Als je op de link klikt, ga je naar een website van de oplichters.Daar moet je allerlei persoongegevens invullen, voor je je 'prijs' krijgt.Die prijs komt er alleen niet, en de daders hebben al jouw gegevens. De Fraudehelpdesk noemt deze methode een 'valse winactie'.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Op een link geklikt? Heb je uit argeloosheid wél geklikt op een linkje maar verder geen gegevens gedeeld? Dan kan het zijn dat er een virus of malware op je pc, tablet of telefoon is gezet. Zorg daarom altijd voor een virusscanner die up-to-date is en laat die je apparaat scannen en indien noodzakelijk opschonen.
Stel dat je een bankkaart hebt bij Belfius Bank. De officiële en veilige link is: https://www.belfius.be, maar een verdachte en onveilige link kan bijvoorbeeld zijn: http://www.beflius.be. Let dus altijd goed op de link en het komt goed. Je ziet ook een slotje in of naast de adresbalk staan.
Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.
Ongeautoriseerde toegang
Veel mensen hebben deze accounts gekoppeld aan hun sociale media, die kunnen worden gebruikt om uw gegevens te achterhalen. Via onbevoegde toegang tot uw accounts kan een hacker uw locatiegegevens en uw e-mails, berichten en keychains bekijken.
Sms-aanvallen en mobiele malwaredreigingen
Sms-aanvallen omvatten het maken en distribueren van malware die gericht is op mobiele apparaten. Deze trojans zijn op hun beurt ontworpen om ongeautoriseerd te bellen of berichten te sturen zonder medeweten of toestemming van de gebruiker.
Hoe ziet een link eruit? Een link is een stukje tekst; vaak in een andere kleur dan de bodytekst en onderstreept–hyperlink. Standaard wordt voor een link de kleur blauw gebruikt, maar elke andere opvallende kleur voldoet ook. De gebruiker herkent het al snel als een link.
Kijk of er een keurmerk staat
Controleer of de webshop is aangesloten bij keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg. Als dat zo is, dan weet je zeker dat je er betrouwbaar kan winkelen. Je checkt dit door naar het logo van een keurmerk te zoeken. Meestal staat zo'n logo helemaal bovenaan of onderaan de website.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Om virussen te detecteren en om deze van uw telefoon te verwijderen heeft u antivirus voor Android nodig, zoals F‑Secure SAFE. Antivirussoftware verwijdert Android-virussen van uw telefoon. Ook worden nieuwe virusinfecties op uw telefoon geblokkeerd.
Spam is veelal ongevaarlijk. Je kunt het 't beste zien als ongevraagde (maar vrijwel onschuldige) reclame. Phishing is ook ongevraagd, maar heeft ronduit een slecht doel. Criminelen zijn uit op jouw (bank)gegevens, je wachtwoorden of willen een virus of malware installeren op je computer.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld. Uw werkgever of afnemers kunnen worden benaderd om een 'wijziging' van uw bankrekeningnummer door te geven. Zo verdwijnt uw inkomen naar criminelen.
Wanneer kunnen mensen meekijken met je camera of meeluisteren met je microfoon? Dat kan 1. als er een beveiligingslek zit in de software en 2. als er malware (=kwaadaardige software) of spionagesoftware op je laptop of telefoon is geïnstalleerd.
Doe aangifte bij de politie
Voor oplichting via internet heeft de politie een speciaal meldpunt opgericht: het Landelijke Meldpunt Internetoplichting. Hier kunt u ook digitaal aangifte doen. Er moeten wel duidelijke aanwijzingen zijn voor oplichting. Een geschil over een contract pakt de politie niet op.
Staat er een keurmerk op de website? Bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg, Keurmerk Webshop of Qshop kenmerk? Ga naar de site van het betreffende keurmerk en controleer daar of de webwinkel is aangesloten. Kijk voor keurmerken en meer uitleg hierover bij Consuwijzer.
Bij phishing proberen criminelen u door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze uw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.
De fraudeur zal beweren dat ING met de aanbieder van het betaalverzoek samenwerkt om je geld 'veilig te stellen' Dit betaalverzoek gebeurt via de omgeving van de aanbieder van het betaalverzoek. De fraudeur kan in sommige gevallen zelf een achtergrond instellen in deze omgeving, met bijvoorbeeld een ING logo.
Een URL is een link naar een webpagina, bestand of resource op het internet.
Zo herken je een Flubot
Want wanneer criminelen jouw linkjes sturen per sms of WhatsApp, dan worden hiervoor vaak willekeurige 06-nummers gebruikt. Daarnaast staan de berichten vaak vol met spelfouten.