Via de nummers op de borden fiets je van knooppunt naar knooppunt.Op deze kaart wordt dit aangeduid met een verbindingslijn voorzien van afstand.Je bepaalt hierdoor zelf je route en afstand. De knooppuntroutes maken vooral gebruik van autoluwe wegen en fietspaden en zijn in twee richtingen bewegwijzerd.
Plattegrond fietsknooppunten
Bij de grotere fietsknooppunten staat een grote plattegrond met daarop alle routenummers. Hierop kun je zien waar je bent en bepalen waar je naartoe wilt. Noteer de nummers die je wilt volgen en volg de bordjes of de route-app op je mobiele telefoon.
Een route stippel je makkelijk zelf uit online op één van de vele knooppuntensites. Je tikt een paar knooppunten aan, schrijft de te volgen nummers op een papiertje en neemt dat mee op je fiets. In een handige 'Knooppunter', bijvoorbeeld. Dat is een waterdicht houdertje dat je op je stuur monteert.
De app is gratis te downloaden voor iPhone en Android. Extra mogelijkheden biedt Fietsknoop[+]Plus. Dit kost 5.99 euro per 12 maanden.
App: Maak een route en klik op het groene 'opslaan' symbool. Vul op het volgende scherm de gegevens in en sla definitief op met de donkerblauwe knop 'Opslaan'.
Nr 1: Komoot fietsapp. Wereldwijd de leukste routes vinden en delen. Met de internationale fietsapp Komoot plan je zelf routes, maak of deel je je eigen routes of probeer je routes van iemand anders. De app heeft een internationale fietscommunity, van recreatieve fietsers tot superfanatieke sportfietsers.
Er is geen landelijke organisatie verantwoordelijk voor het knooppuntennetwerk. Als fietser zie je er niets van, want overal in Nederland zien de knooppuntenbordjes er hetzelfde uit. Toch zijn het maar liefst 40 verschillende eigenaren die de knooppuntennetwerken beheren.
Ook in Duitsland heb je knooppuntenroutes. Deze route, vlak over de grens ter hoogte van Emmen, voert je via de Geester See naar het stadje Lingen.
Help ons versnellen
De routeplanner Google Maps rekent met een gemiddelde fietssnelheid van 16 km/u. Op een elektrische fiets ben je een stuk sneller. En op een speed pedelec bijna drie keer zo snel. Dat is nogal een verschil.
Als twee of meer paden elkaar kruisen heb je een knooppunt met een nummer. Bij ieder knooppunt staat een informatiekaart van het gebied, waarop alle knooppunten en de afstand tussen de knooppunten te zien is. Onderweg geven bordjes aan wat de route naar de aansluitende knooppunten is.
Op dit moment vind je fietsknooppunten in België (volledig), Nederland (volledig), Duitsland (westen en rond Berlijn) en Frankrijk (noord), samen goed voor meer 90.000 km aan fietsroutes.
Fietsknoop[+]Plus geeft je nog meer mogelijkheden. Zo kun je je eigen GPX bestanden inlezen en met Fietsknoop gebruiken. En je kunt je eigen markeringen aan de kaart toevoegen in de vorm van Info Pins. Kortom, de ideale app en de basisversie is helemaal gratis!
Fietsers moeten rechts (in hun rijrichting) op de rijbaan rijden, zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan.
Fietsknoop is een onmisbare app voor fietsliefhebbers. In deze app vind je alle fietsknooppunten in Nederland en België. De fietsapp biedt een interactieve routeplanner, realtime GPS en spraakondersteuning voor handenvrij fietsen. Een onmisbare app voor alle recreatieve fietsers.
Dataverbruik van de app
Data- en energieverbruik van Fietsknoop is vergelijkbaar met andere apps. Afhankelijk van je type telefoon en van de ingestelde nauwkeurigheid van de GPS zal er wat meer of wat minder energie worden gebruikt. Tip: Voor het weergeven van de kaart is een internetverbinding noodzakelijk.
De Fietsnetwerk App is gebruiksvriendelijk en geschikt voor iedereen. Binnen enkele stappen ben je klaar om een route te fietsen. De Fietsnetwerk App geeft je toegang tot alle fietsroutes, actuele informatie over de omgeving, bezienswaardigheden en pauzeplaatsen met een lekker hapje en drankje.
Een fiets met een 500 wattuur-accu heeft met flinke ondersteuning een actieradius van 60 tot 70 kilometer.Met weinig ondersteuning haal je zo'n 150 kilometer. De actieradius hangt niet alleen af van de accu en eigen inspanning, maar ook van de luchtweerstand en rolweerstand. Let vooral op de bandenspanning.
Houd rekening met een verschil van 3 kilometer in gemiddelde snelheid en afgelegde afstand per uur. Wanneer je nog meer wilt doen dan de hele dag fietsen, bijvoorbeeld een bezoekje aan een kasteel of andere bezienswaardigheid, reken dan met zo'n 10 kilometer per uur.