Het aansprakelijkheidsrecht regelt het herstel of de compensatie van geleden schade. Een bedrijf of persoon kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hij veroorzaakt heeft. Risico's kunnen worden ondervangen door het afsluiten van een verzekering.
De belangrijkste grondslag voor aansprakelijkheid in het aansprakelijkheidsrecht is de onrechtmatige daad. De aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad volgt uit artikel 6:162 BW. In dit artikel zal de onrechtmatige daad nader worden besproken.
Wat is aansprakelijkheid: de definitie
Aansprakelijkheid betekent dat een ander verantwoordelijk gehouden kan worden voor jouw schade. Die schade moet dan door de andere partij vergoed worden. Het uitgangspunt van het Burgerlijk Wetboek is dat iedereen in principe zorg moet dragen voor zijn eigen schade.
Het aansprakelijkheids- recht is interessant omdat het een intellectueel uitdagend rechtsgebied is. Het kent vele aspecten die overlappend zijn met andere rechtsgebieden. Bovendien kent het vele maatschappelijke componenten.
Het aansprakelijk stellen voor schade doet u per aangetekende brief. In deze brief stelt u de de tegenpartij aansprakelijk is voor alle schade. Hierbij vermeld u alle schadeposten en deelt u mee dat alle mogelijk schade die nog volgt daaraan toegevoegd dienen te worden.
Op [datum] heeft u mij een brief doen toekomen waarin u mij aansprakelijk stelt voor de door u geleden schade. Middels deze brief laat ik weten dat ik de aansprakelijkheid voor uw schade niet erken. Daarvoor heb ik de volgende beweegredenen. [uitleg waarom u de aansprakelijkheid afwijst].
Reageer uiteraard op degene die schade heeft en jouw bedrijf aansprakelijk stelt. Zo laat je weten dat je de aansprakelijkstelling hebt ontvangen. Blijf wel neutraal en erken nog geen schuld. En doe ook geen uitspraken over een eventuele schadevergoeding.
Wettelijke aansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die in de wet staat. Schuldaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die door eigen handelen is veroorzaakt. Risicoaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid voor schade die door een ander veroorzaakt wordt zonder dat die persoon zelf enig verwijt treft.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Verantwoordelijkheid is uw zorgplicht naar uw klanten*. Aansprakelijkheid betreft de vervolgbaarheid wegens schade aan een derde, veroorzaakt binnen uw verantwoordelijkheid. Besef dat dit twee begrippen zijn: verantwoordelijkheid moet u zelf oppakken, aansprakelijkheid kunt u verzekeren.
Degene die aansprakelijk is, moet de door zijn onrechtmatige daad veroorzaakte schade vergoeden aan de benadeelde. Kort gezegd, aansprakelijk is degene die schuld heeft aan de schade of aan wie de oorzaak van de schade is toe te rekenen. Dit wordt ook wel schuldaansprakelijkheid genoemd.
Objectieve of foutloze aansprakelijkheid, veronderstelt dat een bepaalde persoon aansprakelijk wordt gesteld voor geleden schade, zonder dat deze persoon per se een foutieve gedraging heeft gesteld.
Tip: laat degene die schade heeft de schade melden op de eigen verzekering. Het kan financieel voordeliger zijn voor degene die schade heeft, om de schade op de eigen inboedel- of woonhuisverzekering te melden. Dan wordt vaak de nieuwwaarde betaald.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Heeft u een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet u volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kunt u doen bij de meeste verzekeraars. Als uw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.
Artikel 162
1 Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden.
U kunt iemand schriftelijk aansprakelijk stellen. Daarbij is het van belang dat de brief de datum bevat waarop u de wederpartij aansprakelijk stelt, een omschrijving van het ongeval en de grond waarop u iemand aansprakelijk stelt. Dit laatste is de wettelijke basis.
Bewijs voor erkennen aansprakelijkheid
Om aansprakelijkheid erkent te krijgen, is het van belang dat u voldoende bewijs heeft om de toedracht goed in kaart te kunnen brengen. Dit heeft u nodig om te bewijzen dat de veroorzaker van het ongeval schuldig is.
Want bij letselschade moet je soms voor de rest van je leven kosten betalen. Dan heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig om je uit de brand te helpen. Deze verzekering vergoedt de schade aan spullen van anderen en letselschade van een ander. Zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt dekking voor schade ontstaan vanuit schuld- en risicoaansprakelijkheid. Met andere woorden, voor schades waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden, biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking (uiteraard kunnen hier uitsluitingen op van toepassing zijn).
Je sluit een aansprakelijkheidsverzekering af, omdat je jezelf en jouw gezin wilt beschermen tegen het risico van aansprakelijkheid. Je kan namelijk verantwoordelijk gesteld worden wanneer iemand door jouw schuld gewond raakt. Maar ook als je per ongeluk andermans bezittingen beschadigt. Met als gevolg een schadeclaim.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Aansprakelijk stellen via de verzekeraar
Maak een schadeoverzicht van de kosten voor de schade tot nu toe en voor schade die u nog verwacht. Stuur onze voorbeeldbrief naar de verzekeraar van de andere partij. Leg uit waarom u vindt dat de andere partij aansprakelijk is voor uw schade. Stuur het schadeoverzicht mee.
Na een bepaalde tijd kunt u geen aanspraak meer maken op de schadevergoeding. Meestal is dit na 5 jaar. De verjaringstermijn is verlopen, uw schadeclaim is verjaard. Zorg dat u binnen deze termijn de tegenpartij aansprakelijk stelt en uw schade claimt.
Mocht de verzekerde van de aangesproken verzekeraar niet reageren, dan volstaat een schadeformulier die door beide partijen is ondertekend. De verzekeraar zal dan, wanneer de toedracht duidelijk is, de schade moeten afwikkelen op basis van het schadeformulier.