Als je een auto leent, gedurende de onderhoud of reparatie van je eigen auto, dan ben je ook verantwoordelijk voor eventuele schade die je toebrengt aan de leenauto. De meeste leenauto's zijn WA-verzekerd. Bij sommige garages kun je een all-risk autoverzekering afsluiten op de leenauto.
Vervangende auto
Als uw auto bij ons in onderhoud is, bieden wij u extra aantrekkelijke tarieven voor onze leenauto's. Bij de meeste merken rijdt u een vervangende auto voor € 30,- per dag.
In alle gevallen bij een leenauto gaat het erom dat u een auto-ongeluk heeft gehad met een auto waarvan u niet of nog niet de eigenaar bent. In de eerste situatie behandelen we een auto-ongeluk die u overkomt met een leenauto van de autogarage omdat uw eigen auto gerepareerd of gekeurd moet worden.
Leenauto zolang je auto bij de schadehersteller staat
Zolang je auto ter reparatie bij de schadehersteller staat kun je via de verzekeraar recht hebben op een leenauto. Dat geldt niet als je met de auto kunt rijden, maar door de schadeherstel kun je tijdelijk niet over de auto beschikken.
Als je een aanrijding hebt gehad en je auto, motor of fiets is kapot, dan kun je recht hebben op vervangend vervoer. De kosten worden dan vergoed door de aansprakelijke tegenpartij. Je moet met een aantal zaken rekening houden.
Vervangend vervoer bij WA verzekering
Mocht u alleen een WA-dekking hebben dan kunt u alleen de kosten van vervangend vervoer vergoed krijgen wanneer er een schuldige tegenpartij is. De maximale kosten die men dan vergoedt zijn over het algemeen 75% van de huurkosten.
Bij een Europa Standaard pakket kun je maximaal 21 dagen gebruik maken van de vervangende auto, bij een Europa Compleet pakket is dit 35 dagen. De vervangende auto is een gelijkwaardige personenauto of een motorfiets als het noodzakelijk en mogelijk is.
Wanneer jij jouw auto laat repareren bij een aangesloten herstelbedrijf, krijg je in de volgende gevallen gratis een leenauto: Met onze Allrisk autoverzekering krijg je een leenauto bij alle schades, met uitzondering van ruitschade.
De leenauto is verzekerd voor aansprakelijkheidsschade, maar vaak is de schade aan de auto zelf niet verzekerd door het garagebedrijf. Mocht je toch een schade veroorzaken aan de auto, dan kan het garagebedrijf jou verantwoordelijk stellen voor deze schade. De schade hoeft niet verwijtbaar te zijn.
Als je een dekking hebt voor diefstal, vergoedt je autoverzekeraar meestal ook de kosten van een vervangende auto. Vaak is dit voor een periode van maximaal 30 dagen. De dagvergoeding verschilt sterk.
Geen beperking in het aantal te rijden kilometers met een huurauto. Een huurauto is vaak gebonden aan een beperkt aantal kilometers, maar er worden ook auto's te huur aangeboden waarmee je onbeperkt kilometers op de teller kunt zetten.
Wanneer heb je recht op vervangend vervoer? Wanneer je schade hebt aan je auto en daardoor niet meer kunt rijden, heb je soms recht op vervangend vervoer. Het ligt aan de schade-oorzaak of dit door je eigen verzekeraar of door de verzekeraar van een eventuele tegenpartij wordt vergoed.
Leent iemand jouw auto? Dan is deze verzekerd met de autoverzekering die jij zelf hebt afgesloten. Een geleende auto verzekeren gaat dus automatisch. Je moet echter wel afspraken maken over wat je doet in geval van schade aan de geleende auto.
Vervangend vervoer als deel van de BOVAG service
De term 'passend vervangend vervoer' klinkt misschien wat vaag. Het betekent niet dat u automatisch recht heeft op een gratis vervangende auto. Het kan ook betekenen dat u een huurauto meekrijgt tegen gereduceerd tarief, of zelfs een leenfiets.
Auto uitlenen mag
Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades. Of de schade is gedekt, hangt af van de dekking van je autoverzekering.
Verzekeren eendagskenteken
Als je een kenteken voor één dag hebt aangevraagd bij de RDW, kun je vervolgens je auto verzekeren met WA-dekking. Ook deze verzekering geldt dan voor één dag. Als je een verzekering wil afsluiten, heb je het chassisnummer en het eendagskenteken nodig.
Als je een rijbewijs hebt, mag je de auto van iemand anders lenen voor je vakantie. Je bent dan verzekerd via de autoverzekering van de eigenaar van de auto. Leen je de auto voor een lange periode? Dan moet je dit doorgeven aan de verzekeraar.
Gaat er iets kapot aan of in de auto waardoor die niet meer werkt? Dan moet je je auto laten wegslepen door een pechhulpdienst of een schakelbedrijf. Dit kost rond de 250 euro en wordt niet vergoed door de autoverzekering.
Het vervoeren van uw auto en de inzittenden naar de dichtstbijzijnde garage. Wij geven transporthulp als sleutelhulp geen oplossing biedt. U kunt 2 keer per contractjaar gebruikmaken van deze service. Wij schakelen indien nodig een transportbedrijf in dat uw auto naar de dichtstbijzijnde garage transporteert.
Bij total loss wordt de autoschade niet gerepareerd
In dat geval wordt er gesproken van een economisch total loss. In plaats van repareren keert de verzekeraar de dagwaarde uit. De auto wordt in dat geval vaak verkocht aan een opkoper. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een technisch total loss.
Vervangend vervoer bij schade
Als je de schade laat repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf, krijg je van je autoverzekeraar vaak gratis vervangend vervoer. Dit is vaak een auto, maar kan ook een fiets zijn. Of je vervangend vervoer krijgt, hangt wel af van de dekking van je autoverzekering.
Goed om te weten: Als uw auto via een BOVAG autobedrijf gerepareerd wordt, krijgt u vervangend vervoer gedurende de reparatieperiode (maximaal 30 dagen, maximaal € 35,- per dag). Wanneer uw auto niet via een BOVAG autobedrijf wordt gerepareerd, heeft u geen recht op vergoeding voor vervangend vervoer.
Daarom kies je voor onze dekking pechhulp en vervangend vervoer. Vervangend vervoer als je voertuig niet binnen 2 werkdagen gerepareerd kan worden. Naar de dichtstbijzijnde garage, met eventueel aangekoppelde caravan, vouwwagen of trailer. Alle meeverzekerde personen krijgen hulp bij pech onderweg.
De persoon die uw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig is namelijk niet gedekt op deze verzekering. Dus als u de rekening bij de auto-lener neerlegt, betaalt hij/zij uit eigen zak.
Als je een geldig rijbewijs en de toestemming van de eigenaar van de auto hebt, mag je met de auto van iemand anders rijden. Kijk steeds na of de eigenaar van de auto over een geldige groene kaart én (minstens) BA autoverzekering heeft.