekte chronisch gebruik maakt van slaapmiddelen, zoals angststoornissen of epilepsie. In dit geval betaal je wel nog een eigen risico.
Hebben uw zorgverzekeraar en apotheker een contract afgesloten? Dan gaat de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Is er geen contract, dan betaalt u zelf de rekening. Daarna declareert u de kosten bij uw zorgverzekeraar.
Rationele farmacotherapie is een behandeling met een geneesmiddel in een voor de patiënt geschikte vorm, waarvan de werkzaamheid en effectiviteit door wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld en die ook het meest economisch is voor de zorgverzekering.
Ook zitten er grote kwaliteitsverschillen in de glazen en de gebruikte coatings (ontspiegeling, kraswerend). Dat verklaart bovendien een deel het prijsverschil. Een dure bril is niet automatisch beter dan een goedkope bril. Belangrijk is dat de oogmeting klopt en dat de glazen goed geslepen worden.
Rodenstock Perfection
De Perfection brillenglazen zijn, zoals de naam aangeeft, zeer geschikt voor brildragers die op zoek zijn naar de beste prestaties. Dit zijn dan ook de best presterende glazen op de markt!
Uit de praktijkproef blijkt dat consumenten de grootste kans op een goede oogmeting hebben bij Specsavers en Eye Wish. Deze ketens lieten het minst vaak een meting zien die anders is dan de overige metingen. Eyelove kwam het vaakst tot een afwijkende oogmeting.