Het vaccin tegen mpox Sinds 2013 is Imvanex® in Europa geregistreerd als vaccin ter bescherming tegen pokken. Het vaccin is op 22 juli 2022 ook geregistreerd als vaccin tegen mpox. Imvanex® bevat een levend verzwakt virus dat zich niet kan vermenigvuldigen in het lichaam.
Wie kunnen de prik tegen mpox krijgen? De vaccinatie tegen mpox is voor de volgende groepen: mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen))transgender personen.
Je kunt zien welke coronavaccinaties je hebt gehad op mijn.rivm.nl (externe link).
Kun je maar een keer mpox (apenpokken) krijgen? Als u de ziekte heeft gehad krijgt u die meestal niet nog een keer. Of dat na vaccinatie ook zo is, weten we niet zeker. Mogelijk kunt u nog wel blaasjes krijgen door direct huid-op-huidcontact met iemand met mpox en die blaasjes zijn besmettelijk.
Het apenpokkenvirus is een virus dat kan overspringen van dier naar mens. Dat kan ofwel via direct contact gebeuren, ofwel door besmette producten te eten.
In Nederland komt apenpokken nog niet zo vaak voor. Mensen die de ziekte in Nederland hebben zijn meestal mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen.
Die hield in dat alle kinderen die geboren werden na 1 augustus 1853 verplicht binnen drie maanden gevaccineerd moesten worden tegen de pokken. Ouders die de wet niet opvolgden, kregen een boete.
In China was al rond het jaar 1000 ontdekt dat een ernstig ziekteverloop voorkomen kon worden als iemand expres met pokken werd besmet. Dat kon door een kleine dosis 'pokkenmateriaal' (stof van ingedroogde korsten of puistenvocht) via de neus of een klein sneetje te injecteren. Dat heette variolatie.
Vooral de hoeveelheid antilichamen bleek tot 75 jaar na vaccinatie, levenslang dus, stabiel te blijven in het bloed. Maar dat wil nog niet zeggen dat bij een echte besmetting de afweerreactie in het lichaam nog voldoende sterk is om het pokkenvirus te verslaan.
Het is niet bekend of de vaccinatie met Imvanex® mpox en de verspreiding ervan helemaal kan voorkomen. Het is mogelijk dat bij sommige mensen toch nog een milde vorm van de ziekte ontstaat en dat zij het virus ondanks vaccinatie toch kunnen doorgeven.
De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over. Denkt u dat u apenpokken heeft? Blijf dan thuis en bel de huisarts.
Een patiënt met apenpokken moet in thuisisolatie gaan en worden getest. De isolatie mag worden opgeheven als de test negatief is of totdat de huid volledig is genezen. Belangrijk daarbij is dat ook de korstjes die na de blaasjes ontstaan besmettelijk zijn.
2 weken na de prik werkt het vaccin.
Voor een volledige vaccinatie zijn twee dosissen nodig en die tweede dosis kan dan nog tot eind januari 2023 gezet worden. Tot nu toe zijn in Vlaanderen heel wat dosissen vaccin geplaatst en zullen binnenkort velen volledig gevaccineerd zijn met 2 dosissen.
Als je niet volledig beschermd bent na 3 prikken
Dit zijn vooral mensen met hiv of hepatitis C en mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Om zeker te weten of je beschermd bent, kun je 4 tot 8 weken na je 3e prik je bloed laten controleren.
In 1980 werd de wereld pokkenvrij verklaard en het vaccineren wereldwijd gestaakt. In Nederland is men in 1974 gestopt met de algemene zuigelingenvaccinatie.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Zelf uw gegevens inzien op MijnRIVM.nl
Als u toestemming heeft gegeven voor het delen van uw vaccinatiegegevens met het RIVM, dan kunt u uw gegevens bekijken via MijnRIVM - Vaccinaties .
Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest. In de loop der jaren is daar vaccinatie bijgekomen tegen bof, mazelen, rode hond, Haemophilus influenzae type b, meningokokken type C, hepatitis B, pneumokokken en als laatste humaan papillomavirus bij meisjes.
Vaccinatie met het Moderna vaccin (Spikevax) kan op het litteken op de prikplaats van de oude Bacillus Calmette Guerin (BCG) vaccinatie roodheid en zwelling geven. Na vaccinatie met een BCG vaccin ontstaat vaak een litteken. Op dit litteken kan opnieuw een reactie ontstaan.
Een apenpokkeninfectie verloopt meestal mild.De verschijnselen lijken op die van de 'gewone' pokken, maar het ziekteverloop is iets milder. Klachten die je kunt krijgen bij een besmetting zijn koorts, rillingen, gezwollen lymfeklieren, hoofd- en spierpijn en vermoeidheid.
Het mpoxvirus wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks met iemand die besmet is. Heel soms wordt het virus overgebracht via besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed).
De ziekte begint vaak met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid, meldt het RIVM. Na een tot drie dagen krijg je een uitslag die meestal in het gezicht begint en die daarna over het hele lichaam verschijnt. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes.
Symptomen van mpox
De ziekte begint meestal met: koorts. hoofdpijn. spierpijn.