F4-vuurwerk is het écht zware vuurwerk, zoals cobra's, shells en zware nitraten. Dit vuurwerk is niet bedoeld voor gewone mensen, maar mag je alleen kopen en afsteken als je een opleiding tot vuurwerkdeskundige hebt gevolgd.
Cat 3 vuurwerk levert middelmatig gevaar op en heeft een hoger geluidsniveau, maar is niet schadelijk voor het menselijk gehoor. Dit vuurwerk mag buitenshuis in een grote open omgeving aangestoken worden. Voorbeelden van Categorie 3 vuurwerk zijn: Helaas mag er geen Categorie 3 vuurwerk meer verkocht worden.
Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik.
Categorie 2 (F2) vuurwerk
Deze categorie bevat alle compounds, vuurpijlen, knalvuurwerk, fonteinen, cakes en batterijen. In Nederland is alle knalvuurwerk en vuurpijlen uit categorie 2 vanaf dit jaar verboden. De leeftijdsgrens voor categorie 2 is 16 jaar.
Consumentenvuurwerk: Categorie F1: vuurwerk met zeer weinig gevaar (voorheen fop- en schertsvuurwerk) Categorie F2 : vuurwerk met weinig gevaar (geschikt voor particulier gebruik)
F3-vuurwerk is het nog zwaardere vuurwerk en eigenlijk alleen bedoeld voor professionals. Gaat bijvoorbeeld om knalvuurwerk. Vanaf is vuurwerk uit deze categorie illegaal. F4-vuurwerk is het écht zware vuurwerk, zoals cobra's, shells en zware nitraten.
Een Cobra 6, een populair soort illegaal knalvuurwerk, bevat bijvoorbeeld 25 tot 30 gram flitspoeder. "Je hand gaat eraf als die daar ontploft", zegt Woortmeijer. Cobra 6 werd in 2016 als zwaar vuurwerk beschouwd, maar geldt in de illegale branche tegenwoordig als 'een kleintje'.
Producten enkel voor volwassenen.
P1 artikelen kenmerken zich door afwijkende doeleinden van louter vermaak. Elk product heeft zijn eigen specifieke veiligheidsvoorschriften en veiligheidsafstanden. Lees voor gebruik aandachtig de instructies op de verpakking en volg deze nauwkeurig op.
Hieronder vallen alle vuurwerk cakes, pijlen, nitraten en vlinders tot 0,5 gram inhoud. Vanaf 18 jaar: CE Categorie T1 en P1 vuurwerk. Hieronder vallen alle nitraten en vlinders in België verkrijgbaar tot 2 gram inhoud. De (professionele) rook en fakkels vallen ook onder deze categorie.
1 Het is verboden pyrotechnische artikelen behorend tot categorie P1 voor voertuigen, met inbegrip van airbags en gordelspanners, aan het grote publiek aan te bieden, behalve wanneer pyrotechnische artikelen voor voertuigen ingebouwd zijn in een voertuig of in een verwijderbaar voertuigonderdeel.
Vanaf 1 december 2020 mogen consumenten niet meer in bezit zijn van vuurwerk uit de categorie F3, F2, knalvuurwerk, knalstrengen, enkelshotsbuizen, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en babypijltjes.
Vanaf 1 december 2020 is vuurwerk uit categorie F3 verboden voor consumenten. Dit is zwaarder knal- en siervuurwerk, zoals bijvoorbeeld een Chinese rol. In de F2-categorie, het minder zware knal- en siervuurwerk, is ook bepaald vuurwerk verboden vanaf 1 december 2020.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist voor opslaan, herverpakken en bewerken vuurwerk of pyrotechnische artikelen voor theatergebruik. Een omgevingsvergunning is nodig voor het opslaan, herverpakken of bewerken van: meer dan 25 kg pyrotechnische artikelen voor theatergebruik van categorie T1 of T2.
vuurwerk uit categorie F3. De categorievermelding staat op de verpakking; knalvuurwerk (zoals rotjes); knalstrengen (zoals Chinese matten);
Rotjes zijn al jaren een bijzonder populair vuurwerkitem al neemt de verkoop ervan neemt dan wel iets af door de aangepaste regelgeving in 2013. Desondanks hebben wij een uitgebreid assortiment rotjes welke al starten met een verkoopprijs vanaf € 0,29!
Je mag categorie F1 vuurwerk zoals sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers en kleine ijsfonteintjes kopen vanaf 12 jaar. Dit vuurwerk is het hele jaar door verkrijgbaar en mag je ook het hele jaar door afsteken. Vuurwerk dat niet binnen deze categorie valt, mag je niet het hele jaar door afsteken.
Natuurlijk heeft Dolfijn Vuurwerk België het hardste knalvuurwerk van België. Knallers als Cobra, MegaTresk, vlinders en nitraten zijn bekende soorten knalvuurwerk in ons assortiment.
Deze zijn het hardst in België naar mijn mening. En de Scorpio hoort er ook tussen als de hardste nitraat. Supero of Scorpio kun je niet verkeerd mee gaan, die dingen gaan absoluut het hardst en ze zijn ook nog eens super goed afgewerkt waardoor ze behoorlijk veilig zijn. Dat is ook wel een belangrijke.
Sinds 2009 is ook een KvK-bewijs niet meer genoeg om spektakelvuurwerk te kopen, en kan dit alleen aangeschaft worden door specialisten met de juiste papieren. Het zwaarste knalvuurwerk dat men nog aan particulieren mag verkopen zijn de 'nitraten', 'vlinders' en 'strijkers'.
Onder illegaal vuurwerk valt vuurwerk als strijkers, lawinepijlen, mortierbommen, grote flowerbeds en Chinese rollen. Al dit vuurwerk is verboden, omdat het levensgevaarlijk is. Als je dit vuurwerk in bezit hebt of afsteekt, kun je een flinke boete of taakstraf krijgen.
Fop- en schertsvuurwerk wel toegestaan
Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 mag u wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Dit mag iedereen vanaf 12 jaar en ouder het hele jaar door kopen en afsteken. Dit vuurwerk wordt ook onterecht kindervuurwerk genoemd.
De Cobra 6 is de heftigste Banger die in Europa te verkrijgen is. Hij bevat 48,5 gram kruit per stuk: bijna 25 keer zoveel als in Nederland per knaller is toegestaan.
De meeste Cobra's zitten in vuurwerkklasse F4. Vooral de Cobra 6 en Cobra 20 ultimate zijn bekend en veel verkocht in Europa.
Illegaal knalvuurwerk
Dit vuurwerk kán zijn: Strijkers (afsteken middels afstrijken in plaats van lont) Cobra 5 of Cobra 6. Cobra 8.