Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Snijd de vruchten in de lengte in kwarten. Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Verse en gedroogde vijgen bevatten een presentabele hoeveelheid retinol, biotine en foliumzuur. Vijgen bevatten naast vitamines ook de mineralen magnesium, kalium, ijzer en fosfor. Naast vitamines en mineralen bevatten de vruchten ook vezels en secundaire plantenstoffen.
Vijgen zijn rijp wanneer ze zachter aanvoelen en donkerder of net geler worden. De onderkant van de vruchten wordt groter en kan lichtjes barsten. Vijgen bewaren een paar dagen in de koelkast, maar heel eerlijk? Ze zijn natuurlijk het lekkerst als je ze vers eet.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) verse vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar. Wat is de houdbaarheid van verse vijgen: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast.
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie.
Zijn onrijpe vijgen eetbaar
Onrijpe vijgen zijn gelukkig ook eetbaar. Er zijn alleen wat extra handelingen nodig om het witte sap te neutraliseren. Werk daarom in de keuken ook met handschoenen.
Vijgen, de vruchten van de vijgenboom, zien er prachtig uit. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Groen-geel of blauw-paars met lichtroze tot donkerrood vruchtvlees. De vijg is rijp als de schil zacht, rimpelig en donker wordt.
Reacties. Het hangt ervan af welke soort vijgenboom je hebt staan. Soms dragen vijgenbomen of vijgenstruiken wel vruchten maar rijpen die niet. In ons klimaat zijn het vooral de parthenocarpische (dat betekent: zonder bevruchting) soorten die eetbare vruchten geven.
Vijgen smaak
Vijgen zijn zoet en aromatisch. Het is lekker om de zoete vijgen met een tegenhanger te combineren. Bekende voorbeelden zijn (rauwe) ham, maar ook met verse geitenkaas kun je het prima combineren. Vijgen hebben een eigen, delicate smaak.
Over het algemeen kan je van een buiten groeiende vijg best in december, als je de boom snoeit, stekken nemen. Stukken tak van twee jarig hout plant je voor tweederde in de grond. Maar ook in maart kan je stekken. Over het algemeen wordt dit met vijgen die als kuipplanten gedaan.
Vijgenboom stekken & vermeerderen
Vijgenboom stekken kunt u het beste doen als het niet vriest en voordat de vijg uitloopt. Knip wat stekjes af. Verwijder de onderste bladeren, maar zorg dat de knopen blijven zitten. Steek de stekjes in de grond en gebruik desgewenst stekpoeder om het wortelen te bevorderen.
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Overigens kun je niet alleen verse vijgen invriezen, maar ook vijgentaart, vijgenpuree of gekonfijte vijgen kun je gerust invriezen. Jam gemaakt van vijgen, maar dat ligt niet aan de vrucht, kun je helaas niet goed invriezen. Althans niet echt lekker als de jam ontdooit wordt.
Vijgen na Pasen is een Vlaams-nederlands gezegde en betekent in het Nederlands 'mosterd na de maaltijd', dus iets doen wat eigenlijk te laat komt.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.