Voor een goede balans en een neutrale pH-waarde is het van belang dat je meer basisch en minder zuur voedsel eet. De ideale balans is een kwart zuur en driekwart basisch eten. Dit betekent concreet dat je zo veel mogelijk (biologisch) groente, fruit, wortel- en knolgewassen en noten moet eten.
Het verhogen van de pH kan enkel op een chemische manier, namelijk door het toevoegen van ofwel 'pH plus' (voor kleine pH-aanpassingen) of met behulp van natriumhydroxide (voor grote pH- aanpassingen).
In zoet water is dit zuur het in het water opgeloste gas kooldioxide. Doordat het water wordt verhit en gezwenkt, wordt het koolzuurgas uitgegassend en stijgt de pH van het water. Om de pH-waarde te verlagen, wordt een pH-verminderaar (bestaande uit een zuur) aan het water toegevoegd.
Met de pH waarde wordt de zuurgraad van een vloeistof aangegeven. 7 is neutraal en alles daaronder geeft aan dat de oplossing zuur is. Alles vanaf 7 tot aan 14 noemen we basisch. Zelfs waardes boven 14 en onder 0 zijn mogelijk en deze zijn zeer gevaarlijk.
Voor een evenwichtige zuur-base verhouding van je zwembadwater gebruik je 680 gram Baking Soda per 38.000 liter water om de alkaliniteit met 10 ppm (parts per million) te verhogen. De optimale pH voor je zwembad is 7.4. Ook voor de effectiviteit van het chloor (voor desinfectie) is deze pH waarde het beste.
Welke voeding is goed voor ontzuring? Om verzuring tegen te gaan, is het belangrijk om voeding te eten die het lichaam ontzuurt. Dit zijn voornamelijk verse groenten en fruit, noten en zaden, kruiden en specerijen, volle granen, bonen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel mineralen en vezels.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee. Hoewel we ontzurende kruidenthee bestempelen als een theesoort, komt er eigenlijk geen thee aan te pas.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Een te lage pH-waarde zorgt er namelijk voor dat het water corrosief wordt en een schadelijke werking kan hebben. Zorg er daarom altijd voor dat de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 ligt, bijvoorbeeld door bij een lage pH-waarde gebruik te maken van dit middel.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
De gevolgen van een hoge zuurtegraad
Een lichaam dat te zuur is, wordt vatbaarder voor virussen. Virussen gedijen beter in een zure omgeving. De relatie tussen de pH-waarde en infectie is onder andere aangetoond bij influenza, corona, hepatitis‑C, mond- en klauwzeer en bij dieren nog bij andere virussen.
Een pH kleiner dan 7 betekent dat de oplossing zuur is, hoe lager hoe zuurder. Dus dat betekent dat hoe lager de pH is, hoe hoger de concentratie hydroxonium-ionen in de oplossing is. Een pH groter dan 7 wil zeggen dat de oplossing basisch is.
pH blijft te hoog
Dan heeft een zwak zuur zoals 'pH min' weinig invloed op de pH-waarde van je zwembad en dien je het sterkere zuur, zwavelzuur, toe te voegen. Zwavelzuur zal erin slagen de pH-waarde te doen dalen en wordt aangeraden voor grote en snelle pH-aanpassingen.
Voedsel dat we eten heeft na verbranding ervan een zuurvormende invloed op het lichaam. Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en limonades hebben een sterk verzurende werking.
Koffie is daarnaast ook een sterk 'verzurend' voedingsmiddel. Verzuring van je lichaam kan bijdragen aan diverse gezondheidsklachten.
Hoe lang duurt het voordat pH plus werkt? Na toevoeging van pH-plus granulaat of vloeistof moet je de filterpomp gedurende 6 uur laten filteren voordat je opnieuw de pH waarde kunt controleren. Ook dien je minimaal 6 uur te wachten voordat je weer kunt gaan zwemmen.
Een te hoge zuurgraad kan gevolgen hebben voor het functioneren van het lichaam. Factoren die onze pH-waarden beïnvloeden zijn voeding, stress, medicijngebruik, intensieve lichamelijke belasting en milieufactoren.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Vermijd alcohol, cafeïne en geraffineerde suikers. Alcohol en spieren, voor veel mensen niet de beste combinatie. Maar ook cafeïne en geraffineerde suikers vergroten de kans op verzuurde spieren. Het is verstandig om voeding die je lever belast te vermijden.
Zuur fruit
Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam).