Er zijn enkele enkele zoogdieren en vissen met een cloaca: haaien en roggen. De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten. Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca. Achter die opening zit een holte waar poep en plas, maar soms ook eieren en zaadcellen langs gaan.
De vissen hebben een opening, een cloaca, waar plas en poep uitkomt.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.
Je raadt het al... hij poept het bijna allemaal weer uit! Nu komt 'ie: een olifant poept wel 100 kilo per dag!
Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Spinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zijn vaak lastig te verwijderen, zeker als ze al zijn ingedroogd. Maar met wat preventieve maatregelen kun je de hoeveelheid poep zoveel mogelijk beperken.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Volwassen konijnen en veel andere knaagdieren, gorilla's en honden eten hun eigen poep of die van een ander op. De poep bevat vitaminen die er in de eerste verteringsronde niet uit gehaald konden worden. Varkens werden in het oude China gebruikt voor klaar-terwijl-u-wacht wc's.
Dat betekent dat schildpadden en andere reptielen -- in principe -- een waterige urine kunnen produceren. Krokodillen en waterschildpadden, die in het water leven, scheiden langs die weg bijvoorbeeld overtollig vocht af. Alleen: reptielen die aan land leven, verkeren meestal in een warme en droge omgeving.
Maar hoe doen ze het dan wel? Willem Wever zocht het uit! Kippen plassen niet zoals mensen dat doen.
Plassen in zee of gewoon naar de wc? De conclusie van de American Chemical Society: iedereen doet het (maar komt er niet voor uit) maar schadelijk voor de zee is het niet. Sterker: het is eigenlijk wel goed voor de oceanen. Onze urine bestaat voor 95 % uit water en twee gram natrium en chloride.
In de zee kan dat meestal niet zoveel kwaad, ontdekten onderzoekers. Je plas bestaat voor een groot deel uit dezelfde stoffen als zeewater. Bovendien zit er zóveel water in een oceaan dat die plasjes niet zoveel uitmaken. Ook vissen en andere zeedieren plassen in de zee.
Guano is een natuurlijke afzetting bestaande uit de gedroogde uitwerpselen van dieren, en is bekend om de zeer hoge concentratie meststoffen die erin zit. De guano uit Chili bevat een zeer hoge concentratie natriumnitraat en wordt daarom ook wel chilisalpeter genoemd.
Teefjes ruimen van oudsher al de ontlasting van de puppy's op door deze op te eten. En jonge honden ontdekken de wereld via hun mond en eten dus ook poep. Ook honden die extra eetlust hebben, zoals gecastreerde reuen en teefjes, kunnen van de extra trek poep gaan eten.
Het grootste dier wat ooit geleefd heeft, de blauwe vinvis. Alles is enorm aan deze kolos en als hij een grote boodschap moet doen, doet hij dat… nou ja, ook groots.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Meestal is het eten van modder ongewenst aangeleerd gedrag. De honden hebben zich dat aangeleerd en vinden het over het algemeen gewoon leuk en/of lekker. Het is wat dat betreft vergelijkbaar met het eten van ontlasting. Er zijn ook dieren die alleen modder eten wanneer zij last van de maag en darmen hebben.
Daarnaast kunnen gedragsmatige redenen een rol spelen, denk hierbij aan verveling, te weinig beweging, aandacht vragen aan de baas en zodoende in een later stadium aangeleerd gedrag, maar ook stress in de leefomgeving. Naast dat het gewoonweg vies is, neemt het eten van ontlasting ook risico's met zich mee.
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Voedsel bepaalt de kleur van feces
Zijn poep is groen doordat veel vezels onverteerbaar zijn. Beer poept rood: Dieren die voedsel met veel rode kleurstoffen eten, bessen bijvoorbeeld, hebben rode ontlasting, zoals de bruine beer.
Hoewel het in veel landen geluk brengt wanneer er een vogel op je poept, heeft het voor auto's minder fortuinlijke gevolgen. Autofabrikant Ford maakt daarom kunstmatige vogelpoep, zodat auto's beter beschermd kunnen worden.
De wesp vangt vliegen en muggen (ook soms bijen), snijdt ze in stukjes en geeft deze vleesblubber aan de larven in het nest te eten. Als dank scheiden deze een zoete vloeistof af, waar de wespen dol op zijn. Dat afscheiden is dus poepen en piesen tegelijk, maar wel lekker zoet!.
Wanneer de mug zich voedt met bloed, scheiden de nierbuisjes een eiwit af dat ervoor zorgt dat de mug urineert, om daarmee wat gewicht te verliezen. Als hij dat niet doet, kan hij vaak niet meer goed wegvliegen doordat zijn kleine vleugeltjes het gewicht nauwelijks kunnen dragen.
De overlast van spinnen bestaat niet alleen uit rag en nesten maar ook uit uitwerpselen. De uitwerpselen van de spin bevatten zuren, die te herkennen zijn aan “zwarte pitjes” op de kozijnen. De zuren tasten houtwerk maar ook aluminium- en kunststof kozijnen aan.