Hoe vaak je waterkoker ontkalken? De lokale waterhardheid van het drinkwater en het aantal keer dat je water aan de kook brengt bepalen hoe snel je last krijgt van kalkaanslag en dus ook hoe vaak je de waterkoker moet ontkalken. Gemiddeld een keer per maand je waterkoker ontkalken is meestal voldoende.
Let op je hoeft de ontkalker niet aan de kook te brengen en te laten doorkoken. Laat dit 40 minuten inwerken. Giet de oplossing weg, wees voorzichtig. De waterkoker drie keer naspoelen met warm water.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Tips voor een schone waterkoker
Hoe langer water in de waterkoker blijft staan, hoe meer kalk zich kan hechten. Spoel de waterkoker om na gebruik met een beetje koud water. Zo voorkom je dat het restje overgebleven water in de waterkoker snel verdampt en voor extra kalkaanslag zorgt.
De minimale levensduur van een waterkoker is 2 tot 3 jaar. Zelf vinden wij dit erg kort, maar dit kan je dus ook zien als de minimale termijn dat een waterkoker mee moet kunnen gaan.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Ontharden. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Vul de waterkoker met een mengsel van 50 procent water en 50 procent citroensap of azijn, zodat alle kalk onderstaat. Zet de waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat de waterkoker een kwartier staan en giet daarna de inhoud leeg.
Ook citroensap helpt enorm met het tegengaan van kalkaanslag. Je kent die knijpflesjes met citroensap uit de supermarkt? Los één deel citroensap op in één deel water en laat het mengsel goed koken in de waterkoker. Spoel goed na en de waterkoker is weer als nieuw.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Mensen, dieren en planten kunnen niet zonder kalk. Maar hoe zit het nu met kalk in water, is het gezond of schadelijk? We leggen het u graag uit. Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van.
Je waterkoker ontkalken doe je door 250 ml (natuur)azijn aan te vullen met 250 ml water en dit aan de kook te brengen. Vervolgens spoel je de waterkoker om met koud water om de geur van de azijn weg te krijgen.
Stap voor stap kalkaanslag verwijderen in de badkamer
Meng vier scheppen soda met een schep groene zeep en roer dit goed door. Breng het papje aan op een vochtige schuurspons en maak hiermee de douchewand, tegelwand en kranen schoon. Gebruik voor de voegen een oude tandenborstel! Laat het even intrekken.
Wikkel daarvoor keukenpapier om de kraan en zet dit vast met touwtjes of elastiekjes. Schenk vervolgens schoonmaakazijn over het keukenpapier zodat dit goed nat wordt. Laat dit wederom een nacht intrekken en verwijder het de volgende ochtend van de kraan.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Laat een emmer of wasbak vollopen met 1/3 deel water en 2/3 deel natuurazijn. Dompel de douchekop vervolgens volledig onder water en laat het in de emmer weken. Minimaal een aantal uur, maar liefst een hele nacht laten weken.
We raden aan om bij dagelijks gebruik ongeveer elke drie maanden te ontkalken. Er zijn ook koffiezetapparaten met een waterfilter. Met een waterfilter hoef je maar half zo vaak te ontkalken. Er zijn apparaten waarbij je automatisch een waarschuwing krijgt als het tijd is om te ontkalken.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Ook is het niet zo dat hard water veel rijker is aan mineralen dan zacht water. Ontharden haalt de kalk uit het water en verlaagt zo het calcium- en magnesiumgehalte, maar het verandert niets aan de hoeveelheid andere opgeloste mineralen. Zacht water is dus even gezond als hard water.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Het beste ontkalkingsmiddel dat momenteel verkrijgbaar is, is EasyKalk. Met de beste ontkalker kunt U werkelijk allerlei machines, kranen, douchewanden, douchekoppen of andere dingen waar zich kalk op heeft afgezet gemakkelijk mee behandelen en kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon.