Het Onze Vader is het bekendste gebed uit de christelijke traditie. Het wordt 'Onze Vader' genoemd naar de eerste woorden waar het, in de versie van het Matteüs-evangelie (Matteüs 6, 9-15), mee begint. Het Onze Vader wordt ook wel Gebed des Heren genoemd, omdat Jezus Christus, de Heer, het aan de Kerk gegeven heeft.
Voor christenen is bidden praten met God. Ze vouwen daarbij hun handen en sluiten hun ogen. Bidden is praten met God. Christenen bidden samen in de kerk, maar ook gewoon thuis.
Begin met uw gebed
Zoek voordat u begint een rustig plekje op waar u zich op uw gemak voelt. Een goede manier om te beginnen, is God bij zijn naam noemen. U kunt de volgende aanspreekvormen proberen: 'Lieve God', 'Lieve hemelse Vader', 'Onze Vader die in de hemel is', of eenvoudigweg 'God'.
Onze Vader, die in de hemel zijt, uw naam worde geheiligd, uw rijk kome, uw wil geschiede, op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren, en breng ons niet in beproeving, maar verlos ons van het kwade.
Het kruisteken symboliseert (al dan niet uitgesproken) de zegenbede: In de naam van de Vader (aanraking hoofd) en de Zoon (borst) en de Heilige Geest (linker- en rechterschouder), Amen.
Een kruis boven de voordeur betekent al eeuwenlang zoveel als: je bent welkom. En voor christenen behalve dit welkom ook dat Christus de bewoners en de bezoekers van het huis beschermt. Er was een tijd dat vrijwel elk huis zijn kruisje had.
Kruisje, het meest gebruikte symbool op een rouwkaart
Een kruisje † maak je via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows). Deze wordt op verschillende plaatsen gebruikt.
Uw wil geschiede in de hemel zoals ook op de aarde. en vergeef ons onze schulden gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. Leid ons niet in de verzoeking maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid.
Van oudsher zijn er in de Katholieke Kerk iedere dag acht tijden waarop gelovigen zich in gebed tot God richten. De getijden geven een eigen ritme aan de dag en de nacht.
Voor de maaltijd vragen wij God ons voedsel te willen zegenen. Want geen onverschillige handeling is de maaltijd van den christen. God vraagt dat we ons lichaam in stand houden om Hem zo te kunnen dienen. De Apostel vermaant ons: 'Of gij eet of drinkt of iets anders doet, doet alles ter ere Gods' (1 Cor.
Tijden van gebed
Salatoel-Fadjr: het gebed in de morgen. Salatoel-Zoehr: het gebed in de middag. Salatoel-'Asr: het gebed in de namiddag. Salatoel-Maghrib: het gebed na zonsondergang.
Bidden is tweerichtingsverkeer
Sommige mensen ervaren dat God spreekt door de Bijbel heen. Of dat God gedachten geeft. God kan ook door een lied tot je spreken. Of hij spreekt door andere christenen.
Een rakaat is één gebedseenheid. Elk gebed heeft meerdere rakaats: twee bij fadjr, vier bij dhuhr, vier bij asr, drie bij maghrib, en vier bij isha. Elk gebed begint met een intentie waarin genoemd wordt welk gebed wordt verricht.
De salat of salah (Arabisch: الصّلاة, as-salah) is het rituele gebed binnen de islam. Het is een van de vijf zuilen van de islam en dus verplicht (fard). Moslims zijn verplicht vijf keer per dag de salat te verrichten, volgens een Hadith door God aan Mohammed – ﷺ vrede zij met hem – gegeven tijdens de Nachtreis.
De meeste gelovigen hebben van jongs af aan leren bidden, zijn daarmee opgevoed en hebben vanuit de Bijbel, de godsdienstige opvoeding en verhalen van mensen begrepen dat bidden zinvol en daarom belangrijk is en echt helpt. Toch leven of komen er vragen.
Uw naam wordt geheiligd, uw koninkrijk zal komen. Uw wil geschiedde in de hemel en hier op aarde. En vergeef ons onze zonder zoals wij de mensen vergeven die ons kwaad hebben gedaan. op aarde zoals in de hemel.
In de Schriften leren we dat God onze gebeden altijd zal horen, en ze zal verhoren als we Hem in geloof en met een oprechte bedoeling vragen. Door een gevoel van gemoedsrust krijgen we de bevestiging dat Hij ons hoort. We kunnen ook het gevoel krijgen dat alles in orde komt als we de wil van de Vader volgen.
Joden kunnen thuis en in de synagoge bidden. Ze dragen daarbij voorwerpen met een bijzondere herinnering: een keppel, tallith en tefillien. Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge.
Samen bidden
De Bijbel moedigt ook aan om samen te bidden. Enerzijds omdat je door gebed meeleeft met andere mensen die het zwaar hebben, maar ook omdat je dan samen je hart richt op God. “Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden” (Matteüs 18:20).
Als je te gestrest bent om te bidden, zorg dan voor jezelf
Juist op de momenten dat we Gods rust het meest nodig hebben, gaan we harder rennen en meer stressen. Geef in plaats daarvan jezelf de vriendelijkheid, ruimte en rust die je ook aan anderen geeft.
Het betekende dat je nooit in je leven had hoeven afzien en dat je dus niet moest zeuren.
Filippenzen 4:6-7
Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
Op de rouwkaart komt het steeds vaker voor dat bij degenen die kennis geven van het overlijden namen staan met een kruisje of een hartje erachter. Het kruisje geeft aan dat de persoon overleden is, het hartje staat voor een nog ongeboren kind.
feu = wijlen, de overledene....., zaliger, nalatenschap = Erfenis.