Zowel in Azië en Zuid- en Midden-Amerika als in tropisch Afrika worden bana- nen geteeld voor lokale consumptie of voor de wereldhandel, maar de oor- sprong van de plant moet gezocht worden in de regenwouden van tropisch Azië. Daar groeien de wilde voorouders waaruit de eetbare bananen zijn ontstaan.
Wilde banaan
De eerste bananen werden minimaal 7.000, mogelijk 10.000 jaren geleden al geteeld in wat nu Papoea Nieuw Guinea is. Ook groeiden ze in Zuid-Oost Azië. Moderne bananen zijn voortgekomen uit twee soorten wilde bananen, de Musa acuminata en de Musa balbisiana.
De banaan past in dit rijtje. Weliswaar kwam de banaan al in 1910 voor het eerst naar Nederland, maar het waren de Amerikaanse supermarkten die de vrucht zo populair en goedkoop maakten.
Ja, dit is ook in Nederland mogelijk maar bananen zijn zonder twijfel tropische vruchten. De ideale temperatuur voor bananen ligt tussen de 26 en 30 graden. Toch kunnen er ook in Europa bananen groeien.
De naam banaan is mogelijk via het Portugees afgeleid van het Guinese (Sousso) woord banam. De wetenschappelijke naam Musa is afkomstig van het Arabische woord mauz.
Het is een van de oudste vruchten die door de mens gegeten worden. De eerste sporen ervan gaan terug tot Nieuw-Guinea, zo'n 10.000 jaar voor onze jaartelling. Vanaf de zevende eeuw na Christus raakt de banaan verspreid over Europa, in eerste instantie vanuit het Middellandse Zeegebied.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen.
Tussen de oogst en consumptie van de banaan ligt ongeveer 30 tot 40 dagen.
Tropisch fruit zoals ananas en kokosnoten groeien niet in Nederland. Daarom halen we het uit landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika of Azië. Dat gaat vaak met vliegtuigen. Groente en fruit uit Europa halen we met vrachtwagens en schepen.
Een bananenplant kan naast de stam kleine bananenplanten aanmaken. Omdat de nieuwe plantjes veel water en voeding van de grond nemen, wordt de moederplant zwakker. Om de moederplant te redden, kan je dus het beste de kleine bananenplantjes verwijderen of stekken zoals eerder beschreven.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Deze GI geeft aan hoe snel een voedingsstof na het eten ervan de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Zo is de GI-waarde van een rijpe banaan bijvoorbeeld 60, terwijl de GI-waarde van een onrijpe banaan 30 is, de helft dus. Dat maakt een jonge banaan op dit gebied dus een stukje gezonder dan een rijpere banaan.
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Van plantage tot supermarkt. Bananen worden groen, en dus onrijp, geplukt. Op dat moment kun je ze beter niet eten. Ze zitten vol met een soort draderig stijfsel dat je lichaam maar gedeeltelijk kan verteren.
De blauwe plastic zakken die Nioka rond de trossen heeft aangebracht zijn behandeld met diathene en moeten voorkomen dat insecten eitjes leggen in de bananenschil.
De reuzenbanaan is de grootste bananensoort en daarmee ook de grootste kruidachtige plant ter wereld. Het is een zeer zeldzame soort die enkel voorkomt in de bergwouden van het eiland Nieuw-Guinea op hoogtes van 1200-1800 meter.
Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Appels – de oudste vrucht ter wereld | FOOD FRIENDS FOREVER.
Opvallende typen zijn de rode banaan, de appelbanaan, de bakbanaan, de golden banaan en de babybanaan.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Aangezien banaan rijk is aan fermenteerbare vezels, kan het eten hiervan obstipatie juist helpen voorkomen. Dat banaan 'stopt' is dus een fabel.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.