De meest gekende oplossing is de matraswig – ook wel liefdesbrug, T-stuk of pont d'amour genoemd . Een stuk schuim in de vorm van een T. Het past perfect in de gleuf tussen aparte matrassen.
Oplossing 1: Bedbinder of liefdesbrug
Een liefdesbrug is een tussenstuk van schuimrubber dat je tussen twee matrassen klemt. Er zijn verschillende namen voor: matraswig, bedbinder, T-stuk of in het Frans: pont d'Amour. Met een liefdesbrug of bedbinder maak je van twee matrassen één matras.
Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een (dun) matras dat op een bestaand matras gelegd wordt. Er zijn diverse redenen om een matrastopper aan te schaffen, meestal schaft men een matrastopper aan omdat het huidige matras te kort schiet of om de naad tussen de matrassen niet te voelen.
Ideaal bij electrisch en manueel verstelbare bodems, ieder partner stelt afzonderlijk zijn bodem in om bijvoorbeeld TV te kijken, te lezen of te slapen.
Lig je meestal alleen in een 2-persoonsbed, dan kun je het best voor een 2-persoonsmatras kiezen. Voor 2 personen kunnen 2 losse matrassen handiger zijn. Bijvoorbeeld als: Je bedpartner een heel ander postuur en/of lichaamsgewicht heeft dan jij.
Een matrasdek (soms ook: matrasbeschermer) wordt tussen bedbodem en matras gelegd. Allereerst beschermt een matrasdek een matras tegen beschadigingen van de bedbodem, stof en de inwerking van condensvocht. Een bedbodem kan namelijk scherp zijn en dat is zonde van je (nieuwe) matras.
Het bed opmaken met één groot molton en hoeslaken zorgt dat de matrassen netjes bij elkaar blijven. Vaak is de spleet of naad al meteen een stuk minder voelbaar. Dit kan natuurlijk niet als je elektrisch verstelbare bodems in het bed hebt. Ook kan het helpen om een antislip-mat tussen bedbodem en matras te leggen.
Twee losse lattenbodems in een tweepersoons bed
U kunt zelf kiezen of u een tweepersoons matras op het bed legt. We adviseren om voor u en uw partner allebei een eigen matras te gebruiken, zeker als u veel in lengte of gewicht verschilt van uw partner. U heeft op die manier allebei het meest comfortabele bed.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. Het tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe. Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Sommige matrassen hebben een bovenkant en onderkant die volledig anders is. Maar bij de meeste matrassen is de opbouw symmetrisch. Je matras draaien wil zeggen dat je de hoofdkant aan de voetenkant gaat leggen. Dit kan bijna bij iedere matras.
Zeker als je matras wat ouder wordt en niet meer zo comfortabel ligt, kan een topper ervoor zorgen dat je er weer een comfortabel bed van kunt maken. Ook veel hotels maken gebruik van een topper om hun gasten comfortabel te laten slapen.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
FLOKOO Matraswig is één van de goedkopere modellen, maar met een goede kwaliteit. Het houdt je matrassen netjes en stevig bij elkaar, waardoor een naad tussen matrassen zo verdwenen is. Het is geschikt voor alle matrassen en is eenvoudig te bevestigen.
Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten. Hoe meer latten de bodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Op zijn hoogst heeft een lattenbodem 42 latten, dit is nodig wanneer de bodem zwaar belast wordt.
Zo weet je dat je lattenbodem versleten is
De gemiddelde levensduur van een lattenbodem is 15 tot 20 jaar. Als deze leeftijd bereikt is, kan het tijd zijn om je bedbodem te vervangen.
Topper glijdt van matras
Als je merkt dat de topper niet goed blijft liggen kun je gebruik maken van speciale antislip onderleggers. Het is een dunne laag die je aanbrengt tussen de beide matrassen, waardoor het geheel niet meer zal verschuiven.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend. Vooral bij de goedkopere 'budget' matrassen is dit een veelvoorkomend probleem.
Zo is een latex matras absoluut het warmste en een koudschuim matras het koelst.
Polyester is weer zeer sterk in de vochtafvoer, maar kan warmer aanvoelen. Mede hierdoor kan het de levensduur van het matras in stand houden. Als de matrasbeschermer sterk is in de vochtregulatie zal hierdoor de matraskern minder worden aangetast. Zeker bij een latex matras is het verstandig een molton te gebruiken.
Met goed matrasonderhoud hou je je matras in top conditie!
Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40 of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij.
Een matrasbeschermer voorkomt de verspreiding van huisstofmijt en is dus essentieel voor mensen met een allergie. De huisstofmijt voedt zich immers met dode huidcellen. Zonder matrasbeschermer komt de matras al snel onder de huidcellen te zitten. Een voldoende frequent gewassen matrasbeschermer beperkt dit.