Bakpapier is niet geschikt voor een erg hete grill, dus gebruik bij voorkeur aluminiumfolie als je op erg hoge temperaturen iets wil grillen. Gebruik een pakketje van folie om bijvoorbeeld groenten, fruit of vis te grillen in de oven.
De korst van de pizza wordt krokanter en de bodem goed gaar. Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza.
Als je pizza's wilt bakken op je BBQ heb je een aantal dingen nodig. Om te beginnen natuurlijk een BBQ en dan wel een exemplaar met deksel. De deksel heb je nodig om met je BBQ een oven na te bootsen. Zo wordt de pizza ook van boven verhit en zijn alle ingrediënten gaar voor je bodem verbrandt.
Leg de pizzasteen op het rooster en zet dan pas je barbecue aan. Hierdoor warmt je pizza steen geleidelijk op en voorkom je dat hij barst. De beste pizza bak je kort en op hoog vuur. Zorg dus dat de temperatuur van je pizza steen en BBQ tussen de 250 en 350 graden Celsius is.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Je legt het op een bakplaat of rooster en daarop plaats je het eten. Het geeft geen geur of smaak af. Het is bedoeld om je bakplaat te beschermen, het eten niet aan te laten bakken en als je iets vets bereidt, komt het vet op het papier terecht en kun je het makkelijk weggooien.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Je kunt de pizza direct op het BBQ rooster leggen, maar pizza's worden nog lekkerder en knapperiger op een echte pizzasteen. De pizzastenen van CADAC zijn gemaakt van duurzaam cordieriet en zijn geschikt voor gasbarbecues, maar ook voor gas- en elektrische ovens. De steen neemt de warmte goed op en houdt deze vast.
5. Bereid een volle brikettenstarter met briketten of houtskool voor. Als je klaar bent om te grillen, plaats je de pizzasteen op de barbecue en laat je hem 20 tot 30 minuten op hoge temperatuur met indirecte warmte heet worden.
De pizzaoven van Weber biedt de mogelijkheid om pizza's met het grootste gemak op uw eigen barbecue te maken. De pizzaoven is geschikt voor brikettenbarbecues met een diameter van 57 cm. Waan u in Italiaanse sferen en maak pizza's zoals ze dat ook in restaurants doen.
Je kan veel beter een grote gietijzeren pan gebruiken als je die hebt, of bijvoorbeeld een römertopf. Die laatste zal je best vaak bij een kringloopwinkel zien staan of op marktplaats.
Op de barbecue
Verwarm de pizzasteen in het midden van de barbecue gedurende 10 minuten voor. Plaats de eerste pizza op de steen. Bak de pizza met het deksel open gedurende 4 tot 5 minuten. Sluit vervolgens het deksel en laat nog 10 minuten bakken.
Leg de pizzasteen tijdig op de barbecue, zodat deze voorverwarmt. Wacht totdat de temperatuur de 250 graden aantikt en leg dan de pizza op de steen. Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af.
Je kunt twee pizza's op een ovenrooster bakken door de pizza's door de helft of in kwarten te snijden en te verdelen op het rooster. Zo vul je de ruimte van het ovenrooster optimaal en passen er met gemak twee pizza's op de plaat. De traditionele vorm van een pizza is rond.
Als de pizzasteen op temperatuur is kan je beginnen met het bakken van de pizza. Je strooit wat bloem over de pizzasteen en legt je pizza er direct op, hiermee voorkom je dat je pizza aan de steen vastkoekt. Omdat de steen loeiheet wordt zal het vocht in je deeg snel verdampen en wordt je pizzabodem goed knapperig.
De steen houdt de hitte vast en zorgt ervoor dat het vocht in je pizzadeeg razendsnel kan verdampen. Het resultaat daarvan? Een lekker knapperige bodem zonder dat de saus uitdroogt. Kies als je kunt voor een pizzasteen met gaten, want die zorgen ervoor dat de pizza gelijkmatig gaart.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Grote stukken vlees zoals rollades of gevogelte worden indirect gegrild. Met deze methode wordt de warmtebron verplaatst naar de zijkanten van de barbecue. Deze methode voorkomt dat gerechten verbranden voordat de binnenkant gaar is. De werking hiervan is hetzelfde als een heteluchtoven in de keuken.
Plaats de koude steen op uw koude grill of in een koude oven en warm hem voor. U wilt dat de steen een temperatuur van 218°C of meer bereikt voordat u gaat koken, waar u iets langer voor moet voorverwarmen dan wanneer een grill of oven tot deze temperatuur wordt opgewarmd - minimaal 30 minuten.
De meeste pizza's op de kamado BBQ worden gedurende 3 tot 5 minuten gebakken op een temperatuur van 300 graden. De temperatuur hangt af van de dikte van je pizza. Wanneer je een dunne bodem hebt met daarbij ingrediënten die voorgegaard zijn, is een temperatuur tussen de 250 en 300 graden geschikt.
Wat de meeste geschikte kamado houtskool is, blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Ik ben persoonlijk fan van de appelhout houtskool. Voor een pizza sessie of hele lange low & Slow sessie pak ik altijd de West Afrikaanse hardhout houtskool van Flames & Flavour.
Met bakpapier voorkom je dat het eten niet blijft plakken aan de plaat. Maar dit kun je ook doen door met olijfolie, plantaardige olie of spray de bakplaat of vorm in te vetten. Deze middelen zorgen ervoor dat er helemaal niks aan vast blijft plakken.
Kijk goed uit wanneer je bakpapier gebruikt. Het papier kan namelijk zo in de brand vliegen. Dit komt doordat het bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Hierdoor moet je het niet gebruiken wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl de oven voorverwarmt.
Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven gebruikt wordt om voedsel niet aan de bakplaat of springvorm te laten kleven. Het wordt in de supermarkt verkocht als losse vellen, of op een rol, zodat de benodigde lengte kan worden afgescheurd. Na gebruik kan het in de vuilnisbak.