Een reflector weerkaatst licht maar geeft het zelf niet. Er zijn verschillende kleuren en vormen reflectoren.
Een reflector is een object dat straling reflecteert. Als het object de straling terugkaatst in de richting van de bron, wordt het een retroreflector genoemd. In spiegeltelecopen worden vaak en in schotelantennes altijd paraboolreflectoren gebruikt.
Artikel 5.2.57 Rv
3. Personenauto's mogen zijn voorzien van extra rode retroreflecterende voorzieningen aan de achterzijde en extra retroreflecterende voorzieningen aan de zijkanten van het voertuig, welke ambergeel moeten zijn, met uitzondering van de achterste retroreflector aan de zijkant, welke rood mag zijn.
Voor motoren gelden dezelfde regels als voor auto's. Daarnaast moet de motor een rode reflector aan de achterzijde hebben [29].
Hoe werkt een reflector? Een reflector (retroreflector) is een bijzondere uitvoering van de reflector. De retroreflector stuurt de straling die invalt (radiogolven, licht) in precies dezelfde richting terug als waaruit de straling kwam, dit is erg belangrijk voor in het verkeer.
Personenauto's mogen zijn voorzien van extra rode retroreflecterende voorzieningen aan de achterzijde en extra retroreflecterende voorzieningen aan de zijkanten van het voertuig, welke ambergeel moeten zijn, met uitzondering van de achterste retroreflector aan de zijkant, welke rood mag zijn.
Voor bepaalde plekken op uw voertuig zijn de verschillende kleuren verplicht. Zo moet een reflector aan de achterzijde van uw voertuig rood zijn, aan de zijkant oranje (amber) en aan de voorzijde wit.
Een aanhangwagen kent zelf geen motor, vandaar dat er een speciale driehoek reflector moet worden toegevoegd aan de signalering van aanhangwagens.
Extra dimlichten mogen niet! Let op, indien er twee achterlichten in een rechthoekig vlak meer dan 60% beslaan word dit aangemerkt als 1 achterlicht! Wel mag je voor en achter aan de zijkant van de auto twee ambergele markeringslichten plaatsen. Op de achterzijde moet je reflectoren hebben.
Elk spiegeltje reflecteert het licht in een andere richting. Als jij dan naar dat oppervlak kijkt, zie je een wirwar van lichtbundels. Het oppervlak is dus mat en het spiegelbeeld verdwijnt. Beide effecten noemen we gerichte reflectie (spiegel) en diffuse reflectie (mat oppervlak).
Licht kan op twee manieren worden weerkaatst: - Op een ruw en dof voorwerp weerkaatst een lichtstra al in alle richtingen (diffuus). - Op een glad en glanzend voorwerp weerkaatst een lichtstraal op een voorspelbare manier die we spiegelen noemen. Je kunt uitleggen wat we bedoelen met de normaal bij een spiegel.
Een fotocel kan vacuüm of met gas gevuld zijn. De werking berust op het foto-elektrisch effect. In de fotocel is een anode en een koude kathode bedekt met een metaal met zeer kleine uittreearbeid, zoals cesium, waaruit door invallend licht elektronen vrijgemaakt worden.
De lichten die we het vaakst gebruiken, zijn de dimlichten. Deze lichten steken we aan wanneer de avond valt of het donker is. Ook bij regenweer, sneeuw, mist en andere omstandigheden waarbij het onmogelijk is om verder te kijken dan 200 meter is het verplicht om de dimlichten aan te steken.
Is Xenon of LED toegestaan in mijn voertuig? U mag alleen Xenon en LED lampen plaatsen in uw voertuig als de licht unit hiervoor gemaakt is. Alle LED en Xenon verlichting met een H-fitting dus: H7, H4, H1, etc. zijn niet bestemd voor op de openbare weg.
De functie van dimlicht is tweeledig: het maakt je zichtbaar voor overige weggebruikers en het geeft je beter zicht op de weg. Dit in tegenstelling tot dagrijverlichting, waarvan het schijnsel te zwak is om de weg voor je te verlichten.
Een neuswiel is zeker niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel zeer handig. Bij een zeer lichte enkelasser zou wellicht alleen een valbeugel volstaan. Bij aanhangwagens die niet handmatig te verplaatsen zijn volstaat meestal alleen een steunpoot (bijvoorbeeld landbouwvoertuigen).
De COC verklaring van uw aanhangwagen
Dit Europese document wordt door de fabrikant verstrekt bij geproduceerde aanhangwagens, en is verplicht bij aanhangwagens die na de eerder genoemde datum zijn toegelaten.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Witte bermpaaltjes met reflector
Aan de voorzijde is deze witte paal met een reflector rood voorzien en aan de achterzijde is deze reflector wit van kleur. Dit reflectorpaaltje is de wegreflector voor langs de openbare weg en voor gebruik op jouw terrein.
Heb je geen verlichting (aan) of voldoen verlichting en reflectie niet aan de eisen, dan kun je een boete krijgen. Accu leeg of lampjes vergeten? Dit zijn geen rechtsgeldige redenen om zonder verlichting te fietsen en kunnen daarom net zo goed een boete opleveren. Geen of ondeugdelijke verlichting: € 60,- boete.
Welk formaat reflectiescherm heb ik nodig? Wanneer je één persoon half totaal fotografeert, oftewel een portret maakt waarbij de benen er niet op staan, dan heb je voldoende aan een medium formaat reflectiescherm met een diameter van circa 80 centimeter.
De dagrijlichten , bochtlichten, en hoeklichten en manoeuvreerlichten mogen niet anders dan wit stralen. Visuele controle, waarbij de desbetreffende lichten worden ingeschakeld.
Def.: lichten ter ondersteuning van de voorgeschreven fluitseinen bij het manoeuvreren. Toelichting: Wit licht, rondom zichtbaar op een afstand van tenminste 5 zeemijlen, in hetzelfde verticale vlak als het toplicht, ten minste twee meter hoger dan het toplicht.
Contourverlichting aan de zijkant van de aanhanger
Aan de zijkant van de aanhanger moeten oranje/ambergele LED markeringslichten geplaatst worden, indien de aanhangwagen langer is dan zes (6) meter.
Er zijn de dimlichten, waarmee men meestal rijdt als het donker is. En de grootlichten, die ook wel eens de verstralers worden genoemd. De meeste wagens hebben vooraan ook mistlichten. En tot slot zijn er de standlichten, die het minst licht geven.