Eten. Voor calorieën, bouwstenen en versterking van de wilskracht. Suggesties voor een goeie voorraad lang houdbaar voedsel: Rijst, droge pasta, bonen en andere peulvruchten (droog en/of in pot/blik), tomatenpuree in blik, fruit in blik, vlees in blik, vis in blik, dat soort dingen.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis. Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
Het opbouwen van je voorraad doe je door bij elke boodschappenronde een paar nieuwe producten te kopen. Zo groeit je voorraad langzaam aan. Hieronder vind je ter inspiratie een overzicht van een aantal basisproducten die je kunt aanschaffen. Maak voor jezelf uit wat bij jouw levensstijl en eetgewoonten past.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Witte rijst – zoals basmati – is oneindig lang houdbaar indien het goed (luchtdicht, koel en droog) wordt bewaard. Bij bruine rijst ligt dat iets anders: deze soort is zo'n 6 tot 12 maanden houdbaar. Dit komt voornamelijk door de aanwezige vetzuren in bruine rijst (die missen in witte), waardoor het sneller bederft.
Verzamel zoveel mogelijk benodigdheden, en bescherm ze. Ga op zoek naar betrouwbare bronnen van voedsel en water, in geval van tekorten. Vermijd confrontaties zoveel als je kunt, en ga naar een veiliger gebied als dat moet. Leer EHBO-vaardigheden om eventuele verwondingen of ziektes te kunnen behandelen.
Waar te beginnen
Om je goed voor te bereiden op de meeste rampen en noodsituaties in Nederland en België start je het preppen best bij water, een voedselvoorraad aanleggen en warmte voorziening voor noodgevallen. Daarnaast zijn je medicijnkast goed aanvullen en een goede EHBO kit aanschaffen.
flessen water en houdbaar eten. contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren. reservesleutels van huis en auto. plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen.
Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten.
Als mealprepper kook je vaak vooruit, zodat je de komende dagen je eten al klaar hebt staan. Zodra je een pan met rijst hebt gekookt, met daarnaast bijvoorbeeld gebakken kip en groenten dan stop je dit in bakjes en laat je het afkoelen. Stop het bereide voedsel binnen een uur in de koelkast.
De meeste mensen overleven nog geen vier dagen zonder water. Mensen die in hongerstaking zijn (maar nog wel water drinken) kunnen maandenlang overleven. Water is daarom veel belangrijker voor het lichaam dan voeding en mag daarom niet ontbreken op je lang houdbaar voedsel lijst.
Gedroogde en ongekookte pasta is gemiddeld genomen ongeveer 2 jaar, of 24 maanden houdbaar. Het kan zelfs voorkomen dat pasta 3 jaar houdbaar is. Als pasta 2 jaar houdbaar is, tellen we dat natuurlijk vanaf het moment dat de pasta geproduceerd en verpakt is.
Is de rijst in een luchtdichte verpakking bewaard gebleven? Dan is er in principe geen houdbaarheidsdatum en mag je rijst altijd nog koken en consumeren. Is dit niet het geval? Dan hanteer je als algemene regel dat rijst na drie jaar vervallen is.
Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
De Amerikaanse National Peanut Board raadt aan om dichte potten te bewaren op een donkere, koele plek en een geopende pot in de koelkast. Pindakaas die op deze aanbevolen manier bewaard wordt, en waar geen messen met bijvoorbeeld boter of jam in hebben gezeten, kan na de THT-datum nog zo'n 5 tot 8 maanden goed blijven.
Denk aan rijst, pasta, blikjes groente of bonen, meel/bloem, gedroogd fruit, beleg, zoetmakers, bouillon en kruiden. Schrijf op welke dingen je elke week gebruik en nodig hebt voor bepaalde gerechten die je gezin graag eet. Denk ook aan zaken die je nodig hebt om iets te bakken zoals bakpoeder of gist.
De gemiddelde voorraad kan worden berekend door de stand aan het begin van de periode op te tellen bij de stand aan het einde van de periode en dit vervolgens te delen door twee. In plaats van de gemiddelde voorraad wordt ook wel de stand per ultimo van een periode genomen.
Een standaard boodschappenlijst is een lijst met producten die je in principe altijd in huis wilt hebben. Het gaat dan om dagelijkse levensmiddelen zoals melk en brood, maar ook om producten als afwasmiddel, shampoo en wc-papier.