Die moeite met opstaan heeft vooral te maken met ons slaapritme. Ons lichaam weet heel goed wanneer het moet gaan slapen en wanneer het tijd wordt om wakker te worden. Tenminste, zolang er geen sprake is van vervelende verstoringen.
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
Waarom vroeg opstaan gezond is
Finse wetenschappers ontdekten dat ochtendmensen gezonder eten, waardoor hun afvalpogingen sneller vruchten afwerpen. Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Volgens The Wall Street Journal zou je meer dan genoeg tijd hebben, als je om 4 uur 's ochtends uit de veren bent. Dan ben je namelijk het meest productief. Want hoe vroeger je opstaat, hoe meer tijd je hebt (zonder afleiding) om je bucketlist af te werken.
Nederlanders slapen gemiddeld genomen 7 uur en 20 minuten. Jan Modaal gaat om half twaalf naar bed, slaapt 10 minuten later in en staat om zeven uur weer op, blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht. Dat is opvallend weinig en vooral veel minder dan enkele decennia geleden.
Door slaaptekort is je lichaam dus 's ochtends simpelweg niet genoeg uitgerust. Je batterij is nog niet volledig opgeladen! Daar komt bij dat je melatonine gehalte nog hoog is doordat je slaapritme is verschoven. De aanmaak van melatonine stopt namelijk ook weer vanzelf om je lichaam weer klaar te stomen voor de dag.
De belangrijkste reden dat jij je verslaapt? De snoozefunctie. Het is te verleidelijk om niet op snooze te drukken en het opstaan zo lang mogelijk uit te stellen. Vaak zorgt dit er juist voor dat je je alsnog verslaapt.
Breng routine aan
Om zo snel mogelijk te wennen aan het vroege opstaan, is het belangrijk hier een routine in aan te brengen. Dat wil zeggen: iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaan. Begin niet met één of twee dagen vroeg opstaan, maar doe dit gelijk de hele week.
Zo ontdekken we dat het land waar de inwoners het langst slapen: Nederland met gemiddeld 8u12 slaap per nacht, dan Nieuw-Zeeland en op de derde plaats Frankrijk met 8u03 slaap. Ook onderaan de ranglijst, dat wil zeggen de landen waar men het minst slaapt, staan Singapore met 7u24, Japan met 7u31 en Brazilië met 7u35.
Wij hebben een indicatie van bedtijden voor pubers voor je op een rijtje gezet: 12-15 jaar: tussen 21:00 uur en 21:30 uur. 15-17 jaar: tussen 21:30 uur en 22:00 uur. 17-18 jaar: tussen 22:00 uur en 23:00 uur.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht.
Toch is het bewezen dat het beter is om 's ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond.
Wil je er echt alles aan doen om energiek wakker te worden? Zorg er dan voor dat je beweegt zodra je eenmaal uit bed bent gestapt. Bewegen is een goede manier om wakker te worden en de slaap van je af te schudden. Je zult merken dat de energie het langzaam gaat winnen van je moeheid.
Een ochtendhumeur ontstaat eigenlijk door een verstoring van je hormonen. Een paar uur voor je wakker wordt, maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Maar als je een ochtendhumeur hebt, maakt je lichaam daar niet genoeg van aan. Hierdoor kun je een slecht humeur krijgen.
Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.
Vroeg opstaan: kwestie van motivatie
In ons boek 'Elke Dag om 15.00 Uur Klaar' komen zaken als wilskracht, motivatie en uitstelgedrag uitgebreid aan bod. Bijvoorbeeld hoe je zo'n doel stelt; het schrijven van een boek bijvoorbeeld, maak ook zoiets kleins als vroeg opstaan.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak.
Koala (20-22 uur)
Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder. Heel veel actiever worden koala's niet.