Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
'Warme dranken in het algemeen, met name een warme kop koffie of thee, vooral 's ochtends, kunnen helpen om darmen in beweging te krijgen,' zegt Lee.
Bisacodyl is een laxeermiddel dat heel snel werkt. Een zetpil werkt vaak al binnen 20 minuten. Als je een tablet met bisacodyl slikt, dan merk je het effect na ongeveer 6-12 uur. Gebruik bisacodyl niet langer dan 3 dagen achter elkaar.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Bij medicamenteuze behandeling zijn lactulose en macrogol de middelen van eerste keuze, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter.
Als je last hebt van je darmen, kun je moeite krijgen met je stoelgang. Poepen gaat moeilijk en misschien heb je uiteindelijk zelfs last van een verstopping. Het kan ook zo zijn dat je juist dunne ontlasting hebt. Het eten van sommige yoghurt kan dan helpen.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken.
Wat is een laxeermiddel? Een laxeermiddel zorgt er voor dat de stoelgang, die vaak stagneert, weer op gang komt. Bepaalde voeding kan een middel zijn om de stoelgang te stimuleren, maar deze producten hebben over het algemeen slechts een beperkte laxerende werking.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Cafeïne stimuleert immers de spieren in je darmen, die sterk doen denken aan de darmbewegingen die je voelt nadat je een maaltijd hebt gegeten. Ondanks het feit dat cafeïne een laxerend effect heeft, kan de schuld voor je vlotte stoelgang ook bij andere factoren gezocht worden.
2. Fruit, vooral kiwi, pruimen en citrusfruit (sinaasappel, pompelmoes, mandarijn) werken laxerend. Fruitsappen zijn vezelarm; beschouw ze dus enkel als mogelijke variatie in de dranken.
Wat is het? Sommige mensen hebben 3 keer per dag ontlasting, anderen 3 keer per week. Als je regelmatig meer dan 3 dagen geen ontlasting hebt of hard moet persen, dan spreken we van constipatie, verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Kan obstipatie kwaad? Kortdurende obstipatie is meestal vervelend, maar op zichzelf nog niet schadelijk. Wel kan de stoelgang als pijnlijk worden ervaren.
Natuurlijk zijn er nog foods die je beter niet kunt eten als je last hebt van constipatie. Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping.
Alarmsignalen zijn klachten die kunnen wijzen op een ernstige ziekte. Als je last hebt van één of meerdere alarmsignalen, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan inschatten of verder onderzoek nodig is.
Niet waar: Ze zijn goed voor de spijsvertering zowel bij diarree als obstipatie. Ontbijtkoek werkt laxerend. Niet waar: het bevat doorgaans maar weinig vezels. Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels.
Anderzijds verhindert de aanwezigheid van sitosterol in vierge olijfolie gedeeltelijk de absorptie van cholesterol en bevordert dit de absorptie van calcium, ijzer en magnesium. De milde laxerende werking van olijfolie staat er ook om bekend constipatie en halitose te verminderen.
Belangrijk om weten is dat enkel veel vezels eten niet zal helpen tegen obstipatie. De vezels hebben vocht nodig om op te zwellen. Het is dus ook belangrijk om bij een vezelrijk dieet voldoende water te drinken, minstens anderhalve tot twee liter per dag.