Een continent ileostoma is een kunstmatige uitgang waarbij de ontlasting vanuit de dunne darm niet wordt opgevangen in een opvangzakje op de buik, maar in een reservoir in het lichaam.
Het voordeel van een continent stoma is dat je geen stomazakje meer hoeft te gebruiken. Maar er zijn ook nadelen. Op de lange termijn kunnen er namelijk complicaties optreden, zoals lekkages doordat de afsluitklep niet goed werkt of een vernauwing wat het katheteriseren bemoeilijkt.
Tot wel bijna 50 procent van de mensen die een stoma hebben, ervaart achteruitgang in kwaliteit van leven. Bij mensen die al langer dan 11 jaar een stoma hebben, is het aantal mensen dat hierdoor een mindere kwaliteit van leven ervaart gedaald tot 20 procent.
Een inwendig stoma wordt gemaakt van het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. De uroloog maakt de urineleiders vast aan het stuk van de dikke darm. In dit gedeelte verzamelt de urine zich. Hij hecht het gedeelte van de dunne darm vast aan de navel of de huid van de buikwand.
Voor een Brickerstoma wordt een stukje van ongeveer 15 centimeter uit de dunne darm gebruikt. De uroloog maakt de ene kant van dit stuk darm dicht en sluit de 2 urineleiders erop aan. Rechtsonder in de buikwand maakt hij een kleine opening. De open kant van het stukje darm wordt hierdoor naar buiten geschoven.
Over het continent urinestoma
De uitgang van dit stoma ligt in de navel of in de rechter onderbuik. Het verschil tussen een continent urinestoma en een incontinent urinestoma is dat er uit de continent urinestoma niet continu urine lekt.
Een ileostoma is een stukje dunne darm dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Op deze manier wordt een nieuwe uitgang voor de ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dus niet meer uit de anus naar buiten, maar uit de stoma.
Een darmstoma wordt zowel op de dunne als dikke darm aangelegd. Krijg je een darmstoma op de dikke darm, dan noemen we dat een colostoma. Ligt de stoma op de dunne darm, dan spreken we over een ileostoma. De darmstoma kan ook nog op verschillende manieren worden aangelegd, namelijk dubbelloops of enkelloops.
De ontlasting verlaat het lichaam dan via een opening in de buik en wordt opgevangen in speciaal opvangmateriaal. Omdat de stoma geen kringspier heeft, kunt u geen ontlasting en winden tegenhouden.
De 2 meest voorkomende stoma's zijn: Stoma op de dikke darm (colostoma) Stoma op de dunne darm (ileostoma)
Doordat er een koolstoffilter in het stomazakje zit, kunnen u en anderen het niet ruiken. U zal uw stoma niet ruiken: de zakjes voor darmstoma's hebben filters die de geur tegenhouden. Maar bij de verzorging merkt u wel dat bepaalde voedingsmiddelen geur afgeven. Denk aan ui, knoflook, koolsoorten en peulvruchten.
Seks is niet het eerste waar je aan denkt als je net een stoma hebt gekregen. Door de operatie kan de zin in seks verdwijnen. Toch hoeft een stoma geen belemmering te zijn voor een prettig seksleven.
Veel mensen ontwikkelen een soort zesde zintuig voor de verzorging van het stoma. U kunt midden in de nacht wakker worden en voeen dat uw zakje moet worden verwisseld of geleegd. Ondersteun uw lichaam met kussens en probeer eens een kussen tussen uw benen of onder uw rug.
Stoma opheffen
In overleg met u heeft de chirurg besloten om uw stoma, indien mogelijk, binnenkort op te heffen. Hiervoor verblijft u enkele dagen in het ziekenhuis.
Een stoma kan blijvend of tijdelijk zijn. Dit is met name afhankelijk van de reden waarom je een stoma krijgt. Als je kringspier (anus) niet meer goed functioneert, dan is een blijvend stoma de oplossing. Een tijdelijk stoma kan later opgeheven worden.
In de beginfase is het stoma gevoelig en kwetsbaar. Het stoma bloed snel en kan relatief makkelijk infecteren. Omdat er nog geen goede barrière is, kunnen de bacteriën makkelijk het lichaam binnendringen en een infectie veroorzaken. Uw huid rondom het stoma kleurt dan rood, de stomp wordt warm, dik en pijnlijk.
Reinig de huid rond de stoma voorzichtig met vochtige gaasjes. Werk van buiten naar binnen. Douchen mag ook, maar richt de douchekop niet op de stoma om beschadiging van het slijmvlies te voorkomen. De huid om de stoma mag gewassen worden met niet vette zeep (op een vette huid plakt geen nieuwe plak).
Huidplakken kunt u 2 tot 5 dagen laten zitten. Hoelang verschilt per persoon. Overleg met uw stomaverpleegkundige hoeveel dagen u de huidplak kunt laten zitten. Op de huidplak maakt u het opvangzakje vast.
Een ileostoma is een stoma op de dunne darm. Dit stoma produceert ongeveer 500 tot 750 milliliter ontlasting per 24 uur. De ontlasting is eerst dun, maar wordt na verloop van tijd brijig. Dit komt omdat de dunne darm een deel van de functie van de dikke darm overneemt.
Ileostoma, dubbelloops of eindstandig
Indicatie: Tumor , Colitis Ulcerosa, Morbus Crohn, ontsteking/diverticulitis, necrose, enterocutane fistel, perianaal probleem, lage darmnaad, Familiaire Adenomatosis Polyposis (FAP), neurologische aandoening, obstipatie, slow transit problematiek, trauma, iatrogeen.
Een ileostoma produceert tussen de 750 tot 1000 milliliter waterige tot brijachtige ontlasting per 24 uur.
Als u een ileostoma heeft, verliest u veel vocht met de ontlasting. Daarom is het belangrijk om, verdeeld over de dag, 2 tot 2,5 liter te drinken. Dit komt overeen met de inhoud van ongeveer 16 tot 20 kopjes. Onder vocht worden niet alleen dranken verstaan.
Meestal gaat het om het uiteinde van uw dunne darm. Meestal zit de ileostoma aan de rechterzijde van uw buik, onder uw navel.