Je bewaart ze het best bij 15 tot 18°C. Boven de 30°C smelten ze (uiteraard het liefst in je mond). Pralines houden bovendien niet van licht en vocht. Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic.
Leonidas pralines met alcohol of roomboter bewaar of eet je het best koel (recht uit de koelkast). Onze pure pralines, onze pralines met vullingen van praliné, ganache, room, likeurcrèmes of marsepein en onze truffels worden het best bewaard op een temperatuur tussen 15 en 18°C.
Idealiter moeten (verse) pralines binnen de acht dagen na aankoop gegeten worden. Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden.
De beste temperatuur om chocolade en bonbons te bewaren is tussen de 13 en 18 graden Celsius. Het is goed om hier rekening mee te houden. Het klinkt misschien wat gek, maar het is niet goed om chocolade in de buurt van kaas te bewaren. Chocolade absorbeert namelijk vet-oplosbare stoffen.
Pralines kan je invriezen om ze langer te bewaren, maar je moet de regels van de kunst volgen. Kies een luchtdichte verpakking. Vermijd lege plaats in het doosje. Lucht vertraagt het invriezen en het vocht dat in de lucht zit, veroorzaakt suikerbloem.
Bewaar je chocolade dus liever niet in de koelkast, en niet in de zon. Heb je een koele plek in huis dan zal die meestal prima voldoen. Maar warmt je hele huis tijdens een hete zomerdag op tot 25-30 graden dan kun je de chocolade toch beter in de koelkast leggen. Zorg dan wel voor een luchtdichte verpakking.
Bewaar daarom jouw chocolade bij voorkeur op een droge, donkere plek. Bij een constante kamertemperatuur blijft jouw chocola makkelijk anderhalf jaar goed. Is de witte uitslag op chocola een soort van schimmel? Nee, de witte waas is een gekristalliseerd laagje cacaoboter.
Wij adviseren dan ook onze bonbons en andere chocoladeproducten droog en aan de voorkant van de koelkast te bewaren, zo blijven de bonbons 6 weken na ontvangst houdbaar. Binnen 3 weken zullen ze het lekkerst zijn.
Bonbons bewaren doe je het beste gewoon in een luchtdicht verpakking of voorraadbus, bij kamertemperatuur. Bij voorkeur ook in een donkere kast. Als het erg heet weer is kun je ze eventueel in de koelkast leggen, maar dan wel in plastic verpakken zodat het niet te vochtig is en de chocolade wit uitslaat.
Conclusie. Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Pindakaas, hagelslag, jam
Dan kan het iets eerder bederven. Bewaar het in de koelkast als je het geopend hebt; dan blijft het langer eetbaar.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 tot 2 jaar houdbaar. Melk- en witte chocolade 1 tot 1,5 jaar. Je kunt chocolade nadat de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken vaak nog prima eten. De chocolade is dan niet bedorven, maar de kwaliteit wordt langzaam minder.
Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker. Bonbons met een slagroom vulling hebben een veel kortere houdbaarheid omdat verse room nu eenmaal sneller bederft dan een noten of een pralinévulling.
Hoe lang kunnen pralines van Neuhaus bewaard worden? We garanderen een houdbaarheid van minimum 5 weken vanaf het plaatsen van de online bestelling. Op de verpakking kan je een “Tenminste houdbaar tot”-datum vinden.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Beperkt, bonbons met vulling gebaseert op slagroom zijn ongeveer 2 weken houdbaar, mits deze niet in een vochtige omgeving staan.
Kun je wit uitgeslagen chocola nog eten? Je chocola ziet er met zo'n witte waas misschien niet meer zo smakelijk uit, maar de chocolade kun je gewoon nog prima opeten. Je chocola is niet bedorven, de kwaliteit is alleen achteruit gegaan doordat de kristallen beschadigd zijn geraakt.
Wit uitslaan
* Tochtige werkruimte. Vermijden of voorkomen door: * Koelen bij 10-12°C. * Juist tempereren.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Waarom Tony Chocolonely niet in koelkast? Door chocolade in de koelkast te leggen, loop je het risico dat het water in de repen condenseert waardoor de chocola wit kan uitslaan. Dat komt omdat het water op microscopisch niveau reageert met de suiker, die vervolgens kristalliseert.
Bewaartip voor dit product
Bewaar een aangebroken pak chocolademelk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest het een dag van de houdbaarheid.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.