Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten. De overige twee procent zijn christenen (afstammelingen van voormalige Europese kolonialisten) en joden.
De Marokkaanse staat erkent wel twee andere religies in het land naast de islam: het christendom en het jodendom. 98,7% van de bevolking zijn soennitische moslims, 1,1% christenen en 0,2% joden.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
Marokko is een meerjarig land, de erfgenaam van een eeuwenlange traditie. Toch staat er niets vast in het koninkrijk! De cultuur is levendig, dag na dag belichaamd in de kleine gebaren van het dagelijks leven, in feesten, rituelen of gewoonweg alledaagse gewoontes.
De komst van de Islam in de achtste eeuw in Noord-Afrika luidde het begin van de arabisering en islamisering van Marokko in. Tot op heden is de Islam de voornaamste godsdienst voor het merendeel van de Marokkanen.
Bevolking van Marokko: Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben.
De islam kent twee grote stromingen: het soennisme en het sjiisme . Deze verschillende stromingen zijn ontstaan door onenigheid over de opvolging van de profeet. Volgens soennieten hoeft er geen bloedlijn te zijn van Mohammed naar de opvolger en volgens de sjiieten wel.
Rekening houden met de andere cultuur toont een mate van respect. Het is daarom, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Vooral blote schouders en een laag decolleté zijn wat minder passend. Je hoeft dus niet van top tot teen bedekt te zijn, maar van je schouders tot aan je knieën is netjes.
Taal en algemene woordenschat
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko. Je zal betoverd worden door het Arabisch.
Als je aan de zon denkt denk je vaak snel aan hemdjes en korte broeken. Toch is het in Marokko juist erg fijn om lange broeken/ rokken te dragen of shirts met lange mouwen. Dit beschermt je het beste tegen de zon. Dresscode tip: kleding van synthetische stoffen zoals polyester kan je beter thuis laten.
Marokko is een modern land en voor vrouwen veilig om te reizen. Het is er liberaal islamitisch, waar veel vrouwen geen hoofddoek dragen wanneer ze de straat op gaan. Toch zijn de kledingnormen conservatiever dan in de meeste landen in het westen.
Als een vrouwelijke toerist een lokale Marokkaanse ziet wordt er alleen de rechterhand geschud, maar als er na een tijdje een band opgebouwd is wordt er de rechterhand geschud en worden er 4 zoenen op de wang uitgewisseld. De man zal nooit als vriendschap een vrouw kunnen kussen.
Zeker als vrouw is het respectvol om je van je schouders tot aan je knieën te bedekken. Gewoon een korte broek en een shirt met mouwen is goed. Het is niet 100% gepast, maar in de toeristische steden is men intussen al veel gewoon.
Al 80.000 jaar voor Christus leefden er mensen in Marokko, of Mauretania, zoals het vroeger heette. De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden. Zij werden verdreven door de Arabieren die rond 700 er de islam kwamen verkondigen.
Marokko staat bekend om zijn gevarieerde woestijnlandschappen, die tot de mooiste ter wereld behoren. Maar het land bestaat uit meer dan alleen dorre woestijnen. De fascinatie van Marokko ligt in zijn diversiteit. U vindt in dit land zelfs aantrekkelijke wintersportplaatsen.
Tegenwoordig is Marokko de zesde economie van Afrika met een bruto binnenlands product (bbp) van bijna honderd miljard euro. De totale omvang van de buitenlandse handel bedroeg in 2018 bijna zeventig miljard euro, terwijl de buitenlandse investeringen in Marokko bijna drie miljard euro bedroegen.
Hallo zeg je in het Marokkaans als 'Salaam'. Vaak wordt het als zodanig afgekort. Volledig zeg je echter: 'Essalamoe Alaikoem'.
Na'am (ja) en la (nee) zijn de basiswoorden, die, vergezeld door een glimlach, elke reiziger door hun dagelijkse injteracties heen helpen.
Marokko is absoluut een veilig land om doorheen te reizen, ook als je bijvoorbeeld met alleen vrouwen reist. Het is heel goed te doen om zelf met de huurauto door het land te reizen. Marokkanen zijn van nature zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.
In het noorden van Marokko en in toeristische steden als Marrakesh en Fez is het gebruikelijker om in euro's te betalen dan in andere delen van het land, maar vraag het altijd eerst. ð Houd er rekening mee dat je niet in de lokale valuta betaalt en dat je te maken kunt krijgen met een ongunstige wisselkoers.
De munteenheid van Marokko is de Dirham (DH). 1 DH is ongeveer 11 eurocent; voor het gemak rekent u 1 op 10. Dat is ook de koers die op straat gehanteerd wordt als je direct met euro's betaalt. Op veel plekken kan dit, zeker bij wat grotere aankopen (souvenirs).
De islam beschouwt het huwelijk niet alleen als een relatie tussen man en vrouw, maar het huwelijk heeft een groter doel. Enerzijds heeft het huwelijk binnen de islam als doel om een gezonde en veilige plek te bieden om kinderen op te laten groeien. Daarnaast is het huwelijk ook bedoeld om je te weerhouden van zonden.
Acht procent van de Nederlandse moslims beschouwt zichzelf als streng orthodox, onder moslims van Marokkaanse komaf is dat twaalf procent, onder de Turken vijf. Dit komt overeen met 24.000 streng orthodoxe Marokkaanse moslims en 12.000 streng orthodoxe Turkse moslims.
Wat beleven moslims aan de vastenmaand ramadan?