Radler → shandy, cyclist. Radler → shandy, mixture, melange.
Brouwproces van radler bier
Een radler biertje wordt gemaakt van vaak 50 of 60% bier en de overige 40/50% limonade. Radler kan zowel met wit als bruin bier en pils gemaakt worden. Het verfrissende bier wordt vaak gezien als frisdrank met alcohol. Vaak wordt citroenlimonade toegevoegd.
Radler is geen merk, maar een soort bier. Het schijnt vernoemd te zijn naar Fahrradler, het Duitse woord voor wielertoeristen. Traditioneel is Radler een mix van bier en citroenlimonade.
Radler is vermoedelijk ontstaan in Beieren, maar wordt geleidelijk overal in Duitsland en omringende landen in Centraal-Europa gedronken. In Nederland verwerft het ook bekendheid sinds Amstel in 2013 zijn Amstel Radler presenteerde. In België kwam toen Maes Radler op de markt.
Radler is een drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit vruchtenlimonade bestaat. Het bier zou zijn naam danken aan wielrenners (radlers) die bovenop een alp van de kroegbaas een sportdrank geserveerd kregen bestaand uit 50% bier en 50% citroenlimonade.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
Wat wel opvallend is: in Nederland is alle radler voorgemixt. In een Duitse kroeg mixen ze het 'vers van de tap'.
In een flesje zit zo'n 300 milliliter en daarmee is een flesje Radler goed voor 16,8 tot 25,8 gram suiker oftewel bijna vier tot zes suikerklontjes (afhankelijk van welk merk je drinkt). Gewoon bier en het citroenbiertje bevatten ongeveer even veel calorieën.
Radler wordt gemaakt van vaak 50 of 60% bier en de overige 40/50% limonade. Radler kan gemaakt worden met zowel bruin als wit bier en pils. Dit verfrissende drankje wordt gezien als een frisdrank met alcohol, vaak gemaakt met citroenlimonade.
Dorstige fietsers uit Beieren
En het waren ook deze fietsers die hem inspireerden in het bedenken van een naam voor dit dorstlessende drankje. Radler is afgeleid van het Duitse woord Fahrrad, wat fiets betekent.
In Frankrijk wordt Radler al meer dan 20 jaar verkocht als Panaché en in de Franse supermarkt staat er naast de Panaché meestal ook kant-en-klare Panaché Monaco. Beide overigens op de markt gebracht door ons eigen Heineken!
Aantal glazen
Dat ligt tussen de 2 en 3, uitgaande van de standaard glazen voor het betreffende drankje. En het soort drank is natuurlijk ook van invloed: 2 tot 3 fluitjes bier zullen de toegestane limiet naderen, en 2 tot 3 borrelglazen jenever ook.
In een flesje Radler zit ongeveer 5 gram alcohol (0,3 l * 0,02 * 0,8 g/l).
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Om te compenseren voor het gebrek aan alcohol is er aan Radler 0% namelijk nog meer suiker toegevoegd: bijna 7 gram per 100 ml. Qua calorieën scheelt het ook niet veel. Een alcoholvrije Radler bevat 40 calorieën per 100 gram ten opzichte van 43 calorieën per 100 gram in de normale variant.
Volgens de wet mogen dranken met minder dan 0.5% alcohol wel verstrekt worden aan jongeren onder de 18 jaar. Als ouder mag je het officieel dus wel geven.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
Voor de bereiding van Monaco gebruikt men een tulpglas. Op de bodem wordt grenadinesiroop geschonken, wat vervolgens met water wordt aangelengd tot ongeveer een derde van het glas. Om een zoete monaco-variant te bereiden schenkt men de limonade tot de helft van het tulpglas.
Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade. Het merk werd in 1956 door Brauhaus Riegele in Augsburg geïntroduceerd en was oorspronkelijk een biersoort.
Wat is Spezi? Spezi is een merknaam maar wordt vaak gebruikt als naam voor een mix frisdrank gemaakt van cola en sinas. Deze mixfrisdrank is vooral bekend in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië.
Wat is een waterzak? Dat is een geliefd drankje: spa rood en bier. In Bergen op Zoom ('t Krabbegat) noemt men dat trouwens een 'Jantje'. Vooral ouderen drinken waterzakjes of Jantjes.