1. Je haartextuur verandert. Je volle, golvende lokken maken plaats voor slap en levenloos haar. Doordat je hormonen de bovenhand nemen, kan de vorm van je haarzakje veranderen, wat tot gevolg heeft dat je haar van krullend naar stijl kan gaan, of van stijl naar frizzy.
Als een vrouw zwanger is kan het hoofdhaar sneller groeien, een voordeel voor veel vrouwen! Maar nadat de baby er is, gaat deze snelle groeifase over. De hormonen keren na gemiddeld drie maanden na de bevalling terug naar het normale niveau. Ook de haargroei is dan weer in zijn normale groeistaat.
De meeste zwangere vrouwen kunnen in deze bijzondere periode genieten van een volle bos haar! Dit komt omdat tijdens de zwangerschap het haar in de rustfase blijft onder invloed van een hoger oestrogeengehalte in het lichaam. De rustfase van een haar duurt circa 3 maanden, tijdens de zwangerschap wordt dit 9 maanden.
Tevens kan je geurvermogen erg veel veranderen tijdens de zwangerschap en dit kan ertoe lijden dat je plotseling erg misselijk kunt worden van de geur van de chemicaliën van de haarverf. Het is dan ook raadzaam als je je haar gaat kleuren dit in een goed geventileerde ruimte te doen.
Is het bleken van je haar een taboe tijdens de zwangerschap? Je kunt beter niet je haren blonderen als hierbij gebruik gemaakt moet worden van waterstofperoxide. Dit stofje is namelijk gevaarlijk en kan dus schadelijk zijn voor je zwangerschap.
Welke soorten nagellak zijn veilig? De drie meest populaire manicures zijn nagellak, gellak (of shellac) en acrylnagels. Alle drie zijn tijdens je zwangerschap veilig.
Is er sprake van een ongecompliceerde zwangerschap, dan kun je met een gerust hart hardlopen. Het zal geen miskraam veroorzaken of de baby pijn doen. Die zit namelijk veilig en goed beschermd in je baarmoeder.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting.
Je kunt postpartum haaruitval ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling verwachten. Als je borstvoeding geeft, heb je misschien geen last van haaruitval na de bevalling totdat je begint met flesvoeding of vast voedsel. Houd er rekening mee dat niet alle vrouwen last hebben van postpartum haaruitval.
Hormonale veranderingen en de textuur van je haar
Denk onder meer aan de menstruatie, zwangerschap, bevalling, hormonale anticonceptie en de menopauze. De vrouwelijke hormonen, oestrogenen, kunnen de groeifase van het haar verlengen en de conditie van het haar verbeteren.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Dankzij de betere doorbloeding en de toename van het oestrogeengehalte tijdens de zwangerschap groeit alles sneller, zo ook je haar en nagels. Je nagels worden langer en sterker. Je haar groeit, glanst en wordt met een beetje geluk dikker. Geen bad hairdays meer voor jou!
Een pretecho kun je al laten maken vanaf 13 weken. Het kan zijn dat dit nog te vroeg is om het geslacht van je baby te kunnen bepalen. Het geslacht kan het beste bepaald worden rond de 16 weken. De betrouwbaarheid van een pretecho omhoog naarmate je meer weken zwanger bent.
Je zit in de 4e week van je zwangerschap en je baby heeft een plekje gevonden in de baarmoeder. In je baarmoeder gaan er nu drie groepen cellen aan de slag. De eerste groep vormt je baby, de tweede de placenta, waardoor je kindje de komende maanden wordt voorzien van voeding, en de laatste groep vormt de vliezen.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Dit gebeurt er met jou als je 2 weken zwanger bent
Dit zijn dingen zoals veranderde afscheiding rond de eisprong, een LH-piek, lichte krampen en een lichte stijging in de lichaamstemperatuur. Ook zal je rond de eisprong meer zin hebben in seks en kunnen je borsten wat gevoeliger worden.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Een hond voelt goed aan dat je zwanger bent. Honden hebben een goed vermogen om aan te voelen dat er wat aan de hand is. Honden merken aan het gedrag van hun baasje dat ze zwanger is. In veel gevallen is dat zelfs nog eerder dan dat je het zelf weet.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Een dagelijkse lichte fysieke activiteit is aangeraden, zowel voor zwangere als niet-zwangere vrouwen. Een 30- tot 45-tal minuten per dag wandelen of naar de bakker of school fietsen heeft een positief effect op je gezondheid.
Sporten kan vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap (hoewel misschien steeds minder intensief). Sport niet meer als je vliezen gebroken zijn, bij voortijdige weeën, vaginaal vloedverlies, te hoge hartslag, te hoge bloeddruk, hartkloppingen of het vroegtijdig samentrekken van de baarmoeder.