In de meeste gevallen is een bloeding in de neus niets om je zorgen over te maken. Maar behandel een bloedneus wel op de juiste manier, om het snel te verhelpen en erger te voorkomen. Laat het slachtoffer iets voorover buigen om bloed uit de mond te laten lopen.
Niet doen. Ga niet liggen of hou het hoofd niet achterover, want hierdoor vloeit het bloed naar de keel. Prop niet gewoon een watje, kompres of zakdoek in het bloedende neusgat. Dit heeft weinig nut omdat het onvoldoende druk uitoefent op de bloeding.
Bloedneus stoppen: hoe doe je dat
Laat het slachtoffer: Licht voorovergebogen gaan zitten (in schrijfhouding) Eén keer de neus snuiten. 5 minuten de neus dichtknijpen onder het neusbeen.
Laat het slachtoffer eerst de neus goed snuiten (niet als je vermoedt dat de neus gebroken is). Vraag het slachtoffer om de neusvleugels 10 minuten ononderbroken dicht te knijpen, net onder het harde gedeelte van de neus. Controleer na 10 minuten of de bloeding gestelpt is.
Een bloedneus is helemaal niet ernstig. De snelste manier om de bloedneus van je kind te stoppen is door eerst de neus te snuiten en deze vervolgens 10 minuten dicht te knijpen. Tijdens het dichtknijpen kun je bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen of een liedje zingen om het kind af te leiden van de bloedneus.
Bij een bloedneus houd je het hoofd juist naar voren en niet naar achteren. Wanneer je het hoofd van je kind achterover houdt, loopt het bloed de keel in waardoor het kind het bloed doorslikt. Niet lekker en je kind kan er misselijk van worden.
Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding. Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot.
Neustampon. Het doel van een neustampon is de bloedende vaatjes dicht te drukken. Daarom moet u de tampon in de neus laten zitten. Het verwijderen van de tampon is een secuur werkje dat uw huisarts of de KNO-arts zal doen.
Wat moet je doen
Laat het slachtoffer bij voorkeur liggen. Hou het gewonde lichaamsdeel bij voorkeur hoog en druk op de wond. Geef rust en eventueel steun. Breng het slachtoffer naar de huisarts(enpost) of bel 112 als dit niet kan.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.
De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben.
Wat is een bloedneus? In het kort: Een bloedneus is een bloeding in het neusslijmvlies. Bekende oorzaken van een bloedneus zijn: aanhoudend neuspeuteren, hard snuiten of niezen, een tik tegen de neus krijgen, een wondje in de neus, een ontsteking van het neusslijmvlies of een te droog neusslijmvlies.
Breng bij de neustampon wat gel of vaseline aan op de punt en schuif het materiaal over de neusbodem geheel naar achteren. Knip het restant af en laat een klein stukje uitsteken zodat u de tampon later gemakkelijker kunt verwijderen. Spuit de tampon op met xylomethazoline 0,1% of met fysiologisch zout.
Bloedverdunnende medicijnen ('aspirine'-bevattende pijnstillers, zoals aspro, ascal, APC) laten het bloed minder snel stollen. Een kapot bloedvaatje bloedt dan langer door dan normaal. Staak zo mogelijk het gebruik van deze medicijnen in overleg met de arts die het heeft voorgeschreven.
Bij een spontane bloedneus bloedt er een vaatje in het slijmvlies van de neus door beschadiging van buitenaf (mogelijke oorzaken: stoot op neus, neuspeuteren, neusspray, droge lucht, roken, drugsgebruik, warmte etc), maar de oorzaak kan ook liggen bij een te hoge bloeddruk en/of het gebruik van bloedverdunnende ...
Heel af en toe zijn spontane bloedneuzen het gevolg van een onderliggende aandoening. Het gaat dan bijvoorbeeld om stollingsstoornissen of aangeboren afwijkingen van de bloedvaten. Verder kunnen zaken als een verkoudheid, bloedarmoede, arteriosclerose en leukemie ervoor zorgen dat iemand opeens een bloedneus krijgt.
Kou zorgt immers voor samentrekking van de bloedvaatjes, waardoor uminder hevig gaat bloeden. Sommige neusbloedingen, en dan vooral achterste bloedingen (zo'n 10% van de gevallen), zijn niet zo makkelijk met drukken te stelpen.
De pijn na de operatie is meestal gering en goed met pijnstillers te bestrijden. In de neus en omgeving kan een dof gevoel optreden, omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf; het normale gevoel komt terug binnen enkele weken tot maanden.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Hoe herken je een bloedneus
Het bloed stroomt uit 1 of 2 neusgaten of loopt de keel in. Dit is afhankelijk van de plaats van de bloeding en hoe het slachtoffer het hoofd houdt. Een slachtoffer kan misselijk worden door het inslikken van bloed.
De neustampon moet enkele dagen blijven zitten. De KNO-arts verwijdert de tampon op de polikliniek KNO. U mag daarna niet zelf naar huis rijden. Het is normaal dat er langs de neustampon nog wat bloed of slijm lekt.
Een gebroken neus? Of de neus wel of niet gebroken is, is vaak pas later goed te beoordelen. Het kan dus zijn dat de KNO-arts vraagt of u met uw kind na een paar dagen weer terug komt. Pas als de zwelling is verminderd, kan worden beoordeeld of de neus scheef staat en gebroken is.