Waarom niet-invasieve beademing? U bent bekend met een chronische longziekte (COPD, chronische bronchitis of longemfyseem). De arts heeft de behandeling niet-invasieve beademing voor u gekozen omdat uw ademhaling tekortschiet, doordat de ademspieren, die voor de ademhaling nodig zijn, (bijna) uitgeput zijn.
Het NIV-apparaat ondersteunt uw ademhaling tijdens zowel de in- als de uitademing. Hiermee wordt gestreefd naar een betere gaswisseling waardoor ook uw algehele conditie zal verbeteren. De NIV-behandeling voorkomt een eventuele opname op de Intensive Care (IC) voor beademing via een slangetje in de luchtpijp.
Voor patiënten
Non-invasief beademen (afgekort NIV) betekent dat de patiënt door een machine wordt beademd: lucht wordt onder druk de longen ingeblazen.
Voordelen. een meer gegarandeerde voortgang van de beademing; de mogelijkheid om slijm uit te zuigen zodat de grote luchtwegen open blijven.
Een beademingsapparaat ondersteunt de functie van de ademhalingsspieren. Niet-invasieve beademing is beademing via een mond en/of neuskapje.
Beademing is geen behandeling op zich maar geeft de tijd om van de aandoening of verwonding te genezen. Het is nooit volledig te voorspellen hoe lang iemand kunstmatig beademd moet worden. Het kan enkele uren of dagen zijn maar er zijn ook patiënten die nooit volledig van de beademing af komen.
Beademing is het proces waarbij mensen die niet voldoende zelfstandig kunnen ademen lucht krijgen via een externe kracht (mond-op-mondbeademing of via een beademingsapparaat). Beademing wordt toegepast als de ademhaling en/of zuurstof- en koolstofdioxideuitwisseling in de longen niet voldoende is.
De belangrijkste risico's van intubaties zijn weefselschade (keel, stembanden en luchtpijp) en schade aan gebitselementen (meestal de boventanden). Daarnaast bestaat het risico op verslikken, waarbij maaginhoud in de longen terechtkomt.
Ook kan door de beademing een klaplong (pneumothorax) ontstaan. Verder is het bekend dat door beademing het risico op een longontsteking (pneumonie) toeneemt. Bij niet-invasieve beademing bestaat het risico op drukplekken aan het hoofd/in het gezicht als gevolg van het masker en is er een verhoogde kans op verslikken.
Als patiënten niet meer (voldoende) zelfstandig kunnen ademen, komen zij aan de beademingsmachine. Meestal houden we patiënten dan in een kunstmatige slaap. Dit heet sedatie. Hierdoor kan het lichaam haar krachten gebruiken voor het herstel.
Aan non-invasieve beademing zitten voordelen ten opzichte van invasieve beademing: Non-invasieve beademing kunnen we op elk moment starten en stoppen. Het masker kan makkelijk op en af gezet worden. De patiënt kan gewoon wakker blijven.
Positive End Expiratory Pressure (PEEP) is een positieve druk die aanwezig is aan het einde van de expiratie. De meeste beademde patiënten krijgen via de machine PEEP toegediend om ook eindexpiratoir de luchtwegen gemakkelijker open te houden en om oxygenatie te verbeteren.
Een verminderde ademhaling (hypoventilatie) ontstaat bij deze ziekte door chronisch (langdurig, niet voorbijgaand) vernauwde luchtwegen en kapot longweefsel (longemfyseem). Roken is bijna altijd de boosdoener.
Gebruik van te veel zuurstof kan wel tot klachten leiden. Een remming van de ademhaling en een ophoping van koolzuur in het bloed kunnen uiteindelijk zorgen voor hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
medische handling waarbij een instrument (naald, sonde, tang, …) in het lichaam van de patiënt wordt ingebracht. Niet-invasieve handelingen zijn deze waarbij de instrumenten niet worden ingebracht in het lichaam (beluisteren met stethoscoop, röntgenfoto, …)
De Optiflow blaast onder hoge druk zuurstof via het slangetje naar binnen. De zuurstof is een beetje warm en vochtig, om te voorkomen dat de slijmvliezen in de neus uitdrogen. U krijgt een knijper op de vinger of op het oor. Dat noemen we ook wel een saturatiemeter.
Soms wordt een patiënt bewust in een coma gehouden (kunstmatig coma) om (verdere) schade aan de hersenen te beperken. Op die manier krijgt het beschadigde weefsel de kans om zo ver mogelijk te herstellen. Dit gebeurt vaak door de lichaamstemperatuur te verlagen.
De Neopuff T-stuk resuscitator voor zuigelingen is een handmatig te bedienen reanimatieapparaat op basis van flow, ontworpen voor ademhalingen bij een ingestelde flow met constante PIP (max inspiratoire druk) en PEEP (positieve eind- expiratoire druk) voor zuigelingen.
De streef P/F ratio in de praktijk bij beademing van een gezonde long is rond 60 kPa. Dus een bloedgas met een paO2 van 12 kPa van een postoperatieve patiënt die wordt beademd met 40% zuurstof (P/F ratio is dan 30) met gezonde longen is dus te laag en vraagt om onderzoek naar de oorzaak.
Soms blijkt het tijdens een standaard intubatie onmogelijk om de tube in de trachea te plaatsen. Dan spreken we van een moeilijke intubatie. Mensen zijn vaak geneigd om de moeilijke luchtweg en de moeilijke intubatie door elkaar te gebruiken, alsof er hetzelfde mee wordt bedoeld, maar dat is niet correct.
Indicaties voor tracheotomie en intubatie
Indicaties voor het verrichten van tracheotomie en intubatie zijn: -opheffen van obstructies van de luchtwegen (o.a. oedeem, trauma, tumor); – voorkomen van inspiratie van voedsel en speeksel (aspiratie);
Het gebruik van medicamenten voor intubatie van neonaten waar ervaring mee is opgebouwd zijn morfine, fentanyl, midazolam, spierverslappers (suxamethonium, rocuronium, vecuronium etc.) en propofol. Evidence Morfine wordt veel gebruikt, zowel in Nederland als internationaal.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Als de patiënt niet meer wakker wordt na sedatie noemen we dat een coma. Dat kan gebeuren na hersenletsel of bijvoorbeeld bij ernstige infectieziekten. Mensen die we in slaap houden met sedatie kunnen pas wakker worden als we de sedativa stoppen. Na het stoppen verschilt het per patiënt wanneer hij wakker is.
Maar het kan zijn dat u 24 uur per dag zuurstof nodig heeft. Voor zuurstofgebruik bij inspanning en in de laatste levensfase gelden er andere regels. Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn.