EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er alleen water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
EPS isolatie valt onder Brandklasse C en wordt dan ook gezien als brandbaar isolatiemateriaal.
Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende thermische isolatie, maar XPS heeft een hogere celdichtheid en is bijgevolg verkrijgbaar in hogere druksterktes dan EPS. Bovendien is XPS beter resistent tegen waterdamp, terwijl EPS meer lucht en vocht doorlaat.
Bij gebruik in de spouw is de geschatte levensduur van de parels wel 100 jaar. Aan het gebruik van EPS parels als isolatiemateriaal kleven alleen maar voordelen. Het zijn kleine pareltjes die op moeilijk bereikbare plekken komt in de spouwmuur. EPS parels hebben zeer bijzondere eigenschappen.
EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd. De EPS korrels hebben een uitstekende isolatiewaarde en zijn daarnaast zeer vochtbestendig.
EPS wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal en XPS veel als isolatiemateriaal. EPS en XPS vind je ook in producten als surfplanken en voedselverpakkingen. Polystyreen zit in producten omdat het goedkoop is, goed tegen water kan en lang meegaat.
Wat is PIR isolatie? PIR, ook wel polyisocyanuraat genoemd, is een kunststof isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal bevat een gesloten cellenstructuur waardoor het isolatiemateriaal zeer goed bestand is tegen vocht.
XPS is een van de weinige isolatiematerialen die waterdicht is. Hierdoor is XPS uitermate geschikt om te gebruiken in vochtige omgevingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kelder, zwembad, badkamer en sauna isolatie. XPS isolatieplaten zijn licht van gewicht, maar ook erg drukvast en daardoor goed beloopbaar.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is.
Alle onbeklede glaswol isolatie, minerale wol en steenwol isolatie en de isolatie met glasvlies van Knauf Insulation heeft de brandklasse A1. Glaswol, minerale wol en steenwol zijn als isolatiemateteriaal van nature niet brandbaar en zijn daarmee als brandveilige isolatie een goede keuze voor brandveilig bouwen.
Welk materiaal je best gebruikt? Minerale isolatiematerialen zoals glaswol of rotswol zijn niet brandbaar en dus zeer brandveilig. Sterker nog: bij een brand versnelt die isolatie de uitbreiding van het vuur niet en verspreidt ze ook geen giftige rook.
EPS is vochtbestendig. EPS is rot- en schimmelvrij. EPS heeft een goede luchtdichtheid. EPS is drukvast en dus beloopbaar.
Kelders en zwembaden: XPS platen zijn vochtwerend. Omdat ze geen vocht opnemen (en drukvast zijn) kunt u ze gebruiken als vloerisolatie voor een kelder of badkamer. XPS isolatieplaten zijn ook uitstekend te gebruiken als ondergrond voor een zwembad of sauna.
Zoals EPS 100 of EPS 150. EPS is zeer geschikt om te gebruiken onder betonvloeren, maar het kan ook toegepast worden als isolatie in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer.
De XPS platen worden dankzij hun waterbestendige kwaliteiten onder andere voor het isoleren van zwembaden en badkamers gebruikt.
EPS isolatie is net als PUR gemakkelijk op maat te snijden, neemt geen vocht op en is niet gevoelig voor schimmelvorming. De EPS platen zijn te gebruiken ter isolatie van vloeren, muren en daken. De korrel variant kan goed gebruikt worden voor spouwmuren.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding. Hoewel het materiaal enorm licht is, is het ook enorm sterk. Daarnaast is het waterafstotend, blijft het drijven, kan het zowel trek als druk krachten aan, is het super isolerend en kan het gemakkelijk in vorm worden aangepast.
Door het piepschuim te voorzien van een coating is het piepschuim vuil- en waterbestendig. Op die manier kun je het piepschuim zelfs voor diverse buitentoepassingen gebruiken en is het jarenlang bruikbaar. Daarnaast wordt het bruikbaar bij temperaturen van -32° tot 149° Celsius.
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Doordat je isolatie verzakt of verpulvert ontstaat er vaak lege plekken in je spouwmuur. Dit kan nare gevolgen hebben zoals ongedierte dat zich nestelt in de lege plekken en tocht in huis. Het materiaal dat verzakt is, hoopt zich op aan de onderkant van je spouwmuur. Dit kan weer zorgen voor vochtproblemen.