Een maagverkleining is een operatie die helpt om blijvend gewicht te verliezen bij ernstig overgewicht. De chirurg maakt uw maag kleiner. Daardoor kunt u alleen nog kleine porties eten en valt u af. Een maagverkleining is bedoeld voor mensen die op geen enkele andere manier kunnen afvallen.
Obesitas begint bij een BMI hoger dan 30. Bij Baria Nederland is een operatie tegen ernstig overgewicht, zoals een maagverkleining mogelijk wanneer er sprake is van ernstige obesitas (ook wel morbide obesitas genoemd). Hierbij is uw BMI hoger dan 40.
U moet zelf ongeveer 900 euro betalen voor een sleeve gastrectomie of plicatuur en 1.200 euro voor een gastric bypass. In de meeste gevallen betaalt een bijkomende hospitalisatieverzekering een deel van deze opleg. Contacteer uw verzekeringsmakelaar voor meer informatie. De endosleeve-ingreep wordt niet terugbetaald.
Voor mensen die kampen met overgewicht kan de Elipse maagballon een effectieve oplossing zijn. Hilde Krayczyrski (arts) “Nieuw aan deze unieke methode is dat de maagballon onder begeleiding zelf kan worden ingenomen. Deze behandeling is zonder verdoving en duurt maximaal 20 minuten.
De kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Het gaat dan de prijs van het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met begeleiding in de jaren na de operatie. Gelukkig worden de kosten van het behandeltraject vanuit de basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Een gastric sleeve is een goed alternatief voor de gastric bypass. Het gewichtsverlies is vergelijkbaar. De gastric sleeve kan gekozen worden op basis van eetgedrag of uit eigen voorkeur van de patiënt. Maar ook als een gastric bypass niet veilig is door bijvoorbeeld de lengte van de darm of door eerdere buikoperaties.
Patiënten die in aanmerking komen voor een gastric sleeve moeten een BMI hebben die hoger is dan 40 kg/m2. Of een BMI hoger dan 35 kg/m2 in combinatie met diabetes (suikerziekte), hypertensie (hoge bloeddruk), hypercholesterolemie (hoge cholesterol), Obstructief SlaapApneu Syndroom (OSAS) en gewrichtsklachten.
Een maagverkleining kan: bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40. bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
Dit verschilt van persoon tot persoon en heeft ook te maken met uw eet- en beweegpatroon. Als u ouder bent en gewend aan veel eten, dan gaat dit langzamer. Gemiddeld valt u 5 kilo per maand af. Eén jaar na de operatie zit u meestal op het maximale gewicht dat u kunt afvallen.
De eerste dagen na een maagverkleining
Na de operatie kunt u last hebben van: Pijn tussen uw schouders. Dat komt door het koolzuurgas dat de chirurg tijdens de operatie heeft gebruikt. Dit gas verdwijnt binnen enkele dagen.
Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen. Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Kans op hypoglykemie, dit betekent vaker een te lage bloedsuiker.
Bij sommige patiënten wordt gezien dat de maag na verloop van tijd iets groter wordt. Doordat de maag continue gevuld is en er continu druk op de maagwand is, dan kan er, net als bij de dunne darm en slokdarm een verwijding plaatsvinden. Maar dit komt niet van één keer te veel eten bij bijvoorbeeld het kerstdiner.
Na Gastric Bypass
Een kleine groep patiënten kan na verloop van tijd te veel eten na een Gastric Bypass operatie en komt weer in aan in gewicht. Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk.
Aangezien bij deze ingreep geen sprake is van een omlegging of opnieuw aansluiten aan de dunne darm, is het technisch een eenvoudiger operatie dan de gastric bypass. Er treedt ook een verandering op van de spijsverteringshormonen. De operatie is niet omkeerbaar.
Om extreem overgewicht aan te pakken is bariatrische chirurgie vaak een veilige en de goede oplossing. De gastric bypass is voor het verlies van overgewicht effectiever dan een maagband. Dit blijkt uit onderzoek van drs.
Normaal volgt de patiënt een strikt dieet van zes weken van minder dan 1000 calorieën per dag (oftewel een crash dieet) om het gewichtsverlies te bereiken. In deze nieuwe studie is voor het eerst de effecten van het strikte caloriearme dieet en de operatie afzonderlijk bestudeerd.
Wat ook meespeelt: doordat je lijf zich heeft aangepast aan te weinig brandstof (spaarstand), kun je al van maar weinig eten toch dikker worden, of niet afvallen. Dat je zo gemakkelijk en snel weer aankomt is niet zo vreemd, want je kunt DE OORZAAK van je overgewicht niet oplossen met een gastric bypass.
Om voor een maagverkleining in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je een BMI van minimaal 40 hebben, of boven de 35 in combinatie met (een) ziekte(n) die gerelateerd is aan je obesitas. Denk hierbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu of ernstige gewrichtsklachten.
Gastric bypass
Het grootste deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm worden 'kortgesloten'. Het risico op complicaties is niet min (bij 10 tot 20% van de personen), maar veruit de meesten verliezen ook drastisch veel gewicht, wat hun gezondheid ten goede komt.
Het verschil met de 'gewone' maagverkleining is dat er hier een groot gedeelte van de maag wordt verwijderd. Wat overblijft, is een smalle buisvormige maag. Het voedsel kan hier alleen maar doorheen, het wordt niet meer opgeslagen. Doordat je nog maar een kleine maag overhebt zit je sneller vol.