Het zijn begrippen die in sommige talen worden uitgedrukt met woorden die alleen een meervoudsvorm hebben. Hersenen is in het Nederlands altijd meervoud.
Hersenen en hersens zijn allebei goede woorden, maar ze kunnen niet zomaar door elkaar worden gebruikt. Hersens is wat minder formeel dan hersenen; in een medische tekst zal bijvoorbeeld niet zo snel worden gesproken over 'een gezwel in de hersens'.
Je zou zeggen dat hersen de enkelvoudsvorm is, maar ook dit is een meervoud van de proto-Germaanse vorm [1]. Beide woorden werden zelfs een tijd lang naast elkaar gebruikt, maar uiteindelijk werd hersenen de standaard. Het modern Duitse das gehirn heeft overigens wel een meervoudsvorm (die gehirne).
De hersenen worden ook wel encephalon of brein genoemd. Ze vormen het deel van het centrale zenuwstelsel dat binnen de beschermende schedel ligt.
De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
brein / hersenen | Schrijfwijzer.nl.
Er zijn trouwens ook zelfstandige naamwoorden die helemaal geen enkelvoud hebben: notulen, onkosten, paperassen, hersenen, hurken . Je kunt met zelfstandige naamwoorden samenstellingen maken: fietsventieldopje.
Een medium (Latijn: het midden), is een drager of overdrager van iets anders. Dit "iets anders" kan zowel stoffelijk als onstoffelijk zijn.
De anatomie van het brein is zeer complex met twee hersenhelften, vier hersenkwabben en allemaal kleinere hersengebiedjes. We hebben maar liefst 86 miljard hersencellen die elektrische en chemische signalen met informatie uitwisselen. De twee hersenhelften zorgen er samen voor dat we kunnen functioneren.
Ons brein bestaat uit drie delen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het mensenbrein. Dit onderscheid in breinen werd voor het eerst gemaakt door neurowetenschapper Paul D. MacLean.
De hersenen wegen ongeveer 1 tot 1,5 kilo. De massa en dichtheid van de hersenen zijn zo hoog dat de hersenen onder hun eigen gewicht in elkaar zakken als ze niet worden gesteund.
Tussen de 20 en 25 jaar zijn de hersenen biologisch gezien volgroeid. De hersenen groeien niet meer, maar veranderen nog steeds. Tot op hoge leeftijd kunnen er nieuwe verbindingen in de hersenen worden aangemaakt.
Functie van de hersenstam
De hersenen zijn vooral belangrijk voor het besturen van je lichaam. Beweging, gevoel, gedrag en dingen als lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk worden hier ook geregeld. Ook zijn je hersenen belangrijk voor geheugen, bewustzijn en emoties.
Het brein is het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Het menselijk brein is opgebouwd uit vele tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen) die elk weer in verbinding staan met een groot aantal andere neuronen, soms vele duizenden.
Stofnamen gelden in het Nederlands als 'singularia tantum' (woorden met alleen enkelvoud): goud, water, ijzer, hout, rijst.
Voorbeelden van telbare zelfstandige naamwoorden zijn bril (twee brillen), gebod (tien geboden), speler (elf spelers). Voorbeelden van niet-telbare zelfstandige naamwoorden zijn duisternis, gedoe, onzin, goud, melk, ijs.
'Financiën' is het gebruikelijke meervoud. Ook 'financies' komt voor, maar die vorm is veel minder gebruikelijk.
Aantallen en varianten Brian
Inmiddels zijn er bijna 9.000 mannen die Brian heten. Meestal wordt de naam als eerste naam gegeven. De naam wordt ook vaak met een y geschreven, dus Bryan.
De ontwikkeling van ons brein begint zo'n drie weken na de bevruchting. Een week later is er, met een beetje goede wil, al echt een breintje in te herkennen. Tegen de tijd dat we uit de buik kruipen, is ons brein dus acht maanden oud.
Bryan is afgeleid van Brian. Brian is een Keltische naam die oorspronkelijk uit Ierland komt en ook in Bretagne bekend was. De betekenis is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk is er een verband met het Ierse en Welshe woord voor 'heuvel'. In de elfde eeuw kwam de naam naar Engeland.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
Kunnen ze denken? Of al deze dieren kunnen denken, is moeilijker te beantwoorden, zelfs bij zoogdieren. “Als je “denken” echter definieert als “abstract redeneren en bewustzijn”, dan is het antwoord voor de ongewervelde dieren: neen.”